Ο ESM θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται κατά την κρίση του το «μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα

dik_as_009

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προτείνει όρους που θα του επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να αποφασίζει για τη χρήση του μαξιλαριού διαθεσίμων αφότου εκταμιευθεί

Ένα πλέγμα από δικλείδες ασφαλείας επιθυμεί να προσθέσει κατά τις πληροφορίες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στη δόση των 15 δισ. Ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ουσιαστικά ο ESM εμφανίζεται να προτείνει όρους που θα του επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή να αποφασίζει για τη χρήση του μαξιλαριού διαθεσίμων, ακόμη και την ανακατανομή του, αφότου αυτό εκταμιευθεί.

Οι δικλείδες αυτές περιλαμβάνονται, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέδιο πρότασης του ESM για τους όρους με τους οποίους θα εκταμιευθεί η δόση που ενέκρινε το Eurogroup.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες εξασφαλίσεις δεν συνιστούν εμπλοκή ούτε σημαίνουν καθυστέρηση της δόσης. Φαίνεται ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα για τη χρήση της δόσης αλλά και να μπορούν να παρεμβαίνουν αν το κρίνουν σκόπιμο.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το σχέδιο του ESM προβλέπει:

-Από τα 15 δισ. Ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό όπως παγίως συμβαίνει.

-Τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ που πάνε για το μαξιλάρι διαθεσίμων θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό για το cash buffer.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η αναφορά σε πρόσθετες διασφαλίσεις που ορίζουν εν ολίγοις ότι ο ESM θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακατευθύνει ποσά από το cash buffer μετά από αξιολόγηση «για το κατά πόσο χρειάζονται ως μαξιλάρι διαθεσίμων» αλλά και για «τα οφέλη εναλλακτικών χρήσεων αυτών των ποσών μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ESM έχει τα ίδια μέλη με το Euro Woking Group.

Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν σε ξεχωριστό κείμενο με τίτλο Acceptance Notice. O στόχος είναι να υπάρχει «επαρκής ευελιξία για τη χρήση του cash buffer» διασφαλίζοντας παράλληλα ότι εξυπηρετούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το ποσό, τέλος, της δόσης θα είναι σε μετρητά αλλά με τη μορφή τίτλων του ESM (ESM Notes).

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ξένη

Καθαρή έξοδο λοιπόν, επαγγελματία ψεύτη πολιτικέ Αλέξη Τσίπρα. Αριστερά του ψέματος και της φορολόγησης των φτωχών ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το καφενείο του Αλέξη Τσίπρα.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΤΩΡΑ.Α ΡΕ ΑΡΗ ΝΩΡΙΣ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕΣ .ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΝΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΛΕΙΠΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Άγγελος

Κατά τ' άλλα, καθαρή έξοδος και ελευθερία κινήσεων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Constructi

Μελέτες  του ΙΟΒΕ επισημαίνουν τα αίτια της αρνητικής αυτής πορείας του κλάδου, τον σημαντικό βαθμό επηρεασμού της οικονομίας της χώρας από την πορεία του και τα αίτια που η οικονομία μένει καθηλωμένη, ακόμη και μετά από 10 χρόνια

oures

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Από 200 έως 4.690 ευρώ το όφελος από τις μειώσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες  - Δείτε πίνακα με τις μειώσεις για κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο

16
solts_main

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ωστόσο: «Τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων» - Κοιτώντας προς τη... Ρώμη, χαρακτήρισε «σοφή» τη στάση της Ελλάδας να κάνει διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

18