Αχτσιόγλου κατά τραπεζών: Συνειδητά αποφεύγουν να πληρώνουν υπερωρίες

Αχτσιόγλου κατά τραπεζών: Συνειδητά αποφεύγουν να πληρώνουν υπερωρίες

Η υποδηλωμένη εργασία ξεπέρασε την αδήλωτη είπε η υπουργός Εργασίας - Σχεδιάζουν να δηλώνονται οι υπερωρίες με sms - Ο Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προπέτασμα καπνού για το άδειο καλάθι του Τσίπρα στη ΔΕΘ»

Αχτσιόγλου κατά τραπεζών: Συνειδητά αποφεύγουν να πληρώνουν υπερωρίες
Την εκτόξευση της υποδηλωμένης εργασίας που ξεπέρασε το ήδη υψηλό ποσοστό της αδήλωτης εργασίας παραδέχθηκε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στην Βουλή, επιχειρώντας ωστόσο να ωραιοποιήσει την πραγματική κατάσταση λέγοντας πως το 2016 οι αμοιβές εξαρτώμενης εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,8%.
 
Η υπουργός Εργασίας, απαντώντας στα αιτήματα των εργοδοτών για απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης υπερωριών που προβλέπει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είπε πως «δουλεύουμε με ομάδα της ΕΡΓΑΝΗΣ την δυνατότητα να δηλώνονται με sms οι υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε τους εργαζόμενους και θα βοηθήσουμε τους εργοδότες με πιο απλοποιημένη διαδικασία» για να προσθέσει ότι «Μας ενημέρωσαν ότι η υποδηλωμένη εργασία έχει ξεπεράσει την αδήλωτη εργασία».

Η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε πως «Η υποδηλωμένη εργασία είναι πρόβλημα των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται είναι κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στις τράπεζες που συνειδητά το αποφεύγουν και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».
 
Η κυρία Αχτσιόγλου αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας πως οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κλείσιμο
«Επι ΝΔ και Α. Σαμαρά οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν πάνω από 200 χιλ. Επι δικής μας διακυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 263 χιλ. Επι κυβέρνησης Σαμαρά το ποσοστό ανεργίας ήταν πάνω από 25%, εμείς το κατεβάσαμε στο 21,7%. Με ένα νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 586 ευρώ. Αντιθέτως, το πρώτο τετράμηνο του 2017 η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση μισθών σε 7 στους 10 παραγωγικούς κλάδους».
 
«Αν θεωρείτε ότι σας ευνοούν αυτά τα στοιχεία πηγαίνετε την εκεί την συζήτηση ή στην Εσθονία. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία για τους εργαζόμενους. Εσείς πίσω από το νομοσχέδιο βλέπετε προπέτασμα καπνού. Εμείς ιστορίες χιλιάδων εργαζομένων που η ζωή τους θα βελτιωθεί» ανέφερε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Δεν έχουμε την ίδια ευαισθησία. Όταν εμείς διαπραγματευόμασταν για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εσείς καταργήσατε εσείς ταυτιζόσασταν με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Τώρα μας εγκαλείτε για αυτές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δικαίωμά σας να έχετε τις ίδιες απόψεις με το ΔΝΤ. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά σας είναι να εύχεστε να ξηλώσει το ΔΝΤ τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
  
Νωρίτερα ο κ. Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προπέτασμα καπνού για το άδειο καλάθι του Τσίπρα στη ΔΕΘ» και υποστήριξε ότι οι διατάξεις «κρύβουν νέες μειώσεις συντάξεων και νέες αυξήσεις εισφορών». «Να μας απαντήσετε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «πέρσι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ υποσχόταν ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρηματίες και πάγωμα οφειλών».

Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που αποκάλεσε τον εισηγητή της ΝΔ «ψεύτη».
 
«Αντιπαρέρχομαι την λέξη ψεύτης» απάντησε ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε «θέλω εξηγήσεις. Τι γίνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν επειδή δεν αξιοποιήθηκε το πακέτο Γιουνκέρ; Τι γίνεται με τις ομαδικές απολύσεις και γιατί δόθηκε εντολή να αποκρυφτούν οι συντάξεις των 180 ευρώ;».
 
Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου εστίασε την κριτική της τόσο στις προωθούμενες διατάξεις όσο και το νομοσχέδιο για το νέο συνδικαλιστικό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
«Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση  οι ομαδικές απολύσεις θα είχαν ψηφιστεί νωρίτερα. Αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάτε να αλλάξετε συνδικαλιστικό νόμο ερήμην των εργαζομένων και των εργοδοτών εμείς θα είμαστε απέναντι» είπε. Παράλληλα σχολίασε και το χθεσινό άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «πονηρό πολιτευτή» ενώ απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «πολλοί από σας στείλατε τον Ανδρέα στο ειδικό δικαστήριο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης