ΣΕΒ: Πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups την περίοδο 2012-2016

startups

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 2.100 startups και 20.000 νέες θέσεις εργασίας – Προϋπόθεση είναι να υπάρξουν μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κίνητρα 

Μια σειρά μέτρων για το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων προτείνει ο ΣΕΒ, σε ανάλυσή του, υποστηρίζοντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα 2.100 startups και 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης των startups και ανάκτησης του brain drain με την προϋπόθεση όμως ότι θα υλοποιήσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κίνητρα ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές (ανάλογα της Ε.Ε.).

Ο ΣΕΒ προτείνει να επεκταθεί το πρόγραμμα golden visa, βάσει του οποίου δίδεται πενταετή άδεια διαμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές που έχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας άνω των 250.000 ευρώ σε ιδρυτές και υπαλλήλους εταιριών startups. Επίσης, προτείνει μείωση φόρου εισοδήματος και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τα πρώτα έτη λειτουργίας των νεοφυών επιχειρήσεων και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2012-2016 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ έχουν λειτουργήσει πάνω από 10 θερμοκοιτίδες και επιχειρηματικά κεφάλαια (VC).


Αλλοδαποί επενδυτές απέκτησαν πλειοψηφικές συμμετοχές σε νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως οι BugSense, Hellas Direct, Innoetics και Taxibeat. Την ίδια ώρα, τέσσερις Έλληνες περιλαμβάνονται στην έκδοση του 2018 του Forbes 30 Under 30.


Η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών

Παρόλα αυτά, το αναδυόμενο οικοσύστημα των startups αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην Ελλάδα και υπολείπεται σημαντικά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς έχει καθηλωθεί σε αναλογία 4,5 νεοφυών επιχειρήσεων ανά 100.000 κατοίκους το 2017.


Τα εμπόδια στις startups

Τα βασικά εμπόδια κατά τον Σύνδεσμο είναι η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων διοίκησης, η περιορισμένη συνεργασία με εδραιωμένες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, ο φόβος αποτυχίας, το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον με έλλειψη κινήτρων, η υψηλή φορολογία εργαζομένων και επιχειρήσεων και οι περίπλοκες διαδικασίες.

Η στρατηγική που προτείνει ο ΣΕΒ για το οικοσύστημα καινοτομίας και startups περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε επτά κεντρικούς άξονες:
1. Ανάπτυξη δικτύου καινοτομίας,
2. Ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων,
3. Διαμόρφωση φορολογικής πολιτικής ενθάρρυνσης startups και καινοτομίας,
4. Διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
5. Κατοχύρωση & αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας
6. Διαμόρφωση πολιτικών για την προσέλκυση ταλέντου και
7. Ανάπτυξη δεξιοτήτων ευθυγραμμισμένων με τις ανάγκες τις αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Jimmy

Καλά συγνώμη, ποιο είναι το σκεπτικό; Το κράτος να ξεπουλήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια, αεροδρόμια), περιμένοντας να εισπράξει από τις startups που στην πλειοψηφία τους είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

b6b87a22ad189b4f043ed5880a0a29bf_XL

Αιτία η υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου - Να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά με επιστολή της και η ΠΟΜΙΔΑ

scholz

«Η εμπορική πολιτική εδώ και καιρό αποτελεί ευρωπαϊκή ευθύνη. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη εάν μιλήσουμε με μία ευρωπαϊκή φωνή», τόνισε ο Σολτς

tte_1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε στα 838 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου – Ο προϋπολογισμός έχει ταμειακό έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ

kokkina_daneia1

Οι ελληνικές τράπεζες δέχοναι πιέσεις και προτίθενται να απομειώσουν ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Στόχος είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις τους κατά 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021