Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Πρέπει να πληρώσει 31,4 εκατ.ευρώ - Επί 16 χρόνια ανάγκαζε τους πελάτες της να μη διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα μπύρας αποκλείοντας τους ανταγωνιστές και κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά

Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Εκδικάζεται αύριο η έφεση που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιδιώκοντας να μειωθεί το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ που της έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπύρας.

Η ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της καλής λειτουργίας της αγοράς επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιια το πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σε μία έκθεση 493 σελίδων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξηγούσε πώς η μεγάλη πολυεθνική προέβαινε σε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά μπύρας με σκοπό να αποκλείσει από την αγορά άλλες εταιρείες οι οποίες διεκδικούσαν μερίδιο της πίτας.

Κλείσιμο
Επί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 1998 μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Σεπτέμβριο του 2014, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απαγόρευε στους πελάτες της να αγοράζουν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα μπύρας ή τους εξανάγκαζε να παίρνουν μικρές ποσότητες ώστε να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Μάλιστα, με την απόφασή της (του Σεπτεμβρίου του 2014), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρέωνε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγράφει στο εξής σε όλες τις συμφωνίες με χονδρέμπορους, σούπερ μάρκετ και τελικά σημεία πώλησης ότι οι πελάτες (δηλαδή οι χονδρέμποροι, τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα τελικά σημεία πώλησης) είναι ελέυθεροι να αγοράζουν, να πωλούν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για τις πρακτικές που ακολουθούσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κάνοντας κατάχρηση της ισχυρής θέσης της και η οποία είχε οδηγήσει σε εξουθένωση τον ελληνικό και υπόλοιπο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά μπύρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην πολυεθνική εταιρεία είναι μικρότερο απ' αυτό που θεωρούσε ως εύλογο η ανεξάρτητη αρχή. Όμως κατά νόμο, το ανώτατο πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που το 2013 είχε τζίρο 314.512.108 ευρώ, επιβλήθηκε ως πρόστιμο το 10% του τζίρου της,δηλαδή τα 31,4 εκατ.ευρώ.

Σήμερα, η πολυεθνική εταιρεία, θυγατρική του Ομίλου Heineken N.V., επιδιώκει τη μείωση του προστίμου κατά 60% - 65%, παρά το μέγεθος της παρανομίας. Ωστόσο νομικοί κύκλοι εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο λόγω και της συγκεκριμένης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.
Η έρευνα και το πρόστιμο

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία και έπειτα από σχετική καταγγελία που είχε υποβάλλει η Μύθος Ζυθοποιία στις 29/12/2006. Το ερευνώμενο διάστημα ήταν από το 1998 ως το 2013. Το δε πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί σε μία και μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το τέταρτο υψηλότερο διαχρονικά. Μεγαλύτερα είναι αυτά που έχουν επιβληθεί στο γάλα και στην BP-Shell.

Στην απόφαση των 493 σελίδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προέβη σε σύνθετη εμπορική πολιτική, με στόχο τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών. Οι δε πρακτικές της οδήγησαν σε δυσμενείς διακρίσεις ιδίως μεταξύ των αποκλειστικών/οιονεί αποκλειστικών και των ανεξάρτητων πελατών όλων των βαθμίδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμανα οδηγηθεί σε δυσμενή θέση ο ανταγωνισμός όσον αφορά στους προμηθευτές όσο και στους μη αποκλειστικούς πελατες. Μέσω της σύναψης συμφωνιών και επιβολής όρων επάλληλης αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω των άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δημιούργησε στην πράξη εμπόδια για την επέκταση και ανάπτυξη των υφιστάμενων ανταγωνιστών ή/και την είσοδο δυνητικών ανταγωνιστών.

Διαβάστε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης