Ποια ακίνητα θα επηρεαστούν από τους πλειστηριασμούς

Ποια ακίνητα θα επηρεαστούν από τους πλειστηριασμούς

«Η αρνητική επίδραση θα είναι βραχυπρόθεσμη και θα αφορά τα ακίνητα υποδεέστερων χαρακτηριστικών», εκτιμά ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία συμβούλων ακινήτων 

«Παρά το γεγονός ότι η δυνητική μαζική πώληση ακινήτων προς τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (funds) και η πλήρης ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές, εκτιμάται ότι η αρνητική επίδραση θα είναι βραχυπρόθεσμη και θα αφορά τα ακίνητα υποδεέστερων χαρακτηριστικών».

Η εκτίμηση ανήκει σε ένα από τα πιο γνωστά στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων, τον κ. Πάνο Δανό, εκτιμητή ακινήτων και επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία συμβούλων ακινήτων, την εταιρεία Δανός, με παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate. Αναφερόμενος στις προσδοκίες για την αγορά ακινήτων φέτος, ο ίδιος εκτιμά ότι η σταδιακή σταθεροποίηση των τιμών θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, σε συνέχεια της πορείας της αγοράς το 2017, έτος κατά το οποίο σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μείωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών, συνεχίστηκε μεν, ωστόσο με πιο συγκρατημένους ρυθμούς.

Ενδεικτικά, στο γ' τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ σωρευτικά από το 2008 έως το γ' τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1%, ενώ η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

«Μακροπρόθεσμα, η αναθέρμανση της αγοράς αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και επενδυτικών χαρακτηριστικών, συμπαρασύροντας τελικώς ανοδικά τη ζήτηση σε όλο το φάσμα της αγοράς. Παράλληλα, επιβάλλεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την ενίσχυση της ζήτησης, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ακινήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, αλλά και τη διαθεσιμότητα ανοικτών δημόσιων δεδομένων προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, απαραίτητων για την κατάρτιση των επιχειρηματικών σχεδίων. Ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να συνοδευθεί από την αναπροσαρμογή και τελικά τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η στήριξη της ζήτησης στην αγορά ακινήτων θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το τραπεζικό σύστημα, την απασχόληση και την οικονομία συνολικά», επισημαίνει ο κ. Δανός.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.grΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pangaia

Τις επόμενες κινήσεις της μετά το «πάγωμα», την περασμένη εβδομάδα, της διαδικασίας προσφοράς ομολογιών ονομαστικού κεφαλαίου μέχρι και 400 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έχοντας βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων δύο διαφορετικές εναλλακτικές.

elta_dei

Εάν τα ελληνικά ταχυδρομεία απολέσουν υπό το βάρος του σκανδάλου, την δυνατότητα είσπραξης που τους έχει εκχωρηθεί ως πιστοποιημένο ίδρυμα, τότε αυτομάτως απειλούνται με αφαίρεση ενός σημαντικού ετήσιου εσόδου

crisis-new-sim

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται για έσοδα 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων, προβλέπει αφαίμαξη έως 7 δισ. μέχρι το 2020 - Από το 2025 το κράτος θα εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της σύνταξης - Συντηρητική η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού

18
1111_0

Τα  πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρούνται -και μακροπρόθεσμα- εύλογα, επομένως «δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους»