Εκατομμύρια χάνει η Ελλάδα από τη μη αξιοποίηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης
Εκατομμύρια χάνει η Ελλάδα από τη μη αξιοποίηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα, με τα 74 από αυτά να είναι ΠΟΠ και τα 27 ΠΓΕ
Αναξιοποίητο παραμένει πλήθος αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα, όπως τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, τα οποία διαθέτουν μεν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αναγνωρίζονται και από την Ε.Ε., ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επεκταθούν ανάλογα στο εξωτερικό.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, που επικαλείται έρευνα της Infobank Hellastat, ότι 12 από τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) προϊόντα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της, είναι ανενεργά, καθώς παρά την επίσημη αναγνώρισή τους δεν υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την παραγωγή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα, με τα 74 από αυτά να είναι ΠΟΠ και τα 27 ΠΓΕ. Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια με 31 προϊόντα, τα 29 είναι ελαιόλαδα, τα 21 τυριά, τα 11 ποικιλίες ελιάς και τα 9 προϊόντα των υπολοίπων κατηγοριών. Το 2013 διακινήθηκαν συνολικά -τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό- πάνω από 160.000 τόνοι προϊόντων. Η φέτα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, όντας το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό προϊόν. Το 2013 διακινήθηκαν συνολικά 94.765 τόνοι, ποσότητα αυξημένη κατά 9,5% σε σχέση με το 2012, με τους 37.000 τόνους (39% του συνόλου) να είναι εξαγωγές.
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, που επικαλείται έρευνα της Infobank Hellastat, ότι 12 από τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) προϊόντα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της, είναι ανενεργά, καθώς παρά την επίσημη αναγνώρισή τους δεν υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την παραγωγή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα, με τα 74 από αυτά να είναι ΠΟΠ και τα 27 ΠΓΕ. Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια με 31 προϊόντα, τα 29 είναι ελαιόλαδα, τα 21 τυριά, τα 11 ποικιλίες ελιάς και τα 9 προϊόντα των υπολοίπων κατηγοριών. Το 2013 διακινήθηκαν συνολικά -τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό- πάνω από 160.000 τόνοι προϊόντων. Η φέτα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, όντας το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό προϊόν. Το 2013 διακινήθηκαν συνολικά 94.765 τόνοι, ποσότητα αυξημένη κατά 9,5% σε σχέση με το 2012, με τους 37.000 τόνους (39% του συνόλου) να είναι εξαγωγές.
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα