Αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία ο Μπερνάνκι

Αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία ο Μπερνάνκι

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε ότι η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας «είναι ηπιότερη της αναμενόμενης και προς το παρόν ανολοκλήρωτη»...

Αισιόδοξος για το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed Mπεν Μπερνάνκι.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε ότι η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας «είναι ηπιότερη της αναμενόμενης και προς το παρόν ανολοκλήρωτη», έστω κι αν «η ανάπτυξη αυτή το 2011 θα εδραιωθεί». Αρα, «πρέπει να ληφθούν από την Fed και πρόσθετα νομισματικά μέτρα, για να υποστηριχθεί η ομοσπονδιακή οικονομία».

«Η νομισματική μας επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, προς το συμφέρον της οικονομίας μας στη διάρκεια του β' εξαμήνου, έστω κι αν φανούν επώδυνα, εάν τούτο αποδειχθεί αναγκαίο, θα ληφθούν δε τα μέτρα αυτά ιδίως στην περίπτωση που η επιδείνωση της οικονομίας μας προκύψει μεγάλη», τόνισε ο αξιωματούχος.

Παρά την προσδοκία για κάτι καλύτερο, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, σε δωδεκάμηνη βάση, με τον ήπιο ρυθμό ανάπτυξης +1,6% . Κατά τους αναλυτές, παρόμοια ανάπτυξη δεν μειώνει το υψηλό στο διάστημα μιάς γενιάς ποσοστό ανέργων.

Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που η Fed προμηθεύεται, ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε στην ίδια ομιλία του ότι «με αυτά κατέστη δυνατόν να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ενώ δεν απέκλεισε η Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει στο μέλλον κι άλλα ομόλογα της ίδιας κατηγορίας, ώστε λόγω του σωρευτικού αριθμού των να ξεπερνά τα όποια μειονεκτήματα από την κατοχή τους».

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος έκρινε μηδενικό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή πρακτικά μηδενικούς πληθωρισμό κι ανάπτυξη.

Τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει επιπροσθέτως η Fed, γιά να υποστηριχθεί ο ήπιος, έστω, ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Μπερνάνκι αρνήθηκε να τα αποκαλύψει σήμερα.

Οσον αφορά την ανεργία, ο κ. Μπερνάνκι επισήμανε ότι «αυτή κατέστη πιό ήπια κατά τους τελευταίους λίγους μήνες», «όμως ακόμα δεν υποχώρησε στο επιθυμητό από την ηγεσία της Fed επίπεδο».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiotakis__1_

Δύο μοντέλα για την εξυγίανση της ΔΕΗ πρότεινε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης - Ζητά τον απογαλακτισμό από το Δημόσιο, μη πώληση παγίων - Τι είπε  για τα υπέρογκα χρέη της Επιχείρησης και τον κίνδυνο κατάρρευσης στη γενική συνέλευση των μετόχων

5