Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Πρέπει να πληρώσει 31,4 εκατ.ευρώ - Επί 16 χρόνια ανάγκαζε τους πελάτες της να μη διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα μπύρας αποκλείοντας τους ανταγωνιστές και κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά

Εκδικάζεται αύριο η έφεση που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιδιώκοντας να μειωθεί το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ που της έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπύρας.

Η ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της καλής λειτουργίας της αγοράς επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιια το πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σε μία έκθεση 493 σελίδων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξηγούσε πώς η μεγάλη πολυεθνική προέβαινε σε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά μπύρας με σκοπό να αποκλείσει από την αγορά άλλες εταιρείες οι οποίες διεκδικούσαν μερίδιο της πίτας.

Επί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 1998 μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Σεπτέμβριο του 2014, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απαγόρευε στους πελάτες της να αγοράζουν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα μπύρας ή τους εξανάγκαζε να παίρνουν μικρές ποσότητες ώστε να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Μάλιστα, με την απόφασή της (του Σεπτεμβρίου του 2014), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρέωνε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγράφει στο εξής σε όλες τις συμφωνίες με χονδρέμπορους, σούπερ μάρκετ και τελικά σημεία πώλησης ότι οι πελάτες (δηλαδή οι χονδρέμποροι, τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα τελικά σημεία πώλησης) είναι ελέυθεροι να αγοράζουν, να πωλούν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για τις πρακτικές που ακολουθούσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κάνοντας κατάχρηση της ισχυρής θέσης της και η οποία είχε οδηγήσει σε εξουθένωση τον ελληνικό και υπόλοιπο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά μπύρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην πολυεθνική εταιρεία είναι μικρότερο απ' αυτό που θεωρούσε ως εύλογο η ανεξάρτητη αρχή. Όμως κατά νόμο, το ανώτατο πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που το 2013 είχε τζίρο 314.512.108 ευρώ, επιβλήθηκε ως πρόστιμο το 10% του τζίρου της,δηλαδή τα 31,4 εκατ.ευρώ.

Σήμερα, η πολυεθνική εταιρεία, θυγατρική του Ομίλου Heineken N.V., επιδιώκει τη μείωση του προστίμου κατά 60% - 65%, παρά το μέγεθος της παρανομίας. Ωστόσο νομικοί κύκλοι εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο λόγω και της συγκεκριμένης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.
Η έρευνα και το πρόστιμο

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία και έπειτα από σχετική καταγγελία που είχε υποβάλλει η Μύθος Ζυθοποιία στις 29/12/2006. Το ερευνώμενο διάστημα ήταν από το 1998 ως το 2013. Το δε πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί σε μία και μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το τέταρτο υψηλότερο διαχρονικά. Μεγαλύτερα είναι αυτά που έχουν επιβληθεί στο γάλα και στην BP-Shell.

Στην απόφαση των 493 σελίδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προέβη σε σύνθετη εμπορική πολιτική, με στόχο τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών. Οι δε πρακτικές της οδήγησαν σε δυσμενείς διακρίσεις ιδίως μεταξύ των αποκλειστικών/οιονεί αποκλειστικών και των ανεξάρτητων πελατών όλων των βαθμίδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμανα οδηγηθεί σε δυσμενή θέση ο ανταγωνισμός όσον αφορά στους προμηθευτές όσο και στους μη αποκλειστικούς πελατες. Μέσω της σύναψης συμφωνιών και επιβολής όρων επάλληλης αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω των άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δημιούργησε στην πράξη εμπόδια για την επέκταση και ανάπτυξη των υφιστάμενων ανταγωνιστών ή/και την είσοδο δυνητικών ανταγωνιστών.

Διαβάστε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώΣΧΟΛΙΑ (18)

Νώντας

ΑΜ ΓΙΑΥΤΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΜΠΥΡΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΣΕΙΣΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ !!!!!! ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ, ΟΤΑΝ ΑΠΑΙΤΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΑΡΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΠΥΡΑΣ, ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ (σε ... Δύση και....Ανατολή) ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ (σαν να είναι δασκαλεμένα) και ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΥΦΟΣ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΘΑ ΠΙΩ ΕΓΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πάντως

υπάρχουν πολύ καλές ελληνικές απαστερίωτες μικρης παραγωγής. Ψαξε το λίγο

Αν ειναι ετσι

Τους χρειάζεται μποϋκοτάζ. Το πρόστιμο κανονικά πρέπει να διανεμηθεί αναλογικά σε αυτούς που έπαθαν ζημιά από την Αθηναϊκή. Επιτέλους λίγη τάξη στη ζούγκλα...

Να το κάνω όπως το κανουμε στους ΔΥ?

Καλά κανένας από τους υπαλλήλους που έπερνε τις πολυεθνικές μισθάρες δεν είχε τα κότσια να καταγγείλει τη διαφθορά? Μόνο το συμφερον τους κι ας μείνουν οι υπάλληλοι ανταγωνιστικών εταιρειών στον δρόμο? αλλά βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένος και μη αξιοκρατικός, αλλά μας βολεύει να παπαγαλίζουμε χωρίς σκέψη το αντιθετο.

Τσιρίμπασης

Σε όλο τον κόσμο, αν δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα, τι σε νοιάζει αν πεινάσει ο ανταγωνιστής σου; Δεν πρόκειται περί αθλητισμού ή κάποιου φιλίκού παιχνιδιού, δεν χωράει εδώ η "ευγενής άμιλλά". Άσε που αν είχες ποτέ δουλέψει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ θέση του ΙΤ με κανονικό συμβόλαιο, θα γνώριζες ότι οι υπάλληλοι κάθε βαθμίδας, από τον αποθηκάριο/ταμία σουπερμάρκετ έως και το στέλεχος πολυεθνικής, δεσμεύονται με συμβόλαια σε πολύ "τσουχτερές" χρηματικές και ποινικές ρήτρες αν τους διαρρεύσει το οτιδήποτε σχετικά με εταιρικά μυστικά, στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ακόμη και τι μάρκα καφέ μπαίνει στην καφετιέρα του προσωπικού. Οπότε τουμπεκί ψιλοκομμένο.

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Όποια και να είναι η απόφαση, εάν παίρνουν απόφαση στις 1/9/2014 για καταγγελία που υποβλήθηκε στις...31/12/2006, επιβεβαιώνεται η καθαρά δημοσιουπαλληλική νοοτροπία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και/ή η επαγγελματική ανεπάρκεια των εργαζομένων σε αυτή. Αυτό δεν είναι θέμα προς διερεύνηση; Τα έλλειψη προσωπικού κλπ. τα ακούω βερεσέ. Απλά εργάζεστε με τον αραμπά, πλήττοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον. Ο μισθός σας όμως, μισθός, κάθε αρχή του μήνα πέφτει κανονικά.

Έλαααα δεν το πιστεύω

κάνουν τέτοια οι πολυεθνικές? Γίνονται τέτοια στον ιδιωτικό τομέα? Οι ΔΥ φταίνε...

Στόκε;

Τι δε καταλαβαίνεις;;;; όταν τα ταξικά λαμόγια στο δημόσιο τον παίζουν, λογικό και αναμαινόμενο δεν είναι να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις, ε σταλινάκο;;;;

λολ

οι πολυεθνικες και γενικα καθε ιδιωτικη εταιρια κοιταει το συμφερον της εις βαρος ολων των αλλων και ΣΩΣΤΑ. δεν ειναι αγιος παντελεημονας η καθε ιδιωτικη επιχειρηση. δουλεια του κρατους (δηλαδη των ΔΥ) ειναι να φροντιζει να τηρουνται τα ορια που θετει ο νομος. δουλεια την οποια οι ΔΥ δεν καναν πετυχημενα. αυτοι φταινε λοιπον και παλι.

riko

Βεβαια οι Δ.Υ φταινε που επι 16 χρονια δεν κανανε σωστα τη δουλεια τους να ελεγχουν τον ανταγωνισμο. μια δουλεια ειχαν να κανουνε και αποτυχανε ή μαλλον καποιοι Δ.Υ τα περνανε χοντρα ....

ΜΠΥΡΑΚΙΑΣ

Πληρωστε κουφ@@@ες τοσα χρονια εκβιαζατε τα μικρομαγαζα και ψιλικατζιδικα.Ζητω η μπυρα ΒΕΡΓΙΝΑ!!!!!!Μπουκοταζ στην αθηναικη ζυθοποιια!!!!

Δεν

Πινεται ρε φιλε οσες φορες και αν το προσπαθησα. Δυστυχώς η γευση της πλησιαζει αυτη της αμστελ η οποια ειναι οτιχειροτερο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

Tesla-Model3-boi-1000

Η παραπάνω διαπίστωση δημοσιεύθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας η οποία αποκάλυψε ότι η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διπλάσια αν ο υποψήφιος αγοραστής προέρχεται από το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού.