Στα... σεντούκια βάζουν οι Ελληνες τις οικονομίες τους!

Στα... σεντούκια βάζουν οι Ελληνες τις οικονομίες τους!

Από τον Οκτώβριο και μετά έφυγαν καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, ενώ τα τραπεζικά καταστήματα προσφέρουν πια προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο 3%...

Στα... σεντούκια βάζουν οι Ελληνες τις οικονομίες τους!
Η «επόμενη μέρα»  θα είναι πολύ οδυνηρή για την  Ελλάδα, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από την Ε.Ε., θεωρεί τραπεζίτης του εξωτερικού, ελληνικής καταγωγής, συμπληρώνοντας πώς η άμεση επίπτωση θα εκφρασθεί στη δυαντότητα άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την διεθνή και ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά.  

Η διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ευθεία, αναφέρει στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας πως είναι ενδεικτική η πρόσφατη υποβάθμιση (από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ) των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch που εκτιμά «ότι η απαιτούμενη δημοσιονομική σύσφιξη στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για χορηγήσεις και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών».  

Ωστόσο σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα για τις ελληνικές  τράπεζες παραμένει η ρευστότητα, πρόβλημα το οποίο είναι άμεσα εξαρτώμενο από τη δυνατότητα και τους όρους δανεισμού της χώρας.  
Κλείσιμο

Το «μαξιλάρι» ρευστότητας που είχαν δημιουργήσει οι ίδιες οι τράπεζες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσω της αύξησης των καταθέσεων, έχει ήδη μειωθεί σημαντικά.  

Παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που έχουν αποσυρθεί  από τις καταθέσεις των ελληνικών  τραπεζών, τα οποία σύμφωνα με τις  πληροφορίες εκτιμώνται σε 8-10 δισ. ευρώ, δεν αντιστοιχούν ούτε στο 5% ως ποσοστό του συνόλου των καταθέσεων, εν τούτοις προκαλούν ανησυχία, αφενός επειδή αποσύρθηκαν σε σύντομο χρονικξό διάστημα 2-3 μηνών και αφετέρου επειδή η κίνηση αυτή συνδέεται ευθέως με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την αβεβαιότητα που περιβάλλει τόσο τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο -κυρίως- και αυτές των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.  


Προς  Λονδίνο, Κύπρο και  Λουξεμβούργο 

Σύμφωνα με αρμόδιες τραπεζικές πηγές, η τάση φυγής καταθέσεων ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο με κύριο φαινόμενο τη μεταφορά κεφαλαίων από τις εγχώριες τράπεζες προς τις θυγατρικές τους του εξωτερικού με προτίμηση, το Λονδίνο,  την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, ως αντίδραση στη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει περαιτέρω τις καταθέσεις, αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υψηλότερες αποδόσεις που προσέφερε για παράδειγμα το κυπριακο τραπεζικό σύστημα.  

Τα κεφάλαια αυτά, αν και αποσύρθηκαν από την  ελληνική αγορά, επί της ουσίας παραμένουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο διατηρούνται ως καταθέσεις σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.  

Ακολούθησε η  απόσυρση κεφαλαίων Ελλήνων εφοπλιστών και πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι είχαν «επαναπατρίσει» τα χρήματά τους από τις ξένες στις ασφαλέστερες –τότε- ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης υπό τον φόβο κατάρρευσης των μεγάλων ξένων τραπεζών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Οι διαρροές αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών οτι μελετάται θέμα φορολόγησης και η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τα σενάρια χρεοκοπίας και την αβεβαιότητα σ’ οτι αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, οδήγησε σε νέο «εκπατρισμό» των κεφαλαίων αυτών προς τις παραδοσιακέ συνεργαζόμενες με τους εφοπλιστές τράπεζες του εξωτερικού.  

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταδιακά έλλειψη χαρτονομισμάτων  μεγάλης αξίας, που εικάζεται  οτι οφείλεται στην πρόθεση ιδιωτών  να κρατούν χρήματα στα σπίτια τους!  Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αγορές λιρών και ράβδου χρυσού.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ως κύριο μέλημα για φέτος τη διαφύλαξη των πολύτιμων καταθέσεων, οι οποίες πάντως δεν αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα περυσινά επίπεδα.  

Αποτέλεσμα  αυτής προσπάθειας σε συνδυασμό με το υψηλό spread δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και την πολιτική που η κάθε τράπεζα ακολουθεί με τους πελάτες της, είναι η αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι τα επίπεδα του 3%, ενώ στα επίπεδα αυτά κινείται και το μεσοσταθμικό επιτόκιο καταθετικών προϊόντων με κλιμακωτή απόδοση.  

Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι δεν πρόκειται  να υπάρξει μαζική ανατιμολόγηση  των καταθέσεων διότι αυτό θα έπληττε  καίρια το περιθώριο κέρδους των  τραπεζών τη στιγμή που δεν δίνονται νέες χορηγήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης