Πιέζουν τα «γεράκια» των ΗΠΑ για την ενέργεια
Όσο το γεωπολιτικό παιχνίδι των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που επενδύουν σε ενεργειακούς αγωγούς θα χοντραίνει, τόσο θα εντείνονται και οι πιέσεις των ισχυρών προς χώρες προς την Ελλάδα.
Μιλώντας χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την Ασία κ.Matthew Bryza χαρακτήρισε ευθέως την Ελλάδα ως χώρα που δεν είναι σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση, καθώς προμηθεύεται το 80% του φυσικο
Όσο το γεωπολιτικό παιχνίδι των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που επενδύουν σε ενεργειακούς αγωγούς θα χοντραίνει, τόσο θα εντείνονται και οι πιέσεις των ισχυρών προς χώρες προς την Ελλάδα.
Μιλώντας χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την Ασία κ.Matthew Bryza χαρακτήρισε ευθέως την Ελλάδα ως χώρα που δεν είναι σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση, καθώς προμηθεύεται το 80% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από μία μόνο εταιρεία, δηλαδή την ρωσική Gazprom Export.
Ο κ.Bryza υποστήριξε ότι η χώρα μας, όπως και άλλες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, θα πρέπει να βοηθηθεί «για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση και την ικανότητά της να κρατήσει τις τιμές του φυσικού αερίου υπό έλεγχο μέσω των δυνάμεων αγοράς του ανταγωνισμού».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εξ ορισμού τα μονοπώλια προσπαθούν να μειώσουν τον ανταγωνισμό, δεν θέλουν να υπάρξει καμία αλλαγή και θέλουν να χρησιμοποιήσουν την μονοπωλιακή μόχλευση για να αυξήσουν την τιμή του αγαθού που διαθέτουν». Ο κ.Bryza επανέλαβε την ανάγκη να συνεργαστούν οι διπλωματίες των εμπλεκόμενων χωρών ώστε να βγει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το διαθέσιμο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αγωγός Nabucco, το ανταγωνιστικό σχέδιο που προωθούν οι ΗΠΑ απέναντι στο σχέδιο του South Stream που έχουν δρομολογήσει Ρωσία και Ιταλία, μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να γεμίσει, παρέχοντας στην Ευρώπη πρόσθετες πηγές εφοδιασμού σε αέριο.
Ανέφερε δε ως μελλοντικούς προμηθευτές το Ιράν, το Καζακστάν αλλά και το Ιράκ, ενώ θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις τόνισε πως η Ρωσία πάντα θα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου και πως πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι «να αναβιώσουμε τον Ψυχρό Πόλεμο και θα αποτυγχάναμε κιόλας εάν κάναμε την οποιαδήποτε απόπειρα να βγάλουμε την Gazprom από τις ευρωπαϊκές αγορές».
Ενοχλημένη η κυβέρνηση
Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις έρχονται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια στην Ουάσινγκτον όπου, στο πλαίσιο συνάντησης με το δίδυμο Fried και Bryza, αναλύθηκε διεξοδικά η ενεργειακή πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «αιτιάσεις περί μονοπωλιακών ή μονοψωνιακών τακτικών θα πρέπει να αναζητηθούν οπουδήποτε αλλού εκτός από την ξεκάθαρη ελληνική ενεργειακή στρατηγική, η οποία έχει ως γνώμονα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την παροχή υψηλής ποιότητας ενεργειακών προϊόντων στις καλύτερες δυνατές τιμές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr