Ανάπτυξη τώρα ζητά ο ΣΕΒ

Ανάπτυξη τώρα ζητά ο ΣΕΒ

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές και φόρους αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΕΒ, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη...

Ανάπτυξη τώρα ζητά ο ΣΕΒ
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές και φόρους αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΕΒ, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΕΒ με αφορμή τη συνάντηση του Συνδέσμου με εκπροσώπους της κυβέρνησης στο ΥΠΟΙΚ, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τονίζει ότι «οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί –και κοινωνικά και πολιτικά». «Το μεγάλο διακύβευμα», συμπληρώνει, «στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη –μια νέα μορφή ανάπτυξης: παραγωγική και όχι καταναλωτική, εξωστρεφής και όχι επιδοτούμενη, ανταγωνιστική και όχι πελατειακή».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος εκτιμά πως «το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση» και πως «ο ιδιωτικός τομέας –επιχειρήσεις και εργαζόμενοι– θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος, με λουκέτα και απολύσεις».

«Το όχημα του πελατειακού κράτους μας τελείωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά και διαμηνύει ότι «χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα τοπίο που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει τις επενδύσεις».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό:
Κλείσιμο

Η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους και η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης. Όσο συντηρείται ο δεινόσαυρος του κυριαρχικού και παρεμβατικού κράτους τόσο οι δυνατότητες ανάπτυξης θα είναι μηδενικές.

Η άρση των εμποδίων –νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών– που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα. Η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων. Ανοιγμα όλων των αγορών, εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Ο  ΣΕΒ επιπλέων σημειώνει ότι «η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής -άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ να «εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα».

Μάλιστα, τονίζει ότι στη χώρα μας, αντίθετα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα επικρατεί επιχειρηματικός και όχι εργασιακός μεσαίωνας, όπως συχνά αναφέρεται.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται: η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους, η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης, η άρση των εμποδίων -νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών- που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα, η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων, το άνοιγμα όλων των αγορών και η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Τέλος, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει οδυνηρές, αλλά αναγκαίες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που «έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια», αναφέρει ωστόσο ότι «όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επιτελεσθούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ, θα υπάρξει πραγματική δημοσιονομική βελτίωση, θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα είναι εφικτή η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης