ΙΟΒΕ: Χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις η ανάπτυξη της οικονομίας την επόμενη δεκαετία δεν θα υπερβεί το 1% ετησίως

Anaptiksi

Εάν η ελληνική οικονομία δεν προχωρήσει προς τον δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της δημόσιας διοίκησης, ο ρυθμός πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία δύσκολα θα υπερβεί το 1% ετησίως

Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018, στην περιοχή του 2,1% προβλέπει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα. Παρά όμως τα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται από αυτή την πρόταση, ο ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι καλά όλα αυτά, αλλά χωρίς μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς, η κατάσταση δεν πρόκειται να εξελιχθεί και πολύ θετικά. 

Εκτιμά λοιπόν ότι χωρίς σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα επικεντρώνονται στο άνοιγμα των αγορών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της δημόσιας διοίκηση, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν το θελήσουν όλοι,  την επόμενη δεκαετία, δεν θα καταφέρει να υπερβεί το 1% ετησίως.

Στα πιο βραχυπρόθεσμα όμως, εκτιμά περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2018, από την ενίσχυση της απασχόλησης στους περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι συνέβαλαν το περασμένο έτος στην πτώση της. Αναμένεται συμβολή στη νέα κάμψη της ανεργίας και από τον Κατασκευαστικό τομέα (ΠΔΕ, ιδιωτικοποιήσεις, νέες οικοδομές). Η εκτίμηση για την ανεργία το 2018 διαμορφώνεται στην περιοχή του 19,8% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Εκτιμά τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από συνέχιση ανόδου των εξαγωγών (+8,0%) και σημαντική συμβολή και των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), από την επιτάχυνση ΠΔΕ, σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό, μεταφορές) και σε αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις. Ακολουθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών (+1,0%), λόγω κάμψης ανεργίας, υπό περιοριστικές πιέσεις από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων).

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία βελτιώνονται, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε άλλους σημαντικούς δείκτες. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή δεν συνιστά το οριστικό τέλος της κρίσης. Θα ήθελα να υπενθυμίσω τα σημαντικά δομικά προβλήματα της οικονομίας μας, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπισθεί και τον κίνδυνο οι θετικές εξελίξεις να παρερμηνευθούν και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το διακύβευμα για όλους μας πρέπει να είναι πως θα επανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Πως θα επανακάμψει η οικονομία μας στα επίπεδα των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρώπης. Με απλά λόγια, ο στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, και αυτό επιτυγχάνεται με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 3% με 4% ετησίως».

Όπως ανέφερε επίσης κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας:

-Εξετάζοντας τις επιμέρους πλευρές της οικονομίας που προσδιορίζουν από κοινού τον ρυθμό μεγέθυνσης της και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, παρατηρούμε συνέχιση της δυναμικής του προηγούμενου έτους, με μια ελαφρά επιτάχυνση.

- Το εξωστρεφές τμήμα της παραγωγής αναπτύσσεται γρηγορότερα από το υπόλοιπο, αν και με αργό ρυθμό, και, η συγκεκριμένη στροφή έχει θετικό πρόσημο. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά εργασίας μειώνουν την ανεργία.

-Εάν η ελληνική οικονομία δεν προχωρήσει προς τον δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της δημόσιας διοίκησης, ο ρυθμός πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία δύσκολα θα υπερβεί το 1% ετησίως.

-Όλες οι εμπλεκόμενες στο πρόγραμμα πλευρές, οφείλουν να στηρίξουν τη θετική δυναμική της οικονομίας, καθώς ο εγκλωβισμός και πάλι σε «χαμηλές προσδοκίες» μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.

- Εφόσον η οικονομία τεθεί σε τροχιά μείωσης των εμποδίων στην παραγωγή και βελτίωσης στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, επιμέρους παρεμβάσεις θα μπορούν να διευκολύνουν και την εκμετάλλευση ειδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Παναγιώτης

Το αυτονόητο λένε οι άνθρωποι, κόντρα στα παραμύθια του παθολογικού ψεύτη πολιτικού Αλέξη Τσίπρα. Τελικά, ο Αλέξης ταύτισε την αριστερά με το ψέμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalotos-ne2

«Αν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν θα ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα τους στηρίζαμε» δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ αν και χαρακτηρίζει «ατυχή περίπτωση» την άνοδo της ΝΔ στην εξουσία - Χαρακτηρίζει πρώτη στρατηγική το "μαξιλάρι" ρευστότητας

3
zaf_ar

O Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.» κ. Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, επισήμανε τα οφέλη στη διάρκεια των εργασιών του “ΟlympiaForum - 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου” που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία.

xoul-atsak

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τουλάχιστον δύο εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πάρει τις αναλογούσες προβλέψεις, ενώ και η πίεση των εποπτικών αρχών για την διευθέτησή τους είναι πλέον ασφυκτική

1
fitch_ratings_main

"Ο Fitch πιστεύει ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα οδηγούσε σε αληθινή αναταραχή τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του ΗΒ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του