«Αντιστέκονται» τα ελληνικά ομόλογα παρά το κύμα πωλήσεων σε Ευρώπη και Αμερική

omologa

Οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν θετικά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα - Η απόδοση  του 10ετούς υποχωρεί κατά 0,70% και κινείται στο 4%

Μαζικό sell-off επικρατεί αυτήν την ώρα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με το γερμανικό 10ετές να εκτοξεύεται μάλιστα πάνω από 6%. Το κύμα πωλήσεων πυροδότησε η κατακόρυφη αύξηση των αποδόσεων στα 10ετή αμερικανικά (προς το 3%), καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού λόγω των αυξανόμενων τιμών στα εμπορεύματα.

Τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο, δείχνουν να αντιστέκονται στο ρεύμα πωλήσεων, με την απόδοση μάλιστα του 10ετούς να υποχωρεί κατά 0,70% στο 4%. Η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 3,191% με πτώση 1,02% Οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν θετικά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχοντας βέβαια στραμμένα τα βλέμματα τους και στις εξελίξεις γύρω από την ελάφρυνση χρέους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο report της η UBS δήλωσε long στα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει φέτος σε αναβαθμίσεις της πιστωτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, στέλνοντας ένα νέο σήμα στην αγορά. Την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Μαΐου αναμένεται και η DBRS να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας, αφού αποτελεί τον μοναδικό οίκο μεταξύ των "Big 4" (Fitch, Moody's, S&P, DBRS) που έχει μείνει σχετικά πίσω σε σχέση με τα ratings της.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημειώνει αύξηση 3 μονάδων βάσης, στο 0,63%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Ωστόσο, το spread μεταξύ των δύο τίτλων αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών.

Αυτό οδηγεί τις αποδόσεις στα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης υψηλότερα κατά 2-4 μονάδες βάσεις, με τα yields στα πορτογαλικά 10ετή να σημειώνουν άνοδο 1,80% στο 1,675%, στα ιταλικά άνοδο 1,6% στο 1,796%, στα ιρλανδικά άνοδο 3,9% στο 1,014% και τα ισπανικά αυξάνονται 2,6% στο 1,306%.

Εκτός από το γεγονός ότι τα ομόλογα των μεγάλων οικονομιών του κόσμου τείνουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενδεχομένως τις ίδιες πληθωριστικές πιέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των τιμών των εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

χρεη

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στοιχεία στα οποία αποκαλύπτεται ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ (συνολικά 3,7 δισ), ενώ οι μεγαλοοφειλέτες, μπορεί να είναι μόλις 41.232, όμως χρωστούν πάνω από 91 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο

12