Κόντρα Goldman Sachs - Elon Musk για τις μετοχές της Tesla

tesla-musk

Η Goldman Sachs βλέπει μεγάλη πτώση στη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας - Αντιδρά ο Elon Musk

Να ξεφορτωθούν μετοχές της Tesla καλεί τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα, Goldman Sachs, μειώνοντας σημαντικά την τιμή-στόχο για τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προχώρησαν σε μαζική περικοπή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Tesla, επικαλούμενοι την ασφυκτική οικονομική κατάσταση την οποία έχει περιέλθει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» την τιμή να υποχωρεί -κατά περίπου 36% από τα τρέχοντα επίπεδα- στα 195 δολάρια το αμέσως επόμενο εξάμηνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για επίδοση 205 δολαρίων.

Επί του παρόντος, στις 18:30, η μετοχή στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται στα 305 δολάρια (αμετάβλητη σε ημερήσια βάση), με τη χρηματιστηριακή αξία να ανέρχεται σε 52 δισ. δολάρια.

Όπως είχαν αναφέρει και οι αναλυτές της Moody’s, η Tesla ταλανίζεται από χρέος ύψους 10 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που η ρευστότητα διαμορφωνόταν σε 3,4 δισ. δολάρια από μετρητά και χρεόγραφα, έως στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Αυτός ήταν ένας εκ των λόγων που η Moody's υποβάθμισε πρόσφατα σε «B3», από «B2», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, διατηρώντας, μάλιστα, το αρνητικό outlook.

Μεταξύ άλλων, οι αξιολογήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας του Elon Musk αντικατοπτρίζουν τη σημαντική υποχώρηση στην παραγωγή του «Model 3», τη μειωμένη ρευστότητα λόγω των αρνητικών ελεύθερων ταμειακών ροών και των εκκρεμών μετατρέψιμων ομολόγων (230 εκατ. τον Νοέμβριο 2018 και 920 εκατ. δολάρια το Μάρτιο του 2019).

Σε ό,τι αφορά ειδικά το χρέος, ομόλογα ύψους 1,2 δισ. δολαρίων πρέπει να αποπληρωθούν τους επόμενους 12 μήνες, όταν αναμένεται να καταγράψει και το τρέχον έτος.

Επί αυτού, ο Hitin Anand, αναλυτής της CreditSights, ανέφερε στο Bloomberg ότι η Tesla χρειάζεται να αντλήσει από τις αγορές περίπου 2 δισ. δολάρια τους αμέσως επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή του «Model 3».

Επισημαίνεται πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε συνολικές ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων το 2017, έναντι απωλειών 666,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 11,8 δισ. δολάρια. Τον περασμένο Απρίλιο, η μετοχή της Tesla ξεπέρασε τα 389 δολάρια, έπειτα από εντυπωσιακό «ράλι».

Έκτοτε, όμως, έχει υποχωρήσει δραματικά, διαπραγματευόμενη πλέον -περί τις 17:45- στα 258,7 δολάρια, με κεφαλαιοποίηση ύψους 42,6 δισ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Elon Musk, ο οποίος αρκέστηκε σε ένα λιτό tweet για να απαντήσει στη Goldman Sachs και στους επίδοξους πωλητές.

Elon_Musk_tweet


"Τοποθετείστε τα πονταρίσματα σας...", αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter ο ιδρυτής της Tesla, "προκαλώντας" ουσιαστικά τον κόσμο να πουλήσει, αν τολμάει...

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ippokrateio_5

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία είχε καταγγείλει πως στον κατάλογο με τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου βρίσκονται το νοσοκομείο «Γεννηματάς» επίσης στη Θεσσαλονίκη καθώς και το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου Άρτας

Κουτσο

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση της Rothschild από τη θέση του συμβούλου - Πληροφορίες ότι οι ζημιές της εταιρείας ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια 

deh

Χθες, πάντως κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, έκρουσε για άλλη μια φορά του κουδούνι του κινδύνου, επισημαίνοντας την αύξηση των οφειλών των τελικών πελατών, όσων μετακινήθηκαν σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση ακινήτου, αφήνοντας πίσω τους χρέη

Grivalia

Επιπλέον κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ θα έχει στη διάθεσή της για νέες επενδύσεις η Grivalia Properties AEEAΠ, έχοντας εξασφαλίσει δύο ανοικτές πιστωτικές γραμμές από τους ομίλους Πειραιώς και Eurobank, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας.