LIVE

Κορωνοϊός

Ανδρ. Ηλιάδης: Οι φόροι πρέπει να είναι σταθεροί…

Ανδρ. Ηλιάδης: Οι φόροι πρέπει να είναι σταθεροί…

«Σταδιακά το φορολογικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί τη σταθερότητα ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σταθερό», είπε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά και θυμίζοντας ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο δεν είχε αλλάξει καθόλου την περίοδο 1975-2004.

Οπως εκτίμησε, σε μια δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να συμβάλουν και στο τέλος η εισφορά θα είναι καλή κίνηση και για την τράπεζα, εφόσον βελτιωθεί η οικονο

«Σταδιακά το φορολογικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί τη σταθερότητα ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σταθερό», είπε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά και θυμίζοντας ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο δεν είχε αλλάξει καθόλου την περίοδο 1975-2004.

Οπως εκτίμησε, σε μια δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να συμβάλουν και στο τέλος η εισφορά θα είναι καλή κίνηση και για την τράπεζα, εφόσον βελτιωθεί η οικονομία.              

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου βγαίνει ενισχυμένη από την κρίση η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ως τράπεζα, όμως, ακολούθησε τις ίδιες προτεραιότητες και αρχές τόσο στην εύκολη περίοδο όσο και στις περιόδους κρίσης. Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου στηρίζεται για τη ρευστότητά της πάντοτε στην καταθετική της βάση προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών της.

Επιπλέον, στις πιο δύσκολες περιόδους η τράπεζα άντλησε κεφάλαια όπως τα μετατρέψιμα ομόλογα, έκδοση η οποία έτυχε σημαντικής υπερκάλυψης.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου εκτίμησε ότι από το β’ εξάμηνο του 2010 η οικονομική κατάσταση θα είναι καλύτερη, ενώ ο κ. Γιάννης Κυπρή, ο πρώτος γενικός διευθυντής του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, εκτίμησε πως τα  επισφαλή δάνεια ενδέχεται να κορυφωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2010.                 

Μεγάλοι κίνδυνοι στη ρευστότητα

Μεγάλοι κίνδυνοι να σημειωθούν αθέμιτες πρακτικές από το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, διέκρινε ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Ελλάδος κ. Γιάννης Σειραδάκης, καθώς θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο επιφυλακτικό τραπεζικό σύστημα να δανείσει. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν μαζικά φαινόμενα και να μην υπάρχει ρευστότητα.

Ειδικότερα, στα καταναλωτικά δάνεια οι εκταμιεύσεις μειώθηκαν από τα 150 εκατ. ευρώ στα 65 εκατ. ευρώ φέτος τον Σεπτέμβριο, ενώ τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 36,3 εκατ. ευρώ έναντι 36,4 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γιάννης Κυπρή αναφέρθηκε στην εξέλιξη των καθυστερήσεων των δανείων της τράπεζας, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2010.

Η τράπεζα έχει συγκρατήσει τις προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια το εννεάμηνο στις 82 μονάδες βάσης, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται στο 5,2%, σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημειώνεται ότι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις διαμορφώνεται περίπου στο 60%, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι εξασφαλίσεις των δανείων η κάλυψη ανεβαίνει στο 130%.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή προμερίσματος 0,08 ευρώ, κινείται και στο μήκος κύματος των κατευθύνσεων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αλλά ικανοποιεί και τους μετόχους της τράπεζας. Χαρακτηριστικά το 65% των μετόχων είναι μικρομέτοχοι και δεν έχουν κάνει καμιά συναλλαγή στις μετοχές τους τα τελευταία 4-5 χρόνια. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος για το προμέρισμα είναι 23 Νοεμβρίου 2009 και η ημερομηνία καταβολής 8 Δεκεμβρίου 2009, ενώ υπάρχει σχέδιο επανεπένδυσης των μερισμάτων με 10% έκπτωση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, η Τράπεζα Κύπρου έχει εξαγοράσει την τράπεζα Uniastrum με δίκτυο άνω των 200 καταστημάτων. Εναν χρόνο μετά την εξαγορά της, η τράπεζα έχει μεταθέσει στα συστήματα μέτρησης κινδύνων της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η δυναμική των καταστημάτων μπορεί να τριπλασιαστεί από πλευράς δραστηριοτήτων τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω επενδύσεις.

Το γ’ τρίμηνο του 2009 το χαρτοφυλάκιο δανείων της Uniastrum αυξήθηκε κατά 5% με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να κινούνται στο 10,8%.

Η Uniastrum Bank θα εισαχθεί στο ρωσικό χρηματιστήριο το 2014-2016.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης