Συμφώνησαν μέτρα 5,4 δισ και «κόφτη» και πήραν... υποσχέσεις

Συμφώνησαν μέτρα 5,4 δισ και «κόφτη» και πήραν... υποσχέσεις

Πανηγυρίζουν για τη συμφωνία στην κυβέρνηση - Στο τέλος του προγράμματος και εάν πετύχει θα δώσουν ελάφρυνση του χρέους

Συμφώνησαν μέτρα 5,4 δισ και «κόφτη» και πήραν... υποσχέσεις
Έτοιμη για... απογείωση δηλώνουν στην κυβέρνηση πως είναι πλέον η χώρα, μόλις διαφάνηκε πως μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24 Μαΐου. Πανηγυρίζουν επειδή με τα μέτρα των 5,4 δισ. και τον προληπτικό «κόφτη» δαπανών (δηλαδή και μισθών και συντάξεων) απέφυγαν άλλα 3,6 δισ. μέτρα που δεν υπήρχαν στην συμφωνία του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές δίνουν στην κυβέρνηση ξανά την υπόσχεση που έδιναν και στην προηγούμενη, πως στο τέλος του προγράμματος (του τρίτου Μνημονίου όμως αντί του δεύτερου που το έλεγαν το 2012) θα δώσουν ελάφρυνση του χρέους.
 
Με ποιους όρους; Ότι όλα τα μέτρα και όλα τα πλεονάσματα θα εκπληρωθούν ως το 2018.

​Επί της ουσίας, ενώ περνάνε νέα μέτρα (και έρχονται και άλλα βαρύτατα την επόμενη εβδομάδα)​ ο πρωθυπουργός τονίζει πως αυτά είναι "το δέντρο" και οι ελαφρύνσεις χρέους μετά το '18 είναι "το δάσος​", για να αποφύγει αντιδράσεις.
 
Οι ελαφρύνσεις στο χρέος όμως δεν θα έρθουν «μια και έξω»όπως αναμενόταν 
αλλ​ά σε δόσεις, όπως και οι δόσεις των δανείων. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης λένε πως οι ξένοι επενδυτές θα στραφούν για επενδύσεις στην Ελλάδα, επειδή το καλοκαίρι αυτό δεν θα είναι όπως το προ​ηγούμενο που απειλείτο με Grexit.
Κλείσιμο
 
Ένα χρόνο μετά όμως από τότε, το καλοκαίρι αυτό όλη την Ευρώπη και όλους τους επενυτές θα απασχολεί αν θα φύγει ή αν θα μείνει το Brexit. Το ρεύμα των ξένων επενδυτών μπορεί περιμένει και μετά το καλοκαίρι, για να φανεί αν από τον Οκτώβριο και μετά θα υπάρχουν μηνύματα ότι «βγαίνει το πρόγραμμα» όπως υπόσχεται η κυβέρνηση αλλά δεν δέχεται το ΔΝΤ.
 
Για το λόγο αυτό άλλωστε, επιβάλλεται και ο «κόφτης» ελλειμμάτων, που συζητά αύριο και το euroworking group. Εκεί θα αποφασιστεί ο τρόπος επιβολής των περικοπών και από ποιοι κωδικοί μπορεί να εξαιρεθούν από το «τσεκούρι» στα κονδύλια.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο χθες ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο μηχανισμος αυτόματης διόρθωσης δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν σημαίνει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Ωστόσο ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος προϊδέασε πως δεν θα εξαιρούνται μειώσεις μισθών και συντάξεων, (ίσως μόνον κάποια κονδύλια για την υγεία, την άμυνα και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα) και αυτό θα σημαίνει και άλλα νέα μέτρα, πέραν από τις αυξήσεις φόρων και περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις που ως τώρα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Ο μηχανισμός όπως όλα δείχνουν θα βασίζεται σε περικοπές μισθών, συντάξεων, ειδικών μισθολογίων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ που μεσοσταθμικά θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 8%. Δεν αποκλείεται στο «μενού» των μέτρων του μηχανισμού να υπάρξουν και καταργήσεις ειδικών φορολογικών καθεστώτων.

Ο αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες ήταν η μόνη διέξοδος που είχε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, η οποία «σκάλωσε» στα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με παράλληλη ψήφισή τους από την Βουλή εκτός των τακτικών των 5,4 δισ. ευρώ που θα πλήξουν τα φετινά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης