LIVE

Κορωνοϊός

Νέο σοκ: Μειώσεις αντί για αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νέο σοκ: Μειώσεις αντί για αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια

Αυξήθηκαν τα μεικτά αλλά μειώθηκαν τα καθαρά για γιατρούς του ΕΣΥ, εκπαιδευτικούς, ένστολους και δικαστικούς -Χάνουν έως έναν μισθό ετησίως οι 158.000 κρατικοί λειτουργοί - Δείτε χαρακτηριστικό εκκαθαριστικό σημείωμα

Σε σημαντικές μειώσεις αντί για αυξήσεις, όπως διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, οδηγεί η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων (ν.4472/2017) 158.000 κρατικών λειτουργών, γιατρών του ΕΣΥ, ένστολων, δικαστικών και πανεπιστημιακών. 

Οχι μόνο δεν βγήκαν ωφελημένοι ακούγοντας τους ισχυρισμούς των αρμόδιων υπουργών που τους χάιδευαν τα αφτιά, αλλά συνειδητοποίησαν με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου ότι μετρούν απώλειες έως 150 ευρώ τον μήνα στις καθαρές τους αποδοχές. Μάλιστα οι αναδρομικές παρακρατήσεις γίνονται σε δόσεις από τις αρχές του 2017 προκειμένου να μπερδευτούν ακόμα και οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου υπάλληλοι. 

Οι μειώσεις στις καθαρές αποδοχές οφείλονται: α) στην αύξηση των φορολογικών κρατήσεων αλλά και στην επαναφορά του φόρου στα επιδόματα, ο οποίος είχε καταργηθεί με απόφαση του ΣτΕ. β) Στην αύξηση της εισφοράς υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων από 4% σε 4,5% αναδρομικά από τις αρχές του 2017. γ) Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των παλαιότερων ασφαλισμένων -πριν από το 1993- ώστε να εξισωθούν με αυτές των νέων ασφαλισμένων. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε μείωση των καθαρών αποδοχών 5%-7%. Στην περίπτωση των γιατρών του ΕΣΥ, οι μειώσεις για τον διευθυντή κυμαίνονται από 80 έως 85 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 130 ευρώ.

Για τον επιμελητή Α’ κυμαίνονται από 50 έως 60 και για τον επιμελητή Β’ από 30 έως 40 ευρώ. 
Για παράδειγμα, διευθυντής του ΕΣΥ, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του σημείωμα, έλαβε τον Οκτώβριο με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο μεικτά 2.345 ευρώ και καθαρά 1.692 ευρώ. 
Τον Δεκέμβριο, δηλαδή τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μισθολογίου, έλαβε μεικτά 2.409 και καθαρά 1.567 ευρώ. Με άλλα λόγια, εισέπραξε 64 ευρώ περισσότερα στα μεικτά και έχασε 125 ευρώ από τις καθαρές αποδοχές του (1.500 ευρώ ετησίως. Δηλαδή χάνει έναν μισθό). Το νέο μισθολόγιο προέβλεπε μικρές αυξήσεις στον βασικό μισθό (ουσιαστικά ενσωματώθηκαν επιδόματα), ενώ καταργήθηκαν άλλα, όπως το επίδομα βιβλιοθήκης και έρευνας.

«Είναι σκανδαλώδες αυτό που έχει συμβεί με το μισθολόγιο των γιατρών», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ. «Εγώ συγκεκριμένα έχασα 130 ευρώ. Δεν φτάνει που κάνουν τις αναδρομικές κρατήσεις σε δόσεις για να μπερδέψουν τους ανθρώπους, αλλά επιπλέον μας κλέβουν και τις αυξήσεις που εξαγγέλλουν. Ανακοίνωσαν ότι θα μας έδιναν αυξήσεις 6%-7% στις αποδοχές της εφημερίας από τις αρχές του χρόνου και ενώ περιμέναμε τα αναδρομικά άρχισαν να καταβάλουν την αύξηση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Στην περίπτωση των καθηγητών πανεπιστημίου και των ερευνητών οι μειώσεις υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 150 ευρώ μηνιαίως (1.800 ευρώ ετησίως. Δηλαδή χάνουν πάνω από έναν μισθό). Συνολικά από την αρχή των μνημονίων τα ειδικά μισθολόγια, αν συνυπολογίσουμε και την κατάργηση των δώρων, έχασαν το 45%-55% των αποδοχών τους. Η εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου ξεκίνησε από τους γιατρούς του ΕΣΥ και θα ακολουθήσουν ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματικοί και αρχιερείς. 

Σοβαρές απώλειες αναμένουν από τον Ιανουάριο του 2018 και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας. Και αυτό γιατί θα τεθεί σε εφαρμογή αναδρομικά από 1/1/2017 διάταξη που προβλέπει την αύξηση της βάσης υπολογισμού των παρακρατούμενων εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική, περίθαλψη και εφάπαξ για τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή για όσους έχουν καταταγεί στις υπηρεσίες τους πριν από 1/1/1993. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις αποδοχών θα φτάνουν έως και 225 ευρώ τον μήνα ή 2.700 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν ληφθεί υπόψη και η αναδρομική παρακράτηση οι απώλειες θα εκτοξευτούν στα 450 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις αλλαγές Χουλιαράκη, που αποτελούσαν προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης για τους υφιστάμενους δημόσιους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, η διαφορά των νέων με τους παλιούς μισθούς θα παραμένει ως «προσωπική διαφορά», τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Μειώσεις θα πρέπει να περιμένουν όχι μόνο τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς από 1/1/2018 θα ισχύουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που είχαν παγώσει για δύο έτη. Αυτό οδηγεί σε μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, μέρος της οποίας ενσωματώνεται στις βασικές αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να υφίστανται απώλειες οι καθαρές τους αποδοχές, οι οποίες μπορεί να φτάσουν στα 50-60 ευρώ μηνιαίως. 

Τα μεικτά αυξάνονται αλλά τα καθαρά μειώνονται!


Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός γιατρού-διευθυντή του ΕΣΥ: 

Η αντιπαραβολή των στοιχείων στα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του ίδιου εργαζόμενου δείχνει ότι έχασε 125 ευρώ μηνιαίως παρόλο που οι μεικτές αποδοχές του εμφανίζονται αυξημένες κατά 64 ευρώ!

Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η αύξηση στις κρατήσεις ξεπερνά τα 25,59 ευρώ

Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η αύξηση στις κρατήσεις είναι 31,87 ευρώ 


Στις συντάξεις υπέρ του Δημοσίου οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 42,66 ευρώ 

Η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται κατά 8,22 ευρώ 


Ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών αυξάνεται κατα 56,97 ευρώ!


Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές αυξάνονται κατά 64 ευρώ, αλλά μειώνονται οι καθαρές κατά 125 ευρώ, άρα 1.500 ευρώ ετησίως. Δηλαδή χάνεται ένας μισθός


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (169)

@!@

Αγόρια και κορίτσια, όταν καταλάβουν όλοι σε αυτοί την αναθεματισμένη χώρα ότι αριστερά και ευημερία είναι έννοιες ασύμβατες, τότε μπορεί να πάμε κάποτε μπροστά. Η μόνη δυνατότητα των σοσιαλιστικών /κομμουνιστικών μοντέλων είναι η αναδιανομή της φτώχειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Η διατήρηση του πληθυσμού σε επίπεδα φτώχειας / ανέχειας καθιστά το μέσο εργαζόμενο απόλυτα εξαρτημένο από επιδοματικές πολιτικές και κομματικές ταμπέλες για να επιβιώσει. Οι δικοί μας διορίζονται και εξασφαλίζονται, οι άλλοι φορολογούνται άγρια και φτωχοποιούνται. Είναι η πολιτική του Μαδούρο που τόσο λατρεύουν - κράτα το λαό πεινασμένο και τους μαδουρίστας να ψηφίζουν με λύσσα τον δικτατορίσκο, για ένα κομμάτι ψωμί. Ο αριστερός ΔΕΝ θέλει οικονομική πρόοδο: Όταν ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, οι επαναστάσεις του κ@λου πάνε περίπατο. Ο απόλυτος εφιάλτης του δημαγωγού.

ας θυμηθουμε..

λοιπον ολοι μαζι ενα ωραιο τραγουδακι!!!στο ιδιο εργο θεατες!!! για αλλη μια φορα ως γνησιος ελληνας χαρηκα που κοβουν απο τον γειτονα μου τον μισθο του.και δεν μιλαμε για παχουλους μισθους σε κατι υπουργεια οι μεγαρα.οχι βεβαια.γιατι αυτοι με μισθους κατι χιλιαρικων δεν θα μπουν στον κοπο να μπουνε εδω μεσα να σχολιασουν.ειμαι ετοιμος και περιμενω με ανυπομονησια την επομενη περικοπη στον ιδιοτικο η δημοσιο τομεα για να βγω και γραψω πικροχολα σχολια και να ειμαι ευτηχης που καταστρεφουν τις ζωες μας.αλλα δεν με νοιαζει που εμενα μου εκοψαν τα παντα που δεν εχω υγεια παιδεια ασφαλεια αστυνομια δικαιοσυνη...οχι.το μονο που με νοιαζει ειναι να κοψουν στον γειτονα περισσοτερα απο εμενα!!!ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!

μαρια

ολοι οι παραπανω ειναι οι μονοι που δεν πληρωσαν την κριση γιατι απλα δεν εχασαν τη δουλεια τους τους εκοψε λιγα ευρω μακαρι να ειχε γινει και σε εμενα που εχω καταληξει να με συντηρει η μανα μου

μακιςςς

τι λες τώρα, οι αστυνομικοί παίρνουν μισθό πείνας. Δεν έχω καμία σχέση με αστυνομία, αλλά δεν μπορείς από τη μία να θες να σε προστατεύουν τρώγοντας ξύλο κάθε μέρα και από την άλλη να μην έχουν να φάνε. Οι βασικές κρατικές δομές πρέπει να λειτουργούν επαρκώς ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Τονίζω το 'βασικές κρατικές δομές'. Δεν αναφέρομαι στα δεκάδες χιλιάδες λαμόγια που φραπεδιάζουν όλη μέρα, ή δεν πατάνε στο γραφείο κιόλας και μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει πληρώνονται το χιλιαρικάκι.

Nikos

Slmfono

Ελεος.....

....είσαι η κλασσική Ελληνίδα, που δεν κοιτά τα δικά της χάλια, αλλά χαίρεται με τις περικοπές των μισθών των υπόλοιπων..... Μάλλον θέλεις να μείνουν όλοι άνεργοι, για να ικανοποιηθεί το κόμπλεξ σου....

Αστείο

Στις ένοπλες δυνάμεις η εισφορά για σύνταξη έχει αλλάξει απο υπέρ Δημοσίου σε υπέρ ΕΦΚΑ και έχει διπλασιαστεί σχεδόν. Ωστόσο, η έξτρα διαφορά καλύπτεται απο ένα αγνώστου φύσεως επίδομα το οποίο ονομάζεται ΕΦΚΑ ΕΡΓ. και αντιστοιχεί στη διαφορά της κράτησης ΕΦΚΑ με την κράτηση σύνταξης δημοσίου που είχε κάποιος πρίν. Αναρωτιέμαι, πως δικαιολογείται αυτό το παπατζιλίκι που κρύβει την πραγματική μείωση, και απο πού προβλέπεται?

Ιστορικά διδάγματα

Όσο πιο μεγάλο το δημόσιο, τόσο χαμηλότεροι μισθοί για όλους. Έτσι πάει και με τη λογική, τη θεωρία και την ιστορική εμπειρία κι άλλων χωρών. Το ίδιο είχε γίνει και με τα ΑΕΙ μας, όταν φυτέψαμε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλην την Ελλαδα, οι μισθοί των πανεπιστημιακών άρχισαν να κατρακυλάνε προς τα κάτω. Επειδή η πίτα είναι δεδομένη (κυρίως όταν υπερφορολογείς την επιχειρηματικότητα και διώκεις και με τη γραφειοκρατία την ιδιωτική πρωτοβουλία, ...όπως τέλεια ξέρει να κάνει η αριστερά) και την πίτα πρέπει να την μοιράζονται όλο και περισσότεροι, τότε το κομμάτι της πίτας πρέπει να είναι όλο και μικρότερο. Με εξαίρεση βέβαια τα κομμάτια της κομματικής νομενκλατούρας. Παντού και πάντα έτσι έκανε η αριστερά όταν έπαιρνε την εξουσία.

Δαγκωτό Καμμένο να ψηφίσουμε, μας στηρίζει

Προτείνω όλοι οι ένστολοι να ξαναψηφίσουμε τον Πάνο Καμμένο, μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει. Η μια αύξηση του μισθού μας διαδέχεται την άλλη, όπως ακριβώς μας έταξε πριόνι τις εκλογές.

Μπαρμπας απο καφενειο

ο λαος ζηταει απο τον σοφο 60 cent να τοποθετηθει επι του θεματος,να μας φωτισει

Can

Φαγωθείτε μεταξύ σας ηλίθιοι έτσι μπράβο για όλα φταίει ο διπλανός σας. Και καλά θα κάνετε να ξαναψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ για να σας βρει δουλειές και να σας δίνει επιδόματα. Ούτως ή άλλως η ηλιθιοπυκνότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ο ΔΕΞΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ

Αν μιεώσει ο τσίπρας τους μισθούς των δικαστίνων ντε, και τους ΠΑΕΙ 400 ΕΥΡΩ αυτονών που βαράνε 250αρια διατροφες σε ανεργους για να βοηθήσουν τις ελλεινίδες να τους εκποιήσουν την γκαρσονιέρα της πεθαμένης μάνας τους εγω 40 χρόνια δεξιός, μέχρι που να πεθάνω ΘΑ ΨΗΦΙΖΩ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. Ξαναδιατυπώνω την υποσχεση ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΝΩΝ ΣΤΑ 400 ΕΥΡΩ, ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΑΣΤΕΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΘΑ ΨΗΦΙΖΩ ΣΥΡΙΖΑ. ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ. Οι τεμπέλες του δημοσίου να παρουν τα προσόντα τους να τα παμε στον ιδιωτικό τομεα να παρουν ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ

Ηλιθιο συριζοτρολ

Μη γράφεις τόσα για 0,6 ευρώ, δεν θα βγάλεις μεροκάματο.

και πολλα ροκανιζετε

Κεραταδες του δημοσιου ... κατσε να δεις που σε λθγω θα δουλευετε με συμβασεις ιδιωτικου δικαιου στα 400 οπως εμεις εκλογες ερχοντε

...

ολοι οι δημοσιοκοπριτες 500 ευρω και πολλα ειναι. αφου ολη μερα το ξυνουν...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης