ΣΕΒ: Πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups την περίοδο 2012-2016

startups

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 2.100 startups και 20.000 νέες θέσεις εργασίας – Προϋπόθεση είναι να υπάρξουν μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κίνητρα 

Μια σειρά μέτρων για το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων προτείνει ο ΣΕΒ, σε ανάλυσή του, υποστηρίζοντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα 2.100 startups και 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης των startups και ανάκτησης του brain drain με την προϋπόθεση όμως ότι θα υλοποιήσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κίνητρα ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές (ανάλογα της Ε.Ε.).

Ο ΣΕΒ προτείνει να επεκταθεί το πρόγραμμα golden visa, βάσει του οποίου δίδεται πενταετή άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές που έχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας άνω των 250.000 ευρώ σε ιδρυτές και υπαλλήλους εταιριών startups. Επίσης, προτείνει μείωση φόρου εισοδήματος και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τα πρώτα έτη λειτουργίας των νεοφυών επιχειρήσεων και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2012-2016 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ έχουν λειτουργήσει πάνω από 10 θερμοκοιτίδες και επιχειρηματικά κεφάλαια (VC).


Αλλοδαποί επενδυτές απέκτησαν πλειοψηφικές συμμετοχές σε νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως οι BugSense, Hellas Direct, Innoetics και Taxibeat. Την ίδια ώρα, τέσσερις Έλληνες περιλαμβάνονται στην έκδοση του 2018 του Forbes 30 Under 30.


Η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών

Παρόλα αυτά, το αναδυόμενο οικοσύστημα των startups αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα και υπολείπεται σημαντικά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς έχει καθηλωθεί σε αναλογία 4,5 νεοφυών επιχειρήσεων ανά 100.000 κατοίκους το 2017.


Τα εμπόδια στις startups

Τα βασικά εμπόδια κατά τον Σύνδεσμο είναι η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων διοίκησης, η περιορισμένη συνεργασία με εδραιωμένες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, ο φόβος αποτυχίας, το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον με έλλειψη κινήτρων, η υψηλή φορολογία εργαζομένων και επιχειρήσεων και οι περίπλοκες διαδικασίες.

Η στρατηγική που προτείνει ο ΣΕΒ για το οικοσύστημα καινοτομίας και startups περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε επτά κεντρικούς άξονες:
1. Ανάπτυξη δικτύου καινοτομίας,
2. Ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων,
3. Διαμόρφωση φορολογικής πολιτικής ενθάρρυνσης startups και καινοτομίας,
4. Διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
5. Κατοχύρωση & αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας
6. Διαμόρφωση πολιτικών για την προσέλκυση ταλέντου και
7. Ανάπτυξη δεξιοτήτων ευθυγραμμισμένων με τις ανάγκες τις αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Jimmy

Καλά συγνώμη, ποιο είναι το σκεπτικό; Το κράτος να ξεπουλήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια), περιμένοντας να εισπράξει από τις startups που στην πλειοψηφία τους είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

attiki_odo

Με αύξηση του ποσοστού τους στην Αττική Οδό θα βρεθούν εκτός απροόπτου πριν το τέλος του έτους, η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ καθώς θα ασκήσουν το δικαίωμα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την πώληση του 9,88% των μετοχών που κατέχει στον αστικό αυτοκινητόδρομο η τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της τράπεζας να εκποιήσει την συμμετοχή της καθώς η πρώτη, η οποία έγινε προ διετίας, αποδείχθηκε άκαρπη.

canabis

Ανοίγουν και με τη βούλα του κράτους οι business με τη φαρμακευτική κάνναβη. Σήμερα Δευτέρα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας θα προβούν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για τη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα απλοποιηθεί και θα επισπευστεί κατά πολύ η διαδικασία της αδειοδότησης, όπως ορίζεται στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη.

black_f

«Να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό», συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας

koutentakis-new1

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση  «να μη στείλουν μηνύματα που μπορούν να αμφισβητήσουν αυτές τις δεσμεύσεις και να διαταράξουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας»