Επιστροφή στην κανονικότητα σε 2-3 χρόνια «βλέπει» η Λούκα Κατσέλη

Επιστροφή στην κανονικότητα σε 2-3 χρόνια «βλέπει» η Λούκα Κατσέλη

Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αισιοδοξεί ότι θα εκπληρωθούν ομαλά τα θετικά σενάρια για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων

Επιστροφή στην κανονικότητα σε 2-3 χρόνια «βλέπει» η Λούκα Κατσέλη
Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα εντός των επόμενων δύο με τριών ετών εκτίμησε η κυρία Λούκα Κατσέλη αισιοδοξώντας ότι θα εκπληρωθούν ομαλά τα θετικά σενάρια για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων που από το 2010 η «αιμορραγία» υπολογίζεται στα 114 δις ευρώ!

Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αλλά και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θόδωρος Μητράκος υποστήριξαν ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση έχει θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.

Συγκεκριμένα, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» η κυρία Κατσέλη εξήγησε ότι μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχουν τρεις σημαντικές προκλήσεις: 

- Σταδιακή επάνοδος καταθέσεων
- Διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που είναι και το εθνικό στοίχημα
Κλείσιμο

Η ίδια εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 114 δις ευρώ. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξη λέγοντας ότι για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε αύξηση των καταθέσεων κατά 1,15 δις ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.

«Βλέπουμε μια μικρή επάνοδο των καταθέσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Φθάνει αυτό; Όχι!» συνέχισε η κυρία Κατσέλη για να προσθέσει «θα πρέπει να ολοκληρωθεί αξιολόγηση. Επίσης, απαιτείται επάνοδος σε καθεστώς κανονικότητας. Προσβλέπουμε σε σταδιακή επάνοδο της κανονικότητας και επιστροφή  καταθέσεων και άρα δυνατότητα παροχής ρευστότητας στα επόμενα 2-3 χρόνια».

Αναφορικά με το συζητούμενο νομοσχέδιο είπε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις:

- Διατηρούν το όριο για την εγγύηση επιλέξιμων καταθέσεων στα 100.000 ευρώ

- Θεσμοθετείται πρόσθετο όριο στα 300.000 ευρώ με εγγύηση 6 μηνών για συγκεκριμένες καταθέσεις (εφάπαξ, αποζημιώσεις, πώληση ακινήτων κ.α.)

- Μειώνεται η προθεσμία καταβολής της εγγύησης στις 7 ημέρες από 20 που είναι σήμερα

- Υποχρεώνουν το ΤΕΚΕ να διενεργεί stress test ανα τριετία για την επάρκεια και ετοιμότητα των τραπεζών

- Καθιερώνεται και στα 28 κράτη ΕΕ κοινό όριο 100.000 ευρώ εγγύησης καταθέσεων 

Τόνισε τέλος ότι με το νομοσχέδιο «Ουσιαστικά θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το τραπεζικό μας σύστημα που βγήκε από την ανακεφαλαιοποίηση πιο θωρακισμένο. Αυτό είναι ακόμα ένα βήμα προς την εξασφάλιση των καταθέσεων και την επαναφορά εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα».

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ και πρόεδρος του ΤΕΚΕ εξήγησε ότι « για να καταλήξουμε στο ποσό 300 χιλ ευρώ ως πρόσθετη εγγύηση συνεκτιμήσαμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Η αλήθεια είναι ότι στις άλλες χώρες το όριο είναι  στις 500 χιλ. ευρώ. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι όσα πιο πολλά βάζεις στο πρόσθετο κεφάλαιο τόσο πιο πολύ αδυνατίζεις το αρχικό σενάριο εγγύησης 100 χιλ ευρώ».

Ο κ. Μητράκος ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Με βάση την οδηγία, μέχρι το 2023 πρέπει να έχουμε το 0,8% των εγγυημένων καταθέσεων ως ταμειακό διαθέσιμο στο ΤΕΚΕ. Ήδη έχουμε πετύχει κατά 30% τον στόχο. Τα διαθέσιμα χρήματα του ΤΕΚΕ είναι μοιρασμένα στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ και ένα δεύτερο κομμάτι στα πιστωτικά ιδρύματα με προθεσμιακούς λογαριασμούς».

Ο ίδιος είπε ότι συνολικά για τις «κακές» τράπεζες έχουν διατεθεί σχεδόν 10 δις ευρώ από τα οποία «οι εκκαθαριστές έχουν πάρει πίσω κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και τα έχουν επιμερίσει στο ΤΕΚΕ και το ΤΧΣ».

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και δεν υφίσταται κίνδυνος να χαθούν χρήματα από καταθέτες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» επανάλαβε σε άλλο σημείο.

Τέλος, αναφορικά με τα χρήματα του ΤΕΚΕ είπε «από τα περίπου 3 δις ευρώ, τα 2,3 δις ευρώ είναι κατατεθειμένα σε πιστωτικά ιδρύματα και τα 730 εκατ. ευρώ επενδυμένα. Από τα 730 εκατ. ευρώ, τα 680 εκατ. ευρώ είναι σε τρεχούμενους λογαριασμούς και μόλις τα 52 εκατ. ευρώ σε τίτλους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης