«Πάρτε μέτρα, δώστε αξιόπιστα στοιχεία και βλέπουμε για παράταση»…

«Πάρτε μέτρα, δώστε αξιόπιστα στοιχεία και βλέπουμε για παράταση»…

Μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας διήρκεσαν οι συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών στo Λουξεμβούργο, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που ενημέρωσε  τους κ.Αλμούνια, Γιούνκερ και Παπαδήμο για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. 

Οι κοινοτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόλυτη διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης. Αναγνωρίζουν ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος είναι ανέφικτος αλλά, σε ότι αφορά το αίτημα να δοθεί παράταση στην Ελλάδα

«Πάρτε μέτρα, δώστε αξιόπιστα στοιχεία και βλέπουμε για παράταση»…

Μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας διήρκεσαν οι συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών στo Λουξεμβούργο, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που ενημέρωσε  τους κ.Αλμούνια, Γιούνκερ και Παπαδήμο για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. 

Οι κοινοτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόλυτη διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης. Αναγνωρίζουν ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος είναι ανέφικτος αλλά, σε ότι αφορά το αίτημα να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.   

Ενδεικτικό της αγανάκτησης για την διάψευση των στοιχείων που εμφάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία.  

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, άμεσα μέτρα για την περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση τοποθετούσε στο 6% εφέτος ενώ ο νέος υπουργός Οικονομίας το τοποθετεί γύρω στο 12 με 13%.  

Συναντήθηκα σήμερα για πρώτη φορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία για τις δύσκολες υποχρεώσεις του. Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας. Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο. 

Την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin.  

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα εμφανίσει διψήφιο δημόσιο έλλειμμα. 13 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης θα εμφανίσουν υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα. Ήδη σε επιτήρηση βρίσκονται από πέρυσι 5 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μάλτα), ενώ φέτος θα προστεθούν και άλλες 8 χώρες. Μόνες χώρες της Ευρωζώνης που μπορεί να αποφύγουν την επιτήρηση είναι η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. 

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εκφράστηκε ανησυχία και για μεγάλη πτώση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης