Τσίπρας- Έφη πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας

Τσίπρας- Έφη πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας

Για ρεκόρ νέων θέσεων μίλησε ο πρωθυπουργός, που εξήγγειλε προγράμματα κατάρτισης, αλλά και επιδότησης εργοδοτικών εισφορών- Βολές κατά της Δικαιοσύνης για τους «εγκλωβισμένους εργαζόμενους»: Βγάζουν αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, είπε

Με πανηγυρισμούς για τη μείωση της ανεργίας συνοδεύτητηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας. Μετά τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόσο ο κ.Τσίπρας, όσο και η κ.Αχτσιόγλου θριαμβολόγησαν για τις στοχευμένες, όπως είπαν, κινήσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας
κατά περίπου 5 μονάδες. Και όλα αυτά, χωρίς να κάνουν κουβέντα για τις περικοπές σε συντάξεις σε επιδόματα.

Ο κ.Τσίπρας μάλιστα, μίλησε και για ρεκόρ 16ετίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι περισσότερες νέες θέσεις αφορούν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης με αποδοχές- ψίχουλα, την ώρα που παράλληλα, οργιάζει η μαύρη, αδήλωτη εργασία και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι «εγκλωβισμένοι» αφού παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Σ' αυτούς τους εργαζόμενους έκανε αναφορά ο κ.Τσίπρας για να εξαγγείλει παρεμβάσεις στο επίπεδο της επανεκπαίδευσης μερίδας αυτών των εργαζομένων και να βάλει εναντίον της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λαμβάνει αποφάσεις που είναι υπέρ των εργοδοτών. Έκανε μάλιστα έμμεση αναφορά στην τραγωδία με την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, «υιοθετώντας» τις απόψεις που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνησης δεν έχει ευθύνη, αλλά ρίχνουν το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη.

Η Έφη Αχτσιόγλου
Στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας αναφέρεται αυτή την ώρα σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Προηγήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Όπως είπε η κ.Αχτσιόγλου, ήταν πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να παρέμβει για δραστική μείωση της ανεργίας: Τον Απρίλιο κατέγραψε περίπου 5 μονάδες κάτω από ό,τι παρέλαβε η κυβέρνηση. δεν είναι εύκολη η απλή υπόθεση. Είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση, με τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Η κ.Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «τιτάνιες» προσπάθειες της κυβέρνησης να στήσει στα πόδια του σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που έπασχε, όπως είπε, από πολλές παθογένειες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια το σύστημα», είπε.

Ακολούθως, κάνοντας απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων του υπουργείου της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, την αξιοποίηση, όπως είπε, της ακίνητης περιουσίας των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία κόμβου για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.


Ο δεύτερος στόχος, είπε η κ.Αχτσιόγλου είναι η αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, αναπέμποντας, ωστόσο τις παρεμβάσεις για το 2019 και μετά. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία, ενώ στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης είπε ότι ιδρύεται δίκτυο για την κοινωνική προστασία. Παράλληλα, μίλησε για αναδιοργάνωση του ΟΓΑ που θα δώσει «τέλος στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος». Ο ΕΦΚΑ, ο νέος ΟΓΑ, ο αναβαθμισμένος ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ είναι οι πυλώνες για το κοινωνικό κράτος, είπε.
Τσίπρας: Ρεκόρ 16ετίας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επιλογή να δοθεί ευθύνη σε ανθρώπους αποφασισμένους να βοηθήσουν, παράγουν αποτέλεσμα. Η ανάκαμψη έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα όχι μόνο σε μεγέθη και αριθμούς, αλλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Να δώσω ένα παράδειγμα της εικονικής ανάκαμψης και της πραγματικής, τί θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης θετική είδηση και τι εμείς. Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Και να επισημάνω ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν από μόνα τους. Πίσω τους κρύβεται μια εργώδης προσπάθεια σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιτροπείας. Το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012. 

Ο κ.Τσίπρας μίλησε μάλιστα για μείωση της ανεργίας των νέων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Εχουμε για το 2017 θετικό ισοζύγιο 256.000 νέων θέσεων εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ρεκόρ 16ετίας. Πρόσθεσε ότι από τον Φλεβάρη του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. 


 
Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας, είπε: Δε νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάπτυξη της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη. Δεν έβρεξε ούτε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε σχεδιασμό που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, όχι μόνο των νέων, αλλά και αυτό της φυγής των νέων. Αφορούν και τον πυρήνα της ανεργίας, τους μεγαλύτερους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων που δεν δίνουν χρήματα σε μεσάζοντες μέσω αέναων καταρτίσεων που είχαν στόχο τη δημιουργία στρατού πολιτικά εξαρτημένων εργαζόμενων. Πάνω από το ένα τρίτο, ιδιαίτερα στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που περιλαμβάνουν και κατάρτιση, βρίσκουν δουλειά αμέσως μετά και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός. 


Μέχρι το τέλος του χρόνου τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους. Δεν βασιζόμαστε απλά στις θετικές οικονομικές προβλέψεις, αλλά με σχέδιο προχωρούμε σε κρίσιμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ο συνδυασμός των παρεμβάσεων με το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Εργαζόμαστε με σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, για να μιλήσουμε για μια δύσκολη έννοια στην κρίση, την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΣΕΠΕ είχε επίτηδες εγκαταλειφθεί. «Για μας στόχος το επόμενο διάστημα είναι το Σώμα αυτό να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για να εντοπίσουμε όσο είναι δυνατόν παρανομίες σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού και τη βελτίωση- διαμόρφωση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου. Μέσω του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε σχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Η στοχευμένη δουλειά έχει φέρει αποτελέσματα, έχουμε πετύχει σημαντική μείωση στην αδήλωτη εργασία»., είπε. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια της κ.Αχτσιόγλου «όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι "κακομαθημένους εργοδότες"- ακόμη και συστημικές τράπεζες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα». 

Ο κ.Τσίπρας συνέχισε αναφερόμενες σε δύο μεγάλα ζητήματα, όπως είπε. Το πρώτο είναι αυτό των εγκλωβισμένων εργαζόμενων, που μένουν απλήρωτοι για μήνες, σε επίσχεση εργασίας. Βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθά και αντιμετώπιση από την πλευρά της Δικαιοσύνης που δεν βοηθά, προστατεύει πολλές φορές τους εργοδότες- είδαμε πρόσφατα με τραγικές συνέπειες, ετοιμάζουμε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης των εργαζόμενων. Πρόκειται για πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, με πόρους που έχουμε ήδη εξασφαλίσει.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ψευδούς αυταπασχόλησης. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες που πίσω από το μπλοκάκι ο μισθωτός αναγκάζεται να μεταμφιεσθεί σε αυταπασχολούμενο. Αυτό γίνεται για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή η τακτική δεν είναι προϊόν της κρίσης. γεννήθηκε και διογκώθηκε τα χρόνια της ισχυρής Ελλάδας. Είναι πρόβλημα που οι προηγούμενοι έκλειναν τα μάτια. Καλούμαστε σε δύσκολες συνθήκες να το αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο βήμα έγινε μέσα από την κοινωνική ασφάλιση. Κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης. Δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες να πάρουν την επιδότηση για την ασφαλιστική κάλυψη για μετατροπή της εργασίας σε μισθωτή. 

 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο λεγόμενο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που αφορά εκείνους που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση. «Συνδέσαμε για πρώτη φορά όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα πάνω από 560.000 συμπολίτες μας που ωφελούνται από το πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του χρόνου αυτοί οι συμπολίτες μας φτάσουν τις 700.000. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξή τους σε μια σειρά από δράσεις και προγράμματα. Μιλάμε για 700.000 συμπολίτες μας που ήταν έξω απ΄τα ραντάρ, ήταν εκτός κοινωνικού κράτους, πολίτες μιας δεύτερης, μιας τρίτης κατηγορίας. Αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν μαξιλάρι προστασίας που θα διευρύνεται χρόνο με το χρόνο. Να αναφερθώ επίσης και στους χιλιάδες ανέργους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Απ' όσους θα συμμετέχουν, υποχρεωτικά ένα 10% θα έχει "προτεραιοποίηση" για την αγορά εργασίας. 

«Θεωρείται υποτιμητικό να μιλάμε για δωρεάν γεύματα. Μιλάμε όμως για παιδιά που λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία τους. Αυτό είναι για μας μια παρέμβαση και επεκτείνεται το 2017 σε περισσότερα από 120.000 παιδιά», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός. «Το 2019 θα έχουμε σε προγράμματα σχολικών γευμάτων πάνω από 500.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με ετήσια δαπάνη πάνω από 190 εκατ. ευρώ».

Ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά για 250 κέντρα κοινότητας που θα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και σ'αυτά οι πολίτες θα έχουν ενημέρωση για τα όσα δικαιούνται. Δημιουργούμε κέντρα ρομά, για κακοποιημένες γυναίκες. Δημιουργούμε τον ενιαίο φορέα επιδομάτων- τον νέο ΟΓΑ και μ' αυτόν θα καταβάλλονται με διαφάνεια και ισονομία τα επιδόματα. Όλοι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για όσα δικαιούνται και δεν θα διαιωνίζονται οι πελατειακές σχέσεις. Γι' αυτό αρνήθηκε η αντιπολίτευση να συμφωνήσει. 

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποστηρίζοντας ότι πλέον υπάρχουν 100.000 θέσεις. Επειδή η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, από τα αντίμετρα θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί με δυναμικότητα 45.000 θέσεων. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μείωση του χρόνου αναμονής για τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας που τώρα απαιτούν τέσσερα χρόνια, μέσω νέου θεσμικού πλαισίου. 

«Δέσμευσή μας είναι η στήριξη και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτος», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2019, όταν θα έχουμε ήδη ένα χρόνο εκτός προγράμματος, να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα, με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οταν έρθει η ώρα της κρίσης και της σύγκρισης να έχουμε φέρει τα πράγματα σε μια κατάσταση που δεν θα ντρεπόμαστε ως Έλληνες για την κατάντια του κοινωνικού κράτους, Είμαστε στη μέση του δρόμου, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ξέφωτο στις εργασιακές σχέσεις».
 

ΣΧΟΛΙΑ (189)

ΣΥΡΙΖΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ 300 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 400 ΕΥΡΩ! ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ) ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ!! ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΥΝΗ!!

Θα λετε ΣΑΜΑΡΑ και θα κλαιτε...

Εχετε συνειδητοποιησει τι ψηφισατε? Εε? Θα λετε ΣΑΜΑΡΑ και θα κλαιτε...

siriza reality

Ζει στον εικονικό κόσμο του και το επάγγελμα του είναι η καταστροφή του πραγματικού κόσμου. Πρόκειται για την λεγόμενη siriza reality.

Μάρκος

Πως να μην πανηγυρίζουν; Ξέρεις πόσοι θα δουλέψουν για την αποκατάσταση των καταστημάτων στην Ερμού; Γι' αυτό έστειλαν τα τάγματα εξόντωσης των καλοπαίδων τους στην Ερμού να τα σπάσουν! Για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας!!

χαζοχαρουμενοι κλεφτες και απατεωνες

συριζαιοι ειστε οι χειροτεροι που κυβερνουν κλεφτρονια. και εσυ τσιπρα θα επρεπε να ντρεπεσαι που εχεις τοσο θρασος που συνεχιζεις το ψεμα ακομα. σε βλεπω στην τηλεοραση και σου ριχνω καντηλια.

Τι

Να μας πουν τι παιρνουν να μας δώσουν κι εμάς.

τομαρι

Δικαιο εχουν !! μειωση της ανεργειας από το γραφειο εργασιας της ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ!!!!!

Playboy

Ή κυρία είναι έτοιμη γιά τό playboy channel νά φτιαχτουμε και εμείς λίγο...

Αγύριγο κεφάλι

Όλοι οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ στις καφετέριες και δηλώνουν "άνεργοι" και δεν βρίσκω έναν να σκάψει να μου ανοίξει τον βόθρο στο χωριό με ένα 100ρικο μεροκάματο, ΛΕΩ!.. ___ Ούτε στα νεκροταφεία πάνε οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ γιά να ανοίγουν τάφους να ΠΛΥΝΟΥΝ ΚΟΚΑΛΑ και να χώνουν τάφους!.._____Δεν υπάρχει ΑΝΕΡΓΙΑ. ΤΕΜΠΕΛΙΑ υπάρχει!..

???!!!

Εσύ λουλού τι δουλειά κάνεις;

??????

Καταχραστής Πεθερικής Περιουσίας!!

Σωτήρης

Aπό τις λίγες φορές που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.

@

Σωστά.Άεργοι υπάρχουν και όχι Άνεργοι.

Κέντρο

ΜΑ ΚΑΛΑ ΠΟΤΕ ΕΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ? ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΕΒ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΛΑΦΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.

Αγύριγο κεφάλι

"Σπούδασα" σου λέει ο άλλος και επειδή δεν με προσλαμβάνουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ παραμένω ΤΕΜΠΕΛΗΣ!..___________Αυτή είναι η νοοτροπία του ΦΑΣΙΣΤΟ-Έλληνα σήμερα!_________Να πας να δουλέψει ΡΕ! Να πας να τραβήξεις καλώδιο στα υπόγεια ορύγματα των εργολάβων της ΔΕΗ που είναι εκεί ΜΟΝΟ οι Αλβανοί που θρέφουν οικογένειες και δεν κάθονται να κλαίγονται στις καφετέριες και να είναι ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ!__________Ουστ! Κοπρίτες!.. Το τρώτε το φαί χαράμι!..

τεμπελοσκυλο

ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΛΗΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΣΟΜΠΡΕΡΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΣΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΚΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙΣ ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ ΜΑΡΚΑΣ BEST NIAGARA ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΓΑΡΓΑΡΑ ΜΕ ΒΟΘΡΩΤΗ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

malls

Η ανθεκτικότητα που επέδειξαν την περίοδο της κρίσης τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μεγάλα ονόματα του ελληνικού real estate τοποθετούνται στη συγκεκριμένη αγορά

stathakis_arthrooo

Την ώρα που οι πρατηριούχοι προειδοποιούν με βενζίνη €2,5 αν δεν υπάρξει μείωση - «Θα συζητήσουμε ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου» υποστήριξε ο υπ. Ενέργειας

53
petraileo

Η τιμή του πετρελαίου εξελίσσεται στον νέο παράγοντα αβεβαιότητας διεθνώς, καθώς όλοι πλέον αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για την τιμή του μαύρου χρυσού και μετράνε τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.