Οι δανειστές θα «ρίξουν» τις απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμά ο γγ του υπουργείου Οικονομίας

Οι δανειστές θα «ρίξουν» τις απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμά ο γγ του υπουργείου Οικονομίας

Αισιόδοξος ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, μιλά για αποκλιμάκωση των απαιτλησεων, που θα οδηγήσει και σε πτώση της φορολογίας

Οι δανειστές θα «ρίξουν» τις απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, εκτιμά ο γγ του υπουργείου Οικονομίας
Αισιόδοξος ότι εντός της επόμενης διετίας θα υπάρξει αποκλιμάκωση των απαιτήσεων των δανειστών για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα -παρά τις μέχρι στιγμής εκ διαμέτρου αντίθετες εκπεφρασμένες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης- εμφανίστηκε, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Επιχειρηματικότητα από το ΙΟΒΕ, ο Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο ίδιος σημείωσε στην ομιλία του ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε επτά χρόνια ύφεσης και συνακόλουθης αποδιάρθρωσης του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.

«Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έφτασε στα όριά του. Εδώ και πολλά χρόνια υφίσταται μια διπλή πίεση, δηλαδή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες χαμηλού κόστους, αλλά ούτε τις χώρες που παράγουν προϊόντα ποιότητα με ενσωματωμένη γνώση. Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δεν παίρναν θέση απέναντι σε αυτό το δίλημμα, και πλέον επελέγη η πολιτική μείωσης κόστους, δηλαδή μια πολιτική που είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, γιατί δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τις χώρες χαμηλού κόστους» ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης.

Κλείσιμο
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χρειάζονται γενναία βήματα που θα επιτρέψουν στη χώρα να δομήσει πλεονεκτήματα, ώστε να μετακινηθεί στην αλυσίδα αξίας και να μπορέσει να παράγει προϊόντα πιο σύνθετα, και υπηρεσίες για να μπορέσει να έχει μια καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο ομιλητής τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα διεθνές, σχεδόν παγκόσμιο και κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα: «Η διεθνής κρίση χτύπησε σκληρά την ΕΕ και ακόμα περισσότερο την ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε να διαχειριστεί την κρίση μέσα από μια παρατεταμένη λιτότητα -γεγονός που έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη θέση του μεγάλου ασθενή με την προοπτική μιας χαμένης δεκαετίας».

Ο κ. Λαμπρινίδης, κάνοντας μια αποτίμηση των προοπτικών της χώρας, ανέφερε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι «υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, παρά τις συνεχείς καθυστερήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Εκτιμάται πως σε βάθος διετίας, θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των απαιτήσεων για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα συμπαρασύρει και τη φορολογία πτωτικά. Όποιος επενδύσει επομένως σήμερα, σε δύο τρία χρόνια δεν θα κληθεί να καταβάλει τους σημερινούς αυξημένους φόρους, αλλά κάποιους σημαντικά μειωμένους».

Τέλος, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ανέφερε πως «σήμερα, υπάρχει σαφής δέσμευση περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, κάτι που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό επενδύσεων και θα απελευθερώσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σήμερα βρισκόμαστε πλέον σε κρίσιμη καμπή, όπου υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης