Ο ESM θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται κατά την κρίση του το «μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα

Ο ESM θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται κατά την κρίση του το «μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προτείνει όρους που θα του επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να αποφασίζει για τη χρήση του μαξιλαριού διαθεσίμων αφότου εκταμιευθεί

dik_as_009
Ένα πλέγμα από δικλείδες ασφαλείας επιθυμεί να προσθέσει κατά τις πληροφορίες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στη δόση των 15 δισ. Ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ουσιαστικά ο ESM εμφανίζεται να προτείνει όρους που θα του επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να αποφασίζει για τη χρήση του μαξιλαριού διαθεσίμων, ακόμη και την ανακατανομή του, αφότου αυτό εκταμιευθεί.

Οι δικλείδες αυτές περιλαμβάνονται, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέδιο πρότασης του ESM για τους όρους με τους οποίους θα εκταμιευθεί η δόση που ενέκρινε το Eurogroup.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες εξασφαλίσεις δεν συνιστούν εμπλοκή ούτε σημαίνουν καθυστέρηση της δόσης. Φαίνεται ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα για τη χρήση της δόσης αλλά και να μπορούν να παρεμβαίνουν αν το κρίνουν σκόπιμο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το σχέδιο του ESM προβλέπει:

-Από τα 15 δισ. Ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό όπως παγίως συμβαίνει.

-Τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ που πάνε για το μαξιλάρι διαθεσίμων θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό για το cash buffer.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η αναφορά σε πρόσθετες διασφαλίσεις που ορίζουν εν ολίγοις ότι ο ESM θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακατευθύνει ποσά από το cash buffer μετά από αξιολόγηση «για το κατά πόσο χρειάζονται ως μαξιλάρι διαθεσίμων» αλλά και για «τα οφέλη εναλλακτικών χρήσεων αυτών των ποσών μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ESM έχει τα ίδια μέλη με το Euro Woking Group.

Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν σε ξεχωριστό κείμενο με τίτλο Acceptance Notice. O στόχος είναι να υπάρχει «επαρκής ευελιξία για τη χρήση του cash buffer» διασφαλίζοντας παράλληλα ότι εξυπηρετούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το ποσό, τέλος, της δόσης θα είναι σε μετρητά αλλά με τη μορφή τίτλων του ESM (ESM Notes).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης