Δραγασάκης: Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για οριστική έξοδο από τα μνημόνια το 2018

Δραγασάκης: Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για οριστική έξοδο από τα μνημόνια το 2018

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο QE και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017

Σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
με θέμα «Αναζητώντας ένα Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών»
και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη με καταχρεωμένη την κοινωνία« υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας «η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένεται με τα μέτρα για το χρέος, δημιουργεί δυνατότητες για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο στις αγορές εντός του 2017, ξεκλειδώνει, δηλαδή, τις διαδικασίες για την οριστική λήξη των Μνημονίων και της επιτροπείας το καλοκαίρι του 2018».

Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε για τις σχέσεις κυβέρνησης- τραπεζιτών και απάντησε «οι τράπεζες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς να έχουν μια καλή σχέση με την όποια κυβέρνηση, όμως εμείς δεν ξεκινάμε με την έννοια ποιος συμπαθεί τον άλλο. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει δικούς της τραπεζίτες και δεν θέλει να αποκτήσει», ξεκαθάρισε .

Σε ερώτηση από εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας εάν οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο κ. Δραγασάκης απάντησε αφοπλιστικά «ορισμένοι θεσμοί πρέπει να συνεννοούνται, δεν κατανοούμε πως θα ψηφιστεί ένας νόμος και δεν θα εφαρμοστεί», είπε.

Ο κ. Δραγασάκης απαντώντας στις ανησυχίες των επιχειρηματιών που ενδεχομένως θα επωφεληθούν από το νόμο χωρίς να πρέπει δήλωσε μεταξύ άλλων, «πρέπει να συνομολογήσουμε ότι ήδη από τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργηθεί παρασιτικά επιχειρηματικά πρότυπα, όμως για να βοηθηθεί η υγιείς επιχειρηματικότητα πρέπει να κλείσουμε το θέμα με το χρέος, εάν λύσουμε τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν τη χρηματοδότηση» σημείωσε ο κ Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην ομιλία του για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε «η μείωση της ανεργίας και η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης είναι οι νέες προτεραιότητες», πρόσθεσε πως «στόχος είναι η ρύθμιση των χρεών να υπηρετήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση, να στηρίξει τη βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, να βοηθήσει τις παραγωγικά βιώσιμες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από την παγίδα της υπερχρέωσης, να βρουν πρόσβαση σε νέα υγιή και εξυπηρετήσιμη χρηματοδότηση, να στηριχτούν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να στραφούν σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως αν και «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση της οικονομίας, ο δυναμισμός τους μένει παγιδευμένος λόγω της υπερχρέωσης προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες προμηθευτές. Σε πολλές περιπτώσεις, το αρχικό χρέος έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο λόγω της διόγκωσης του με πανωτόκια, προσαυξήσεις και πρόστιμα» ενώ υπογράμμισε πως στο παρελθόν οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις αποδείχτηκαν ατελέσφορες, ενώ και ο λεγόμενος «νομός Δένδια» έπεσε στο κενό.

Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε σε αριθμούς την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία το 2008 ήταν 13,6 δισ., το 2010 ανήλθαν σε 29,7 δισ. ενώ το 2014 έφτασαν τα 78 δισ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «η ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης θα είναι ο καταλύτης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δάνειων. Εδώ που φτάσαμε όμως η ανάκαμψη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ρύθμιση των δάνειων. Πρέπει λοιπόν να σπάσουμε το φαύλο κύκλο ύφεσης και υπερχρέωσης» είπε και συμπλήρωσε «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναβλητικότητα, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο».

Στόχος του νόμου όπως τον περιέγραψε στην ομιλία του ο κ Δραγασάκης είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις και να συνεισφέρουν στην οικονομία και να δημιουργήσουν απασχόληση αλλά δεν θα επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ούτε θα δοθούν συγχωροχάρτια σε όσους πήραν και σε αυτούς που έδιναν θαλασσοδάνεια.

«Με το νόμο αυτό για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται από κοινού όλων των ειδών τα χρέη, η λύση μπορεί να περιλαμβάνει υπό προϋποθέσεις και «κούρεμα» προστίμων, προσαυξήσεων ακόμη και βασικού κεφαλαίου, δανείου ή φόρου. Επιπλέον και ειδικά για το Δημόσιο παρέχονται πλέον έως 120 δόσεις αποπληρωμής» είπε ο κ Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τον νόμο «οι μικροί πιστωτές (κυρίως προμηθευτές και εργαζόμενοι) εξαιρούνται από κάθε είδους ρύθμιση και πρέπει να εξοφληθούν εις όλον. Άρα στις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα έχουν ρητή υποχρέωση να εξοφλήσουν τους μικρούς προμηθευτές τους, που είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ Δραγασάκης επανέλαβε πως «οι αναγκαίες αλλαγές απαιτούν ένα μίνιμουμ συναίνεσης και στήριξης από ευρείες κοινωνικές πλειοψηφίες. Για αυτό είπε ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο ουσίας και όχι τυπικό, διάλογο που δεν θα γίνεται για το «θεαθήναι» αλλά θα επιδιώκει κοινούς τόπους και προωθητικές συγκλίσεις ακόμη και εκεί που υπάρχουν πραγματικές και μεγάλες διάφορες. «Και αυτό δεν είναι ανέφικτο. Επετεύχθη ως ένα βαθμό και στο θέμα του εξωδικαστικού διακανονισμού» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΤΙ ΛΕΕΙ ?

ΜΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ? Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022. ΠΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΤΕ ? ΟΛΟ ΨΕΜΑΤΑ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΨΕΜΑΤΑ. ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΣΙΠΑ ? ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΣΤΟΛΗ ΝΤΡΟΠΗΣ ? ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ. ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ..................

Σαρας

Και σε ειχα για σοβαρο ...

Δημητρης Κουταλης

Με τον Δραγασακη εχουμε την ιδια ηλικια ειμαστε και μαζι στελεχη στο ΚΚΕ απο τις ομιλιες του ποτε δεν πιστευα οτι θα υπερασπιζεται την απληστια των τραπεζιτων .Πιστευα οτι εχει συναισθηματα και αγαπαει τους νεους και τα παιδια που υποφερουν.Δυστυχως δεν σταθηκε στο σωστο δρομο.Δεν πειραζει εμεις οσοι μειναμε συνεχιζομαι για να εχουν ολοι οι ανθρωποι δουλεια προσβαση στη υγεια να εχουν στεγη μορφωση ψωμι ασφαλεια και ανθρωπινες σχεσεις.Δημητρης Κουταλης ιδρυτης νεου πολιτικου κομματος για τη σωτηρια της πατριδας μας.

y

ρεεεεεεεεεεεε κυρ Γιαννη, μεσα σε περιπου 2 χρονια.........ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΡΕ ΣΥ ;;; Τετοια ΞΕΦΤΙΛΑ την περιμενες κυρ Γιαννη;; Και σαν ξεφτιλισμενοι που εισαστε θα το ψηφισετε και το 4ο μνημονιο. Α ρε κυρ Γιαννη, αλλα εγραφες στην ΚΟΜΕΠ και αλλα γραφεις και υπογραφεις. Τοτε περιφανος και τωρα συνοδοιπορος με τους ακροδεξιους υπογραφεις και γραφεις καθισμενος στα 4 μπροστα στα αφεντικα σου Γερμανους,ΕΕ,ΔΝΤ. ΞΕΦΤΙΛΑ κυρ γιαννη!!!!!

Αντεγειάς

Δραγασάκης. Από τους πρώτους για φυλακή. Γερμανόδουλος/μνημονιακός μέχρι ταυτιά!!!

dim

χαχαχαχαχαχαχαχΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, τα μνημόνια το ξέρουν?

Ρε δεν....

....ντρεπεστε λιγο ρε αλητες ? σε λιγες μερες θα ψηφισετε το 4ο και μας λετε οτι βγαινουμε απο τα μνημονια ? Αι να χαθειτε κοπριτες

περγαντι

ψευτη!!! τερμα τα μνημονια,ομως ο θανατος του λαου ειναι γεγονος!!! κανετε κοινωνικη πολιτικη και τιμωρειτε αυτους που δουλεψαν και πληρωσαν για να τα παιρνουν αυτοι που δεν εχουν δωσει ουτε ενα ευρω και πινουν μπυρες σε βαρος των μισθοτων και των συνταξιουχων να γινουν εκλογες και θα καλοπερασετε ουτε τ ονομα σας δεν θα βρειτε!!!

Μπουχτίσαμε....

Πάλι φούμαρα ;;;;

Ilias

Τόσο ψεύτες , τόσο αφελείς τόσο φασιστες είσαστε !!! Δυο μνημόνια μ με πενήντα φόρους με καταστροφή της μεσαίας τάξης και έχεις το θράσος να μιλάς!!!! Δεν υπάρχει κάτι άλλο , ο δρόμος για να φύγετε με κλωτσιές!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalotos-sholz

Πηγές των θεσμών μιλούν για περικοπές - όχι κατ' ανάγκην σε συντάξεις - για να κλείσει το χάσμα με την Αθήνα - Παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για συνέπειες από τυχόν ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κυβέρνηση μιλούν για πακέτο παροχών €1 δισ. το 2019

tameia_main01

Όσοι   πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές θα έχουν επιπτώσεις στην προσδοκώμενη σύνταξη - Τι προβλέπεται για εξόφληση των οφειλών στους κλάδους υγείας - Από 200 έως 4.690 ευρώ τον χρόνο θα γλιτώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

2
Constructi

Μελέτες  του ΙΟΒΕ επισημαίνουν τα αίτια της αρνητικής αυτής πορείας του κλάδου, τον σημαντικό βαθμό επηρεασμού της οικονομίας της χώρας από την πορεία του και τα αίτια που η οικονομία μένει καθηλωμένη, ακόμη και μετά από 10 χρόνια