Ερχονται μαύρες μέρες…
Ερχονται μαύρες μέρες…
Την ίδια ώρα, ο Γιούνγκερ μας δίνει μία μικρή ανάσα, καθώς η ελληνική οικονομία θα περάσει το πρώτο της επίσημο τεστ τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκτοξεύθηκε πάλι κοντά στις 305 μονάδες βάσης το spread...
UPD:
Δεν έχει τέλος το οικονομικοπολιτικό γαϊτανάκι που έχει στηθεί γύρω από τα χρέη και τα ελλείμματα της χώρας μας. Στο απόηχο των αποκαλύψεων και των εμβριθών αναλύσεων των Financial Times και New York Times για τις λογιστικές αληχμείες και τα swaps με τα οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έθαβαν «κάτω από το χαλί» το πραγματικό χρέος του ελληνικού κράτους, ο εκπρόσωπος του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν τόνισε ότι η Eurostat θα ελέγξει σε βάθος τι γινόταν με τα χρέη του τομέα της Υγείας (δημόσια νοσοκομεία, προμήθειες κλπ) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000.
Η ελληνική οικονομία θα περάσει το πρώτο της επίσημο τεστ τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν θα έρθουν στη χώρα μας εκπρόσωποι της περίφημης τριμερούς Επιτροπής (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που θα συσταθεί επί τούτου για να παρακολουθεί την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και τότε είναι που θα επανεξετασθεί η αναγκαιότητα της λήψης επιπρόσθετων οικονομικών μέτρων. Τάδε έφη Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αμέσως μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου και συζητήθηκε για μία φορά ακόμη το «ελληνικό πρόβλημα». Διαβάστε περισσότερα
Και ο Ολι Ρεν ξεκαθάρισε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν να ληφθούν τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για να διορθωθεί και η απόκρυψη του χρέους και των ελλειμμάτων τα προηγούμενα χρόνια.
Με το δεδομένο αυτό, η πολιτική επιτροπία (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) στην οποία τίθεται και επισήμως από σήμερα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ και τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες) υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει όλα τα μέτωπα στη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις. Όπως προανήγγειλε ο πρόεδροε του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν στις 15 Μαρτίου (και κάθε μήνα από εκεί και έπειτα) οι ελεγκτές κρίνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται «εκτός τροχιάς» στους στόχους που θέτει στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα περιέλαβε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός πριν μία μόλις εβδομάδα.
Η ανησυχητική ρευστότητα για την έκβαση των οικονομικών μεγεθών και η απροθυμία των εταίρων να εκστομίσουν την λέξη «εγγύηση» για τη χώρα μας, πιέζει ξανά και τα spreads με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, τα οποία αναρριχήθηκαν και πάλι στις 305 μονάδες βάσης την Δευτέρα.
Κατόπιν όλων αυτών, η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 μονάδες ή η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% (εισήγηση την οποία πρώτο αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ πριν από δύο εβδομάδες) φαντάζουν ως το ... ευνοϊκότερο σενάριο, καθώς η συζήτηση για το ψαλίδισμα του 14ου μισθού έχει ανοίξει για τα καλά.
Εκ των πραγμάτων μάλιστα, αν τον ερχόμενο Μάρτιο τα νούμερα δείξουν απόκλιση στην εκτέλεση του προύπολογισμού έναντι των στόχων για φέτος, τίθεται εν αμφιβόλω η καταβολή του δώρου του Πάσχα.
Ήδη όμως για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους η αφαίμαξη είναι γεγονός λόγω της περικοπής κατά 10% αρκετών επιδομάτων τους, της υποχρέωσης υψηλότερης φορολόγησης για ορισμένα από αυτά, αλλά και του "παγώματος" των μισθών τα τελευταία δύο χρόνια.
Η κατηγορία που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στις εφορίες, τελωνεία, χημείο και λογιστήριο του κράτους, στατιστική υπηρεσία, νομικό συμβούλιο του κράτους, ΚΕΠΥΟ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον ΟΔΔΥ.
Τι χάνουν στο Δημόσιο
Σε μηνιαία βάση οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών χάνουν από 109 έως 217 ευρώ ή 1.310 έως 2.600 ευρώ ετησίως, καθώς τα επιδόματα είναι πολύ περισσότερα από το βασικό μισθό.
Οι εφοριακοί παίρνουν το επίδομα ΔΙΒΕΤ, το οποίο κυμαίνεται από 1.200 έως 2.200 ευρώ μηνιαίως και έχουν βασικό μισθό 1.000 έως 1.200 ευρώ. Άρα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι 2.000 έως 2.400 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο του βασικού μισθού, γεγονός που σημαίνει ότι χαμηλόμισθοι ολόκληρο τον 14ο μισθό και μέρος του 13ου ενώ οι υψηλόμισθοι και τους δυο.
Οι δικαστικοί, από ειρηνοδίκες έως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα έχουν απώλειες από 190 έως 275 ευρώ το μήνα ή 2.270 έως 3.305 ευρώ το χρόνο καθώς περικόπτονται σε ποσοστό 10 έως 20% τα επιδόματα πάγιας αποζημίωσης και η δαπάνη συντήρησης βιβλιοθήκης.
Ο 14ος μισθός ενός ειρηνοδίκη Α' είναι όσο και ο βασικός μισθός, δηλαδή 2.480 ευρώ, ενώ έχει ετήσιες απώλειες 2.270 ευρώ, λόγω των περικοπών. Άρα χάνει σχεδόν ολόκληρο τον 14ο μισθό.
Σχεδόν το μισό του 14ου μισθού χάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς σε ετήσια βάση έχουν απώλειες από την περικοπή των επιδομάτων 690 - 750 ευρώ.
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές χάνουν 800 έως 1.000 ευρώ το χρόνο. Παράδειγμα ένας λέκτορας λαμβάνει 14ο μισθό ίσο με τον βασικό του μισθό που είναι 1.130 ευρώ. Άρα χάνει κι αυτός σχεδόν το σύνολο του 14ου μισθού.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα