Θολές υποσχέσεις για ελαφρύνσεις από το υπ. Εργασίας - Οργή στους ελεύθερους επαγγελματίες

Θολές υποσχέσεις για ελαφρύνσεις από το υπ. Εργασίας - Οργή στους ελεύθερους επαγγελματίες

Μόνο σενάρια και καμία σαφής απάντηση από τον υφυπ. Εργασίας - Δικηγόροι και μηχανικοί συνεχίζουν την αποχή, οι γιατροί εξήγγειλαν απεργία για τις 28-29 Ιανουαρίου

Θολές υποσχέσεις για ελαφρύνσεις από το υπ. Εργασίας - Οργή στους ελεύθερους επαγγελματίες
Με ανοιχτό το μέτωπο των φορέων που θίγονται από το ασφαλιστικό που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του κουαρτέτου που φθάνει στην Αθήνα αύριο το βράδυ. Το υπουργείο εργασίας έχει στείλει στους
θεσμούς την ποσοτικοποίηση της ελληνικής πρότασης  έως το 2019 (εκκρεμεί αναλογιστική μελέτη έως το 2060) για την οποία το κουαρτέτο προβάλει ενστάσεις σε κομβικά θέματα (ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων κα).

Ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος  υπογράμμισε ότι η
Κλείσιμο
διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Δικηγόροι και μηχανικοί συνεχίζουν την αποχή, οι γιατροί εξήγγειλαν απεργία για τις 28 και 29 του μηνός ενώ σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ  συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Τα σώματα ασφαλείας θα κατέβουν στους δρόμους στις 5 Φεβρουαρίου ενώ κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι αυτοκινητιστές.

Μετά το ναυάγιο της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία σηματοδοτήθηκε από τους συμβολισμούς  περί γραβάτας Armani και Dior, η επεξεργασία των ελαφρύνσεων για τα μεσαία και τα υψηλότερα εισοδήματα  παραπέμφθηκε στις επιτροπές εμπειρογνωμόνων του υπουργείου εργασίας.

Για την ελάφρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να θεσπιστούν δύο «κόφτες» στην ασφαλιστική επιβάρυνση για τα εισοδήματα από 12.000 έως 30.000-35.000 ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου απέφυγε να προσδιορίσει ποιες θα είναι τελικά οι ελαφρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα παρά την πίεση που του άσκησε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Αλεξανδρής ο οποίος τόνισε ότι «βαρέθηκαν πια να ψαρεύουν σε θολά νερά».

Ο κ. Πετρόπουλος  τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο ενός έτους πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα (1/1/2017) για να καταλήξουν σε δίκαιο εξορθολογισμό των εισφορών τονίζοντας ότι η σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα είναι προς όφελος των μικρομεσαίων που πλήττονται από την κρίση και παραμένουν εκτός ΟΑΕΕ, ανασφάλιστοι χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη (300.000 άτομα).
 
Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των δικηγόρων , στο πλαίσιο της σύσκεψης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πρότειναν στον γεν. γραμματέα ασφάλισης κ. Νίκο  Φράγκο να εφαρμοστεί μικτό σύστημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Για παράδειγμα , για εισόδημα 20.000 ετησίως, η σημερινή ετήσια εισφορά των 4.024 ευρώ να αυξηθεί κατά 20% επί του καθαρού εισοδήματος, για 30.000 κατά 30% κλπ.

Οι δικηγόροι επισήμαναν επίσης ότι πρέπει να  προβλεφθούν υψηλότερες προσαυξήσεις στις νέες συντάξεις μετά από 30 χρόνια ασφάλισης , προκειμένου να μη  λειτουργήσει  η μεταρρύθμιση ως αντικίνητρο για ασφάλιση.  Όπως τόνισαν η αύξηση των ετών ασφάλισης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανταποδοτικότητα ή την αναλογικότητα εισφορών - παροχών σύνταξης. Ο κ. Φράγκος υποσχέθηκε να μελετήσει τις προτάσεις τους ενώ απέρριψε την πρόταση να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία ώστε ν απαλλαγούν οι νομικοί από τις υψηλές εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ.

Η κυβέρνηση θα περιλάβει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μία δέσμη ελαφρύνσεων για τα πρώτα πέντε χρόνια της σταδιοδρομίας  των επαγγελματιών και των επιστημόνων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση πρότεινε:
 
Α. Νέοι επιστήμονες
 
1) Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €. το οποίο αντιστοιχεί σε 93,7 ευρώ + την εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας 32,58 ευρώ το μήνα (σύνολο 126,2 ευρώ).
 
2) Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
 
3) Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%
 
Β. Άνεργοι
 
1) Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
 
2) Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
 
Γ. Εργαζόμενοι με μπλοκάκι
 
1) Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης