Οι «300 θάνατοι» του bitcoin και οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι «300 θάνατοι» του bitcoin και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η περίεργη συμπεριφορά της τιμής των κρυπτονομισμάτων, όταν η πτώση προηγείται των αρνητικών ειδήσεων και η στάση των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών

Οι «300 θάνατοι» του bitcoin και οι θεωρίες συνωμοσίας


300. Τόσες είναι οι φορές που το Bitcoin έχει ανακηρυχθεί επισήμως «νεκρό».

Και όχι φυσικά από τίποτα τυχαίους, αλλά από τα μεγάλυτερα μέσα ενημέρωσης -κανάλια, εφημερίδες, sites-, αναλυτές, οίκους, διάσημους επενδυτές, πολιτικούς, τραπεζίτες και η λίστα συνεχίζεται.

Μερικά ενδεικτικά διάσημα ονόματα: Γουόρεν Μπάφετ (θρύλος των επενδύσεων), Τζέιμι Ντίμον (CEO της JP Morgan). Θα επιστρέψουμε στον τελευταίο, διότι έχει πολύ ενδιαφέρον η περίπτωση του...

Το Bitcoin λοιπόν το έχουν «πεθάνει» εκατοντάδες φορές, ήδη από όταν ήταν... βρέφος, ήτοι, προτού καν περάσει το 1 δολάριο. Όμως το ίδιο δε λέει να πεθάνει. Πέρασε τα 10, τα 100, τα 1000... ώσπου έφτασε τα 20.000 δολάρια, το ιστορικό υψηλό του περασμένου χειμώνα.

Έκτοτε η αγορά έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά βίαιη bear market (πτωτική αγορά με αρνητικές προοπτικές), η οποία «γονάτισε» τον βασιλιά των ψηφιακών νομισμάτων (διότι υπάρχουν χιλιάδες από... δαύτα - τα λεγόμενα altcoins) και τον έφερε το βράδυ της Τετάρτης μια «ανάσα» από τα 6.000 δολάρια.

Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων υποχώρησε σε market cap, δηλαδή κεφαλαιοποίηση, στα 200 δισ. δολάρια, από 800 δισ. που ήταν το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου.

Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Bitcoin έφτασε κοντά στα 6.000 δολάρια, αλλά η πέμπτη μέσα στον χρόνο. Κάθε φορά ακολουθούσε ισχυρή ανάκαμψη, μέχρι την επόμενη πτώση και πάλι.

«Φούσκα» θα πει κανείς. Ενδέχεται να είναι μια φούσκα. Για την ακρίβεια, έστω πως είναι φούσκα. Αφού είναι φούσκα λοιπόν, γιατί δε «σκάει» πραγματικά; Ή μάλλον... γιατί δεν την αφήνουν να σκάσει;

Κλείσιμο
Ένα φλιτζάνι ρεκόρ, δυο κουταλιές fud, ανακατέψτε, σιγανή φωτιά μέχρι να δέιτε φούσκες

Ας μη μπούμε σε αναλύσεις με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Bitcoin ή της ανατρεπτικής τεχνολογίας πίσω από αυτό (της τεχνολογίας Blockchain) και το πως μπορούν να φέρουν μια αληθινή οικονομική επανάσταση στον τρόπο που κινείται το χρήμα, στο πως (θα) γίνονται οι business και στο πως θα επηρεάσει αυτόν τον πλανήτη.

Άλλωστε το Bitcoin πιθανόν να ήταν μόνο η αρχή, πιθανόν να χαθεί αφήνοντας «παρακαταθήκη» κάποιο εναλλακτικό coin που θα υπερισχύσει. Εξάλλου κάτι αντίστοιχο συνέβη και την εποχή του dot com, όταν η AltaVista παρότι μεν ανατρεπτική, δεν «έπιασε» ποτέ, δίνοντας τη θέση της στο τωρινό μεγαθήριο της Google.

Υπάρχουν και άλλα κρυπτονομίσματα, πιο «κοινωνικά αποδεκτά» και φιλικά προς το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, στα οποία θα αναφερθούμε σε μελλοντικό άρθρο. Ας τα αγνοήσουμε λοιπόν αυτά, κι ας υποθέσουμε πως πράγματι, το Bitcoin (και γενικώς τα κρυπτονομίσματα) είναι φούσκα. Όμως, και τι δεν είναι φούσκα; Οι ζωές μας, πολλά από τα όνειρα μας, οι έρωτες μας, το ίδιο το σύμπαν που συνεχώς διαστέλλεται είναι μια φούσκα... Και σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε φούσκα είναι και μια επενδυτική ευκαιρία, και αυτό ακριβώς συζητάμε εδώ.

Ας πιάσουμε λοιπόν το θέμα λίγο «ανορθόδοξα». Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι βουτιές, οι «φούσκες» του Bitcoin;

Κάθε μία από τις μεγάλες βουτιές του Bitcoin συνοδευόταν από αρνητικές ειδήσεις. Εδώ όμως αρχίζουν τα ωραία... Σχεδόν ποτέ, καμία είδηση ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ της πτώσης. Αντιθέτως, πρώτα συνέβαινε η πτώση, και ΜΕΤΑ ερχόταν η είδηση... αρκετά «βολικά» για κάποιους θα έλεγε κανείς.

Μάλιστα οι ειδήσεις αυτές έχουν αποκτήσει την ορολογία «fud» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να περιγράψουν οποιαδήποτε μορφή «συκοφαντίας» ή και αληθινού γεγονότος, βλαβερού για την εικόνα του Bitcoin.

No news is good news

Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει. Ένα παράδειγμα πραγματικού γεγονότος-είδησης επιβλαβούς για το Bitcoin ήταν π.χ. η «απαγόρευση» των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στην Κίνα. Ακόμα κι αυτό το γεγονός όμως περιέχει... μισή αλήθεια, καθώς στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως το μέτρο αυτό θα έχει μόνο προσωρινή εφαρμογή.

Αντίστοιχη και η περίπτωση της Νότιας Κορέας, όπου και πραγματοποιήθηκαν «επιδρομές» σε ανταλλακτήρια της χώρας για θέματα φορολογίας. Τελικά, οι επιδρομές αυτές αφορούσαν 1-2 ανταλλακτήρια τα οποία και δεν αντιμετώπισαν κάποιο μεγάλο πρόβλημα ή δεν επηρέαζαν ούτως ή άλλως σε μεγάλο βαθμό την αγορά. Βέβαια η «ζημιά» είχε γίνει, καθώς η αγορά είχε ήδη βουτήξει, και μάλιστα πριν την είδηση. Και λέμε «ζημιά» διότι οι βουτιές αυτές ίσως και να μην ήταν τόσο άσχημα νέα για κάποιους...

Για να μην κουράσουμε άλλο με παραδείγματα, θα κλείσουμε με αυτό του Τζέιμι Ντίμον.

Η περίπτωση του ισχυρού άνδρα της JP Morgan έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι «αφύπνησε» για πρώτη φορά την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων (και μιλάμε φυσικά για τους μέσους κατόχους-επενδυτές, αυτούς που έχουν δαπανήσει ποσά της τάξεως των 100 με 1.500 ευρώ), πως ίσως τελικά κάτι παίζεται πίσω από τις πλάτες τους.

Πως ίσως τελικά αυτές οι βουτιές δεν οφείλονται αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς, η οποία ασφαλώς και θα «διορθώσει» (δηλαδή υποχωρήσει), πόσο μάλλον μετά από μια εκρηκτική άνοδο όπως αυτή του Bitcoin.

Η αλήθεια όμως ίσως κρύβεται κάπου στη μέση.

Χειραγωγούμαι, άρα υπάρχω

Τον περασμένο χειμώνα λοιπόν, το Bitcoin πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φαινομενικά ράλι στην οικονομική ιστορία της ανθρωπότητας. Έχοντας χτίσει momentum ήδη από το φθινόπωρο, όταν και έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «καταβροχθίζοντας» χιλιάρικα σαν να ήταν στραγάλια (σκαρφάλωσε από τα 3.000 στα 7.000 δολάρια μέσα σε δυο μήνες), έφτασε τα Χριστούγεννα στα 20.000 δολάρια.

Όμως πριν συμβεί αυτό (κάνα μήνα πριν) υπήρξε μια ισχυρή βουτιά της τάξεως των 1.500 δολαρίων, κατά την οποία πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για μια ακόμη φορά για την έκρηξη της φούσκας. Καθώς κανένας δε μπορούσε όμως να εξηγήσει την πτώση αυτή (δε μπορούσε να θεωρηθεί απλή διόρθωση - δεν υπήρχε κανένα αρνητικό γεγονός που να δικαιολογεί αντιστροφή κλίματος), εφαρμόστηκε η τακτική του... fud, μιας τακτικής που αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» όσων επιθυμούν να ρίξουν την αγορά.

Και για να τελειώνουμε επιτέλους με τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», μιλάμε για χειραγώγηση. Ή αλλιώς market manipulation. Δε μας πιστεύετε λέτε; Πάμε πίσω στον Ντίμον.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης των 1.500 δολαρίων που αναφέραμε πριν, σχεδόν ταυτόχρονα, αλλά ελάχιστα μετά την έναρξη της πτώσης, ο Τζέιμι Ντίμον έριξε τη βόμβα: Bitcoin is a fraud (Το Bitcoin είναι απάτη). Δε χρειάστηκε να πει κάτι άλλο, ακολούθησε ντελίριο.

Όμως για κάτσε, η πτώση είχε ήδη ξεκινήσει πριν τον Ντίμον! Οριακά μεν, αλλά πριν το «fud»... Επομένως τι συνέβη; Οι κακιές γλώσσες θα πουν πως κάποιοι γνώριζαν - εσωτερική πληροφόρηση σε πελάτες της JP (και βάλε); Άλλωστε, δουλειά του Ντίμον δεν είναι να προστατεύσει τους επενδυτές του, για επενδυτική τράπεζα δε μιλάμε;

Μα, οι πελάτες της JP Morgan δεν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ασχολούνται μόνο με ομόλογα, δολάρια, commodities... Λάθος! Τον τελευταίο χρόνο, ολοένα και περισσότεροι πελάτες-επενδυτές της τράπεζας ζητούσαν (και ζητούν) να τους βάλουν στα... νέα αυτά ψηφιακά κόλπα, και η τράπεζα φυσικά ανταποκρίθηκε, έχοντας προσλάβει ειδικούς στρατηγικούς αναλυτές-συμβούλους για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Ακόμη και η Goldman Sachs ανακοίνωσε τη δημιουργία trading desk για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, κάτι που θα εκτόξευε την αγορά μόνο και μόνο από τους δυνητικούς πελάτες της τράπεζας.

- Goldman Sachs; Για το γραφείο ήρθα - "Βάλτε το εκεί"

Α, ναι, το trading desk της Goldman Sachs... Η αφορμή με την οποία γράφτηκε αυτό το άρθρο. Το trading desk που τόσο «βολικά» αποφάσισε χθες να ανακαλέσει η τράπεζα, μια είδηση με την οποία «εξηγήθηκε» η χθεσινή βουτιά του Bitcoin. Εντάξει, το λύσαμε κι αυτό το μυστήριο, σπίτια μας...

Βέβαια πέρασε στα ψιλά το ότι η τράπεζα δήλωσε πως απλώς "αναβάλλει" τα σχέδια. Ποιος ξέρει, ίσως στην επόμενη άνοδο του Bitcoin αποφασίσει να τα ξε-αναβάλλει, ή να αποδειχθεί απλώς fake news, να μπορέσουμε κι εμείς να εξηγήσουμε το επόμενο παράλογο ράλι, να είναι όλοι οι επενδυτές χαρούμενοι και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης