Η Ελλάδα προσυπέγραψε τις κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Η Ελλάδα προσυπέγραψε τις κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Η αυστηρή εντολή για «σκληρή στάση» του Αλέξη Τσίπρα, μετατράπηκε σε... έκφραση αντίθεσης και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του κειμένου στο Συμβούλιο της ΕΕ, η οποία ήταν ομόφωνη

Η Ελλάδα προσυπέγραψε τις κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
Όπως αναμενόταν, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπίστωσε ότι Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός τους κάτω από το επιτρεπτό 3%, το ανώτατο όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως ξεκινάει η διαδικασία κυρώσεων, τις οποίες θα αναλάβει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός 20 ημερών και στη συνέχεια να προτείνει στο Συμβούλιο.

Οι κυρώσεις αυτές ενδέχεται να έχουν τη μορφή προστίμου, ύψους μέχρι 0,2% του ΑΕΠ τους, αν και δεν αποκλείεται να είναι και μηδενικό. Παράλληλα, θα μπορούσε να τους επιβληθεί και η αναστολή των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων που θα μπορούν να αντλήσουν από την ΕΕ.

Από την πλευρά τους, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν δέκα μέρες, έτσι ώστε να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματός τους, προκειμένου να αποφύγουν πιθανά πρόστιμα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας της πρότασης για κυρώσεις από την Επιτροπή, διάρκειας 20 ημερών, το Συμβούλιο θα έχει στη συνέχεια δέκα μέρες για να εγκρίνει τα πρόστιμα.
Κλείσιμο

Και η στάση της Ελλάδας


Από τη πλευρά της Ελλάδας, σε αντίθεση με την εντολή του πρωθυπουργού περί μη επιβολής ποινής προς τις δύο χώρες, εκ του αποτελέσματος πέρα από μια παρέμβαση με την οποία περιορίστηκε να εκφράσει την αντίθεση του ο κύριος Τσακαλώτος, δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική ελληνική αντίθεση, ούτε διαφοροποίηση της θέσης του στα πρακτικά, αλλά ούτε και έκκληση για ψηφοφορία ενάντια με την επιβολή κυρώσεων, άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός είπε στο τέλος πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης