Εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Πιθανή η αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα

00df5b5a26ae5481860c8e543

Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες δήλωσε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

«Εάν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους, είναι πιθανό το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα» διεμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Παράλληλα τόνισε πως "ό,τι έχει συμφωνηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσει" ανεξάρτητα από τη σχέση του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε πως «το ελληνικό χρέος σήμερα είναι βιώσιμο. Το θέμα είναι οι μακροχρόνιες προοπτικές του. Μέχρι το 2030 δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Από εκεί και πέρα υπάρχει πρόβλημα" εξήγησε προσθέτοντας ότι "το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους είναι υφεσιακό».

Σε σχέση με την προοπτική του ΔΝΤ στη χώρα μας διευκρίνισε: «Το ΔΝΤ είναι τεχνικός σύμβουλος, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα από πέρυσι το καλοκαίρι θέτοντας δύο προϋποθέσεις: Ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα γίνει μείωση του χρέους, αλλά εκκρεμεί το θέμα του χρέους. Παρατηρείται δυστοκία. Οι Ευρωπαίοι λένε δεν βιαζόμαστε και θα ανακοινώσουμε μέτρα τον Αύγουστο. Από το Βερολίνο δεν θέλουν αυτόματο μηχανισμό απομείωσης του χρέους. Θέλουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική. Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αν μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρξει συμβιβασμός και αν δεν δοθεί κάτι συγκεκριμένο και ποσοτικό, δυστυχώς θα έρθει στο συμβούλιο η πρόταση να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα».

Ο κ. Ψαλιδόπουλος θύμισε επίσης ότι "το πρόγραμμα του Ιουλίου 17 είναι ένα πρόγραμμα που δίνει 1,6 δισ. υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν κάποιοι στόχοι. Το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος του ΕΣΜ αλλά η χρηματοδοτική συμμετοχή θα αρθεί".

Ως προς το τι θα γίνει με το χρέος της χώρας μας προς το ΔΝΤ, ο κ. Ψαλιδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν συμφωνημένες περίοδοι αποπληρωμής και ένα σενάριο είναι η εξαγορά του από τις χώρες της ευρωζώνης.

Σχετικά με τις μειώσεις συντάξεων από 1/2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο κ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε ότι αυτά συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αλλάζουν.

«Το Ταμείο έκανε λάθη», αναγνώρισε. «Μιλάμε για λάθη εκτίμησης, λάθη αξιολόγησης, λάθη υπολογισμού» σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις αυτών των λαθών στην πορεία της χώρας, με δεδομένο ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός στην ευρωζώνη, επικράτησε πανικός ότι θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και βρέθηκαν λύσεις ad hoc.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

euro0

Δεν επιτεύχθηκε ακόμα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το διάδοχο νόμο Κατσέλη - Στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 5 Απριλίου παραπέμπεται και η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περί το ένα δισ. ευρώ

2
xrhmatistirio

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).

stathaksi-new1

Aπορρίπτει την κριτική περί καθυστερήσεων στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες και προαναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 1»

1
5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.