Δεν χάνουν την ιδιότητα του άνεργου όσοι εργάζονται περιστασιακά

Δεν χάνουν την ιδιότητα του άνεργου όσοι εργάζονται περιστασιακά

Έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο

Δεν θα χάνουν τα οφέλη της κάρτας ανεργίας
όσοι εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες, Δευτέρα, στη Βουλή.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα έχουν το περιθώριο να εργάζονται ως και 70 μεροκάματα το χρόνο (π.χ. σεζόν) χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του άνεργου.

Σκοπός του «έκτακτου μέτρου» είναι η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα σε ομάδες άνεργων με ομοειδή χαρακτηριστικά, όπως τον τομέα της προηγούμενης απασχόλησής τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τους τίτλους σπουδών τους, ηλικιακή ομάδα κ.ά., με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. 

Ταυτόχρονα εξαιρείται από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ, όπως η Κοινωφελής Εργασία (για την ομογενοποίηση της ορολογίας, χρησιμοποιούμενης στα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα ανέργων).

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους εγγεγραμμένους άνεργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ να εργασθούν περιστασιακά, χωρίς να καταφεύγουν στη «μαύρη» εργασία για να μην χάσουν την ιδιότητα του άνεργου. Δηλαδή έχουν δικαίωμα να πραγματοποιήσουν ως και 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή είναι ο υπολογισμός του 12μήνου να ξεκινάει από ημερομηνία κατά την οποία ο δικαιούχος ήταν άνεργος και να καταλήγει επίσης σε ημερομηνία κατά την οποία είναι άνεργος. Δεν μπορούν να επικαλεσθούν την προτεινόμενη διάταξη οι άνεργοι των οποίων η κατάσταση ανεργίας διακόπηκε από τη μη ανανέωση του δελτίου τους. Κατά το υπουργείο, ο όρος «περιστασιακή» αποτυπώνει τις υπαρκτές περιπτώσεις διαλείπουσας εργασίας στις οποίες κατέφευγαν άνεργοι του ΟΑΕΔ (ενδεικτικά: με πλήρες ή με μειωμένο ωράριο, σε αγροτική εργασία ή απλώς με «Εργόσημο» κ.ά.) με αποτέλεσμα να χάνουν τους προηγούμενους μήνες ανεργίας τους.

Παρατείνεται επίσης για 4 ακόμη μήνες, μέχρι 31/7/2017, (λήγει στις 31/3/2017), η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, των δικαιούχων του τέως ΟΕΚ, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Sakis

Άλλη μια τραγική λαϊκίστικη ρύθμιση που θα νομιμοποιήσει όλα τα λαμόγια που δουλεύουν με συμβάσεις έργου σε έναν εργοδότη και δηλώνουν άνεργοι και περιστασιακά απασχολούμενοι για να αποφεύγουν το μπλοκάκι και φυσικά για να μπαίνουν δωρεάν στα ΜΜΜ. Αυτή είναι δυστυχώς η κοινωνική πολιτική της Αριστεράς, ένας τρόπος να νομιμοποιούνται οι μικροαπατεώνες και να χάνει το κράτος λεφτά. Μετά, αν έρθει η ΝΔ να καταργήσει αυτές τις διατάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την κατηγορήσει για ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό.

@

Με το σαμαρα δεν υπήρχε ελεγχος δούλευα μαύρα και με καλα λεφτα και είχα και την κάρτα ανεργίας ενεργεί για διαγωνισμό δημοσίου Τωρα το αφεντικό μου λεει δεν μπωρώ να σε κρατήσω μαύρα γιατί υπάρχει ελεγχος επι σαμαρά προστατεύεται η πρώτη κατοικία με νόμο αν θυμάσαι

Γιάννης

Τι λες ρε βλάκα που μου κ'οβουν την κάρτα για 1 μεροκάματο;Που μου κόψανε 4 μήνες συνεχούς ανεργίας για 20 ωρες σεμινάριο; Η φασιστονδ σου όλα αυτά. Αρπαχτικά της χώρας. Δεν αφησατε τίποτα όρθιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_draghi

«Μπουκάλα» έμεινε η χώρα μας, καθώς δεν εντάχθηκε ποτέ στο περίφημο QE της ΕΚΤ, το οποίο τερματίζεται στο τέλος του έτους - Η Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, προτού συμφωνηθεί αξιόπιστη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

20
koutsolioutsos-folie

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Αικατερίνη, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα απο πιέσεις των νομικών τους, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή

11