Χρέος, ΔΝΤ και ιδιωτικοποιήσεις οι «αστερίσκοι» της συμφωνίας του Eurogroup

Χρέος, ΔΝΤ και ιδιωτικοποιήσεις οι «αστερίσκοι» της συμφωνίας του Eurogroup

Οι  Ευρωπαίοι επιμένουν στην εμπλοκή του ταμείου ποντάροντας στην αυστηρότητά του - Η Λαγκάρντ, όμως, ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του χρέους - Τον Οκτώβριο πρέπει να είναι έτοιμο το «όχημα» για τις ιδιωτικοποιήσεις - Θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη των Ευρωπαίων

Χρέος, ΔΝΤ και ιδιωτικοποιήσεις οι «αστερίσκοι» της συμφωνίας του Eurogroup
Μπορεί το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup να ολοκληρώθηκε με παραγωγικό τρόπο καθώς παρά τις δυσκολίες δόθηκε ένα πολιτικό «πράσινο φως» για την επίτευξη συμφωνία και την απομάκρυνση του Grexit, ωστόσο το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναδεικνύει τρια σημεία κλειδιά για την ομαλή συνέχιση του τριετούς προγράμματος: Χρέος, ΔΝΤ και ιδωτικοποιήσεις.

Όπως παρατηρεί και το Reuters εκτός από την αμφιβολία για την ικανότητα του Τσίπρα να υλοποιήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις ιδωτικοποιήσεις - στις οποίες αντιτίθενται πολλοί από το εσωτερικό του κόμματός του - υπάρχει ακόμα μια αβεβαιότητα για τον ρόλο του ΔΝΤ με αιχμή το αίτημά του για την εγγύηση του χρέους. Ενδεικτική η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ λιγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες: «Συνεχίζω να έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο μέσα από τις δικές τις δράσεις. Έτσι λοιπόν, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης επιθεώρησης του προγράμματος του ΕΜΣ για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζονταν μέχρι τώρα».

Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν απέρριψαν κατηγορηματικά την ονομαστική μείωση του χρέους και αναφέρθηκαν μόνο σε ενδεχόμενη αύξηση των ωριμάνσεων και των περιόδων αποπληρωμής παραπέμποντας, επίσης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, τον Οκτώβριο.

Ο λόγος που οι ευρωπαίοι επιμένουν στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι διπλός: Όχι μόνο θα μειώσει το ποσό που θα απαιτηθεί από την Ευρώπη - με το Reuters να εκτιμά ότι θα πρόκειται για περίπου 16 δισ. ευρώ, όσα και τα χρήματα δηλαδή που είχε στη διάθεση της Ελλάδας το ταμείο όταν εξέπνεε το δεύτερο πρόγραμμα - αλλά και γιατί η φήμη του ΔΝΤ για την επιβολή της αυστηρότητας θα αποτελέσει εχέγγυο για όσα κοινοβούλια και αγορές εκφράζουν αμφιβολίες ότι οι όροι που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα δεν θα υλοποιηθούν.

Για τον Οκτώβριο πηγαίνει και η υλοποίηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο η συμφωνία της 12ης Ιουλίου προβλεπει έσοδα 50 δισ. αν και στο ανακοινωθέν, όπως παρατηρεί ο Hugo Dixon, παραμένει μια αμφιβολία για το αν ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επιμένουν επίσης στο κείμενό τους ότι το ταμείο αυτό θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών ενώ η κυβέρνηση μιλά για ανεξάρτητο ταμείο. 
Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Η ελληνική κοινωνία θα κρίνει την συμφωνία

Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά και θα κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο σταθερό, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά την συνεδρίαση του eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει ταυτόχρονα προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Το πόσο καλή είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα την κρίνουν θετική, τόνισε σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης