Μπήκαν οι υπογραφές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

desfa_ypografes

Το ποσοστό μεταβιβάστηκε στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» - Το τίμημα έφτασε τα 535 εκατ. ευρώ

Στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. μεταβιβάστηκε το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), μετά και την υπογραφή της σύμβασης πώλησης που έγινε το μεσημέρι.

Η σύμβαση έχει ήδη λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Επενδυτικό σχέδιο 330,66 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023

Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία που προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να αποφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά στα ΕΛΠΕ).

Με βάση το business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπεται η εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο, πρόκειται για «μια επιτυχία που δεν περιορίζεται απλώς σε πολύ καλό τίμημα που άγγιξε τα 580 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε την αξία των μεταβιβαζόμενων μετοχών (535 εκατ. ευρώ) και το μέρισμα χρήσης 2017 που θα εισπράξουν οι παλαιοί μέτοχοι (45 εκατ. ευρώ), και το οποίο ξεπέρασε κατά 45% το τίμημα της προηγούμενης ανάλογης προσπάθειας που επιχειρήθηκε το 2013, "αλλά συνοδεύεται στο πλαίσιο του business plan της εταιρείας και από ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 330 εκατ. έως το 2023"».


Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί τη συμφωνία ως στρατηγικής σημασίας για τον ΔΕΣΦΑ και τις προοπτικές του ως μέλους μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας με διεθνείς δραστηριότητες, όσο και συνολικά για τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπέγραψε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ, Ιωάννης Αψούρης. Από πλευράς κοινοπραξίας υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Snam S.p.A., Marco Alverà, ο διευθύνων σύμβουλος της Enagás Internacional S.L.U., Marcelino Oreja Arburúa και ο chief commercial officer της Fluxys S.A., Arno Büx. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη συμφωνία μετόχων (SHA), εκπροσωπώντας το Δημόσιο.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras, του πρέσβη της Ισπανίας, Enrique Viquera, του πρέσβη του Βελγίου, Luc Liebaut, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδου Λαμπίρη, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα κ.ά.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»

Ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι η επένδυση της κοινοπραξίας δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία πλέον έχει την δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο, λόγω της στρατηγικής της θέσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Ριχάρδος ανέφερε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ θα βρίσκεται δίπλα στους επενδυτές για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τον ΔΕΣΦΑ και το επενδυτικό τους σχέδιο, παρέχοντας υποστήριξη ανάλογα με την περίπτωση».

Το προφίλ των επενδυτών του ΔΕΣΦΑ

1. Snam S.p.A- Lead Member. Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:

a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,

b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και

c. Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U. Είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία. Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

3. FLUXYS S.A. Πρόκειται για όμιλο που δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου, με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

ΣΧΟΛΙΑ (8)

33

μπραβο ρε τσιπρα δοστα ολα,να ησυχασουμε,με κατι λεχριτες συνδικαλισταραδες,πουλατα ολα,καλα κανεις ασε αυτους που λενε οχι στο ξεπουλημα της κρατικης περιουσιας,καλα εκανες και εξαπατησες το λαο πριν γινεις πρωθυπουργος ελεγες στο λαο ,ολα υπο κρατικο ελεγχο ,τωρα τα πουλας ολα πουλατε,τσιπρα θα σε γραψει η ιστορια ως το μεγαλυτερο εθνικο ευεργετη,γιατι κατακρεουργεις τον κρατισμο και το κανεις εσυ ενας διεστραμενος κομμουνιστης,καλα κανεις,πουλατε,.

Φάνης

Πολύ καλή και στρατηγικά έξυπνη δικτύωση της Ελλάδας στα ευρωπαικά δίκτυα. Μπράβο πάμε καλά.

ΤΣΙΠΡΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ

Γνήσιος κληρονόμος της Πασοκικης πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Τσίπρας είναι ιμιτασιόν κομμουνιστής, είναι ένα φτυστό αντίγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου , ένας γνήσιος σοσια-ΛΗΣΤΗΣ. Εβραίικης καταγωγής και οι δυο, ο Τσιπρας Τουρκοεβραιος και ο Ανδρεας ήταν Πολωνοεβραίος

Βαλε ολα τα κακα

Μπαρπα ξεχασες να γραψεις για τον Σορο.

Anastasios

Μια από τις ελάχιστες κερδοφόρες δημόσιες εταιρείες και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μόλις πέρασε σε ιδιωτικά χέρια για ψίχουλα. Τα ίδια λεφτά θα κερδίζαμε αν κλείναμε ή πουλούσαμε το προπαγανδιστικό μαγαζί του Συριζα, την Ερτ που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.

Μπάμπης Μπαμπίδης

Η ΕΡΤ είναι κανάλι προπαγάνδας των τσιπροκαμμένων. Κοστίζει κοντά στα 50-60 ακατομμύρια. Το κράτος απο το ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΡΤ έχει έσοδα 190 εκατομμύρια.!!! ΚΡΥΦΟΙ ΦΟΡΟΙ.!!! Φυσικά όλες οι κερδοφόρες(ανήκουν σε εμάς τους Έλληνες) κρατικές επιχειρήσεις θα πωληθούν για πενταροδεκάρες. Απο αυτές το κράτος θα παίρνει μόνο το ΦΠΑ. Κέρδη ΜΗΔΕΝ. Θα πηγαίνουν στα κράτην των αγοραστών.

friend

Κερδοφορα και κρατικη δεν υπαρχει. Ητανε θεμα χρονου να γινοτανε σαν ολες τις αλλες "κερδοφορες"

christos

ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ,ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ . ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΑΡΕ ΠΑΡΕ ,ΔΩΣΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ. ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

knosos-new1

Την ίδια ώρα, όμως, επιβεβαιώνει ότι τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του θέματος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπ. Πολιτισμού 

3
ttf4_XL

Κάτω από το πλαφόν των υποψήφιων επενδυτών που ήταν περίπου 600 άτομα, από τα περίπου 1.250 κλείνει η εθελουσία -εξπρές για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων που δήλωσαν έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις μονάδες, να φτάνει τους 275.

yy4_XL

«Πράσινο φως» σε νέες δανειοδοτήσεις που θα υπερβούν τα 800 εκατ. ευρώ δίνει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά project σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι υποδομές-τουρισμός και η ενέργεια.