Δεν θα εισπράξει κανείς επιστροφή φόρου για 5 χρόνια!
H εισήγηση που καταθέτει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κάνει λόγο για επιτόκιο 10% στη λήξη της πενταετίας και, όπως όλα δείχνουν, εξυπηρετεί πολλαπλά την κυβέρνηση, αφού της προσφέρει φθηνό δανεισμό για μια τριετία (κάτω από 5,5% που δανείζεται σήμερα μέσω των ομολόγων). Κυρίως όμως γλιτώνει και το πρόβλημα κάθε χρονιάς με τις επιστροφές φόρου που εισπράχθηκαν «καθ’ υπερβάσιν» την προηγούμενη, ως προκαταβολή ή παρακράτηση φόρου.
Ειδικά&n
H εισήγηση που καταθέτει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κάνει λόγο για επιτόκιο 10% στη λήξη της πενταετίας και, όπως όλα δείχνουν, εξυπηρετεί πολλαπλά την κυβέρνηση, αφού της προσφέρει φθηνό δανεισμό για μια τριετία (κάτω από 5,5% που δανείζεται σήμερα μέσω των ομολόγων). Κυρίως όμως γλιτώνει και το πρόβλημα κάθε χρονιάς με τις επιστροφές φόρου που εισπράχθηκαν «καθ’ υπερβάσιν» την προηγούμενη, ως προκαταβολή ή παρακράτηση φόρου.
Ειδικά σε περίοδο κρίσης (όπου τα εισοδήματα μειώνονται ενώ οι επιστροφές και οι δικαιούχοι τους πολλαπλασιάζονται), η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό «απαλλάσσεται» από μία ωρολογιακή βόμβα τουλάχιστον για μία τριετία. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2010 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει να επιστρέψει περί τα 5 δισ. ευρώ από τους φόρους που θα εισπράξει, ενώ μέχρι πρόπερσι οι επιστροφές δεν ξεπερνούσαν τα 3 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι το 2010 θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο φορολογουμένους, έναντι 1,4 εκατομμύριο φέτος και 1,3 εκατομμύριο πέρυσι.
Πώς θα υπολογιστεί το ποσό
Λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, η πρόταση του Ινστιτούτου προβλέπει το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου για τα έτη 2010-2012, ως μια «ειδική συμψηφιζόμενη εισφορά», την οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί:
α) να συμψηφίσει με τη συνολική φορολογική οφειλή των οικονομικών ετών 2013, 2014 και 2015 (το 1/3 του ποσού κάθε χρόνο προσαυξημένο κατά 6%) ή
β) να συμψηφίσει το συνολικό ποσό εφάπαξ με τη συνολική φορολογική οφειλή του οικονομικού έτους 2015 (προσαυξημένο κατά 10%). Εφόσον προκύπτει πιστωτικό ποσό, κατά το έτος ή τα έτη συμψηφισμού, αυτό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο.
Για παράδειγμα, αντί να λαμβάνει τα επόμενα τρία χρόνια από 300 ευρώ ως επιστροφή, θα μπορούσε να λάβει 990 ευρώ το 2015.
«Ειδική συμψηφιζόμενη διαφορά» για τις εταιρείες
Αντίστοιχα προτείνεται να επιβληθεί και στις επιχειρήσεις μια «ειδική συμψηφιζόμενη εισφορά» για τα οικονομικά έτη 2010, 2011 και 2012, επί των καθαρών λογιστικών κερδών οποιασδήποτε μορφής εταιρείας, με συντελεστή 5%.
Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται στα καθαρά λογιστικά κέρδη της χρήσης και όχι σε εκείνα τα οποία προκύπτουν από τη φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων. Κατ’ εξαίρεση για τις επιχειρήσεις που προσδιορίζουν εξωλογιστικά το καθαρό τους εισόδημα (επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών με βιβλία β’ κατηγορίας του ΚΒΣ κ.λπ.) η εισφορά αυτή θα υπολογίζεται στα εξωλογιστικά κέρδη. Το ποσό της εισφοράς θα αναγράφεται σε ειδικό κωδικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή αυτής.
Η εταιρεία θα μπορεί επίσης να συμψηφίσει το συνολικό ποσό με τη συνολική φορολογική οφειλή των οικονομικών ετών 2013, 2014 και 2015 (το 1/3 του ποσού κάθε χρόνο προσαυξημένο κατά 6%) ή να συμψηφίσει το συνολικό ποσό εφάπαξ με τη συνολική φορολογική οφειλή του οικονομικού έτους 2015 (προσαυξημένο κατά 10%). Προβλέπεται επίσης και η δυνατότητα τμηματικού ή εφάπαξ συμψηφισμού, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Μειώνονται 9% οι αποδοχές των υψηλόμισθων στο Δημόσιο
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ι. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ
Παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε περικοπή κατά 10% σε μέσα επίπεδα σε όλα τα επιδόματα τώρα, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», υπάρχουν δεύτερες σκέψεις οι οποίες αφορούν:
■Σε όσους λαμβάνουν επιδόματα άνω των 801 ευρώ η περικοπή να είναι 15%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΕΟΦ κ.λπ. θα κληθούν να πληρώσουν για την κρίση πολύ περισσότερα σε σχέση με τους συναδέλφους τους.
Ετσι, για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει επίδομα 1.500 ευρώ από τις αρχές του έτους θα λαμβάνει 1.275 ευρώ. Το ίδιο ποσοστό θα περικοπεί και στους δικαστικούς λειτουργούς, στους πανεπιστημιακούς κ.ά.
■Σε όσους λαμβάνουν επιδόματα 300-800 ευρώ, η μείωση είναι 10%. Ετσι, για παράδειγμα, όποιος λαμβάνει 500 ευρώ η μείωση θα φτάσει τα 50 ευρώ.
■Σε όσους λαμβάνουν επιδόματα από 300 ευρώ και κάτω, η μείωση είναι 5%. Οποιος δηλαδή έχει επίδομα 250 ευρώ, η μείωση που θα υποστεί θα είναι μόνο 12 ευρώ. Οι δεύτερες αυτές σκέψεις στην κυβέρνηση έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, που έχουν ακόμα και 30 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει επιδόματα που κυμαίνονται 250500 ευρώ, παρότι ο βασικός τους μισθός αγγίζει τα 1.800 ευρώ.
Επιπρόσθετα, όπως λέγεται, υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι, για παράδειγμα οι αστυνομικοί, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα των 200 ευρώ και θεωρείται «αδικία» να περικοπεί το 10%. Ετσι, ένας υπάλληλος με 30 χρόνια προϋπηρεσία, με μισθό 2.000 ευρώ, που λαμβάνει όμως και επιδόματα επιπλέον 3.000 ευρώ, θα υποστεί μείωση στις συνολικές του αποδοχές κατά 9% ή 450 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr