«Μαχαίρι» έως 20% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις

«Μαχαίρι» έως 20% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις

Αναπλήρωση 57% για τις κύριες συντάξεις  και 8% για τις επικουρικές προτείνει το υπ. Εργασίας -Να μην ξεπερνά αθροιστικά το 55% η αναπλήρωση επιμένουν οι δανειστές - «Αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει», απαντούν τα συνδικάτα

Το «βαρύ» πακέτο του ασφαλιστικού αναμένει τις επόμενες ημέρες το οριστικό του «περιτύλιγμα», μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια περίοδο πολιτικής αναστάτωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μια νέα περίοδο χάριτος έως τον Ιανουάριο, μέχρι η ΝΔ να βρει το βηματισμό της, προκειμένου να αποσαφηνιστεί  αν θα υπάρξει διακομματική στήριξη κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού.

Μπορεί το σχέδιο Κατρούγκαλου να εγκρίθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν το εύρος  των περικοπών στις συντάξεις για να πάρουν θέση.  «Αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει» είπαν ήδη τα συνδικάτα που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στο προϋπολογισμό και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Στο Υπουργείο Εργασίας συνεχίζεται η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν  θα ληφθούν υπόψη  για τον υπολογισμό των συντάξεων οι αυξομειώσεις του ΑΕΠ και τα έσοδα. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την υιοθέτηση ενός κοινού συντελεστή αναπλήρωσης για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-65% του συντάξιμου μισθού (57% για την κύρια + 8% για την επικουρική) ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το  μισθό έναντι 100% (80% η κύρια + 20% η επικουρική)  που ήταν για τους «παλαιούς» και 85%-90% ( 70% η κύρια + 15%-20% η επικουρική )  για τους «νέους» ασφαλισμένους.  Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 10%- 20%  για τις καταβαλλόμενες συντάξεις .

Ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς . Δηλαδή ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός  με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης δείξει μικρότερα ποσά , οι συντάξεις δε θα μειωθούν . Αυτή η διασφάλιση  διευκρινίζεται ότι δε θα ισχύσει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες,  η σφαγή του ύψους των πρόωρων  μέσω των πέναλτι  είναι ήδη «αιματηρή» και δε συζητείται περαιτέρω μείωση μέσω του επανυπολογισμού.

Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% ( 48% +7%) και να προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65%.
 
Την άποψη ότι «η αιμοδοσία από τις πρόωρες συντάξεις έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να είναι ο μόνιμος στόχος των αλλαγών » εξέφρασε ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης σε χθεσινή ημερίδα για το ασφαλιστικό που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι γήρατος κάτω από την ηλικία των 60 δεν ξεπερνούν τις 220.000 , αριθμός μικρότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης. Με τον πρώην υπουργό διαφώνησε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος ο οποίος επέκρινε το φαινόμενο οι συνταξιούχοι κάτω από τα 65 να φτάνουν το 1 εκατ.  ενώ επανέλαβε την πρόταση του για σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης με δημιουργία ατομικής μερίδας για κάθε ασφαλισμένο. (σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ οι συνταξιούχοι κάτω από τα 60 είναι 409.000 και κάτω από τα 65 750.000. Ωστόσο στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις γήρατος αλλά και οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας).

Στην ίδια ημερίδα, η πρόεδρος της δημοκρατικής συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά σε ημερίδα  τόνισε " ανοίγουμε τον εθνικό διάλογο ο οποίος δεν πρέπει να είναι προσχηματικός.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έκοψε τις χαμηλές συντάξεις όπως έκανε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις  της δημοκρατικής συμπαράταξης  για το ασφαλιστικό ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται: 

-δημιουργία τριών ταμείων ( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) αντί για ένα.
- εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια  ,διατήρηση της επικουρικής και συμπληρωματικές παροχές από επαγγελματικά ταμεία
-ενιαίες υπηρεσίες είσπραξης εισφορών και καταβολής συντάξεων
- δικαιότερη κατανομή του ΕΚΑΣ και αναμόρφωσή του σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
- σύναψη δανείου με ευρωπαϊκό φορέα με εγγύηση την περιουσία των ταμείων με σκοπό την κάλυψη των ελλειμμάτων  και αποπληρωμή του σε 20 χρόνια όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες
-βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων
-  αναζήτηση πρόσθετους πόρων  ύψους  8 δις για την ενίσχυση του συστήματος ( πχ από τουρ υδρογονάνθρακες)
-επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών  
- οι νέοι να καταβάλλουν εισφορές μόνο υπέρ υγείας την πρώτη τριετία  
- να θεσπιστεί χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για χωριά κάτω από 1000 κατοίκους

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χειροτερεύει τους μνημονιακούς νόμους, τόνισε σε δήλωσή του:
«Η δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χαρτί περιτυλίγματος της νέας λεηλασίας των συντάξεων, προκειμένου να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις με δύο τρόπους. Αφενός με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε επίπεδα που να καλύπτει μόνο τη λεγόμενη εθνική σύνταξη κατά παράβαση της συνταγματικής δέσμευσης για εγγύηση συνολικά των συντάξεων. Αφετέρου με τον επανυπολογισμό του λεγόμενου αναλογιστικού τμήματος των συντάξεων για παλιούς και νέους συνταξιούχους  με νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα οδηγούν σε νέες μειώσεις των συντάξεων για όλους και όλες. Με αυτούς τους τρόπους χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τους μνημονιακούς νόμους 3863/2010 και 3865/2010, τους οποίους ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να απορριφθούν ως συνταξιοκτόνοι με δημοψήφισμα.»

ΣΧΟΛΙΑ (182)

Φιλεleft Αριστεροι

Οι αριστερα σε έξι μηνες έκλεισε τις τραπεζες, άνοιξε τα σύνορα και άνοιξε τις φυλακές. Πέρασε τα ποιο αντιλαϊκά και αντεργατικά μετρα, τσεκουρεψε τους συνταξιούχους και προσκύνησε στα τεσσερα τη Μερκελ. Παρα ταύτα η μάζα στηρίζει το Τσιπρα. Ευτυχώς που φυγαμε απο το χαλιφάτο των λοβοτομημένων ψηφοφόρων.

mparmpa-giwrgos

Mono gia afta pou mas kanei i pou skeftetai na mas kanei o katrougkalos eprepe na ton kremasoume. Basika to paei laou-laou,pese pese to kopeli kanei tin gria kai thelei. Tha to sinithisoume kai tha mas aresei kiolas. i atimia kai i pseftia se olo tis to megaleio. Kala na pathoume,alla mialo den bazoume.

Βπ

Καθε τοσο και λιγάκι κόβουν και απο 10 εως 20% τις συνταξεις και ομως αυτες ακομα αντέχουν σε πειςμα Των δανειστων και παραμένουν διπλάσιες απο πολλούς μισθους του ιδιωτικού τομέα

δικαιοσύνη

Ο καθένας να παίρνει σύνταξη ανάλογα με το τι έχει πληρώσει σαν κρατήσεις.Δεν είναι λογικό να παίρνουν ίδια σύνταξη ένας που πληρώνει 1000 το μήνα,με κάποιον που πληρώνει 1000 το χρόνο.

ΦΙΔΕΜΠΟΡΑΣ

Νομίζεις,όλοι θα παίρνουν τα ίδια αυτο είναι δικαιοσύνη και ισότητα.Σκάσε και πλήρωνε.

@δικαιοσύνη

Με δυό λόγια όλη η ουσία του Ασφαλιστικού αν υπήρχε δικαιοσύνη πουθενά, στη χώρα που ζούμε!!!

.

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ.... Ματαίωση προσδοκιών λέγεται. Η Ελλάδα που ζούσες όταν πλήρωνες εισφορές δεν είναι η Ελλάδα του σήμερα.. Δικαιοσύνη όπως την εννοείς δεν υπάρχει για τους περισσότερους, στους συνταξιούχους θα κολλήσουμε; Λεφτά δεν υπάρχουν. Άπαξ και η ανεργία φτάσει σε υψηλά επίπεδα και απαξιωθούν οι μισθοί όπως έχει γίνει τώρα όλα τα άλλα έπονται. Εξευτελιστικά ενοίκια και τιμές ακινήτων, μειωμένη κίνηση στην αγορά και φυσικά συνταξάρες γιοκ και συντάξεις μετά βίας.. Τι να σου κάνει ο Σαμαροτσίπρας; Να τα γεννήσει τα λεφτά;

.

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ.... Ματαίωση προσδοκιών λέγεται. Η Ελλάδα που ζούσες όταν πλήρωνες εισφορές δεν είναι η Ελλάδα του σήμερα.. Δικαιοσύνη όπως την εννοείς δεν υπάρχει για τους περισσότερους, στους συνταξιούχους θα κολλήσουμε; Λεφτά δεν υπάρχουν. Άπαξ και η ανεργία φτάσει σε υψηλά επίπεδα και απαξιωθούν οι μισθοί όπως έχει γίνει τώρα όλα τα άλλα έπονται. Εξευτελιστικά ενοίκια και τιμές ακινήτων, μειωμένη κίνηση στην αγορά και φυσικά συνταξάρες γιοκ και συντάξεις μετά βίας.. Τι να σου κάνει ο Σαμαροτσίπρας; Να τα γεννήσει τα λεφτά;

Βάστα Τσιπρα, βάστα Σοιμπλε

Η Ελλαδα διώχνει τους νέους για να μείνουν πισω μονο οι γέροι. Μονο ο Τσιπρας τόλμησε να συμμαζέψει το ασφαλιστικό που οι πασοκονουδου υπουργοί το εφεραν ως εδω χαϊδεύοντας αυτιά στον Αυτιά

@Βάστα Τσιπρα, βάστα Σοιμπλε

Kαι το ασφαλιστικό θα Τριπριομαζευτεί όπως επιθυμείς νέε μου εσύ... αλλά πάλι εσύ στην ανεργία και μαύρη εργασία σε βλέπω και να δούμε τότε με τι θα καταπιάνεσαι!!!!

Ν.Δ.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

Ηλίας

Δια βίου φυλάκιση και καταναγκαστική εργασία για τους πολιτικούς απατεώνες στην καλύτερη

Panayotis

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μία έκθεση φωτογραφίας με τα μούτρα των ψηφοφόρων του συριζα πριν και μετά το μνημόνιο

aaza

Ο Καμμένος που είναι εξαφανίσθηκε τελείως, το 2013 μας έλεγε εάν ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες πάλι θα κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τώρα γιατί κρίβεται ο γερμανοτσολιάς, δοσίλογος, που είναι γιατί εξαφανίσθηκε, ο εξαρτημένος έλληνας.

Σταλινικός μερακλής

Το ξαναγράφω για να το απολαύσω κοροιδάκια : ας μην μας ψηφίζατε ! Τώρα σκούξτε και βογγήξτε χαζοβιόληδες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης