Τι «κρύβει» και τι δεν καλύπτει η λίστα Βαρουφάκη

Τι «κρύβει» και τι δεν καλύπτει η λίστα Βαρουφάκη

Δείτε την ανάλυση για τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα φέρουν 3,7 δισ. ευρώ - Στο πακέτο που διέρρευσε τη Δευτέρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια και για «κρυφά» νέα μέτρα, ακόμα και αν οι δανειστές δεν πιέσουν για πρόσθετες παρεμβάσεις - Στα σκαριά και... τρίτη λίστα

«Τοπίο στην ομίχλη» συνεχίζει να επικρατεί γύρω από τη λίστα Βαρουφάκη, όχι μόνο για τους εκπροσώπους των «θεσμών» αλλά και για τους Έλληνες πολίτες.

Την ώρα μάλιστα που η επιστολή Βαρουφάκη που συζητείται στις Βρυξέλλες συνοδεύεται και από έγγραφα που τηρούνται μυστικά, όπως η «δεύτερη λίστα» ή το «excel», συμφωνήθηκε να μην δημοσιοποιηθεί ούτε το κείμενο ερωτοαπαντήσεων των «θεσμών» επί των ευρημάτων της τελευταίας αξιολόγησης (της 10ης Δεκεμβρίου) που είχαν ετοιμάσει τα κλιμάκια των ελεγκτών.
 
Όσο πάντως «σκαλίζει» κανείς τη λίστα που διέρρευσε τη Δευτέρα, διαπιστώνει ότι αφήνει και πολλά περιθώρια για «κρυφά» νέα μέτρα, ακόμα και αν οι δανειστές δεν πιέσουν για πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά δεχτούν ως έχει την πρόταση της κυβέρνησης.
 

Και… τρίτη λίστα!
Ακόμα και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου για τον αν θα παραμείνει ή όχι και το 2015, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι «ισχύει μέχρι την κατάργησή του, αλλά το ότι δεν το βάλαμε στη λίστα σημαίνει πως, όταν το βάλουμε, θα παρουσιάσουμε και νέα ισοδύναμα μέτρα».  
 
Δηλαδή η κυβέρνηση εμφανίζεται να το παίζει... δίπορτο, αφού την βολεύει να μην ανοίξει μέτωπο με τους δανειστές για το πού θα βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και στο εσωτερικό να μην αποκαλύπτει με ποια άλλα νέα μέτρα θα καλύψει το κενό, εφόσον τελικά καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.

 
«Ασκήσεις επί χάρτου»
Το πακέτο Βαρουφάκη περιγράφει εισπρακτικά μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ και παροχές 1 δισ. (χωρίς κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ). Προβλέπει και επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, τα οποία όμως, αν δεν έρθουν θα πρέπει να καλυφθούν με άλλα μέτρα, ενώ αν έρθουν θα διοχετευτούν στο δημόσιο χρέος και για τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να καλύψουν τυχόν υστέρηση άλλων μέτρων που προσμετράται στο έλλειμμα.
 
Αλλά και στα κοστολογημένα εισπρακτικά μέτρα (των οποίων την ακρίβεια ελέγχουν στο Brussels Group οι θεσμοί), δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστούν και θα επιτευχθούν.
 
Για παράδειγμα:
 
-Η κυβέρνηση εντάσσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Δεν φαίνεται όμως πώς μπορεί αυτό να συμβεί μέσα στο 2015, αφού φέτος θα εισπραχτούν οι φόροι του 2014. Το μόνο μέσο που φαίνεται να απομένει είναι, είτε η κατάργηση των φοροαπαλλαγών (που όμως έχουν πρακτικά ήδη εκμηδενιστεί και άρα δεν αλλάζει κάτι αν αυξηθεί πχ η παρακράτηση φόρου στους μισθωτούς) είτε η επιβολή αυξημένων φόρων ή και έκτακτης εισφοράς στα υψηλά ή και τα μεσαία εισοδήματα. Και όλα αυτά, παρότι δεν θα αυξηθεί τελικώς εφέτος, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο όριο.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να έχει ανοίξει τα χαρτιά της όμως και για το πώς θα καλύψει τυχόν αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των εσόδων από θεσμούς και κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

-725.000.000 ευρώ υπολογίζει να εισπράξει φέτος η κυβέρνηση από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού, αν και έως τώρα έχουν εισπραχθεί λιγότερα από 100.000.000.
 
-600.000.000 ευρώ υπολογίζει από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών. Ταυτόχρονα όμως, με όλους τους τρόπους είσπραξης το δημόσιο εισέπραττε ως τώρα 1,7  δισ. ευρώ το χρόνο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
 
Αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, «μένει να αποδειχθεί στην πράξη» σε τι είσπραξη και τι βεβαίωση θα οδηγήσουν. Έτσι, στα δημοσιονομικά οφέλη 3,7 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και προβλέψεις για έσοδα:
 
-270.000.000 ευρώ από τη λοταρία αποδείξεων, την οποία είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση, βασιζόμενη στην εμπειρία της Πορτογαλίας που έχει επιτύχει έσοδα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Και εκείνη υπολόγιζε έσοδα 500 εκατ. ευρώ,  χωρίς όμως να αξιολογηθεί τελικά ποτέ από την τότε Τρόικα για την αποδοτικότητά της.
 
- 350.000.000 ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ. Εδώ θα απαιτηθεί μεγάλο φοροκυνηγητό αφού, όπως έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «είναι έγκλημα οι τουρίστες να διπλασιάστηκαν το 2014 και οι εισπράξεις από ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη να μειώθηκαν κατά 30%», την ώρα μάλιστα που η υπόλοιπη χώρα φάνηκε συνεπής στις υποχρεώσεις της και πλήρωσε τους φόρους της.
 
-  350.000.000 ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες
 
- 250.000.000 ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
 
- 225.000.000 ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
 
- 200.000.000 ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό τζόγο.
 
Αντιθέτως, το πακέτο παροχών που παρουσιάζει η κυβέρνηση προβλέπει:
 

- 600.000.000 ευρώ, που είναι το κόστος για την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
- 326.000.000 ευρώ, που προκύπτουν από την αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
 
- 82.000.000 ευρώ, που είναι το κόστος για τη διατήρηση των σημερινών ορίων του ΕΚΑΣ.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

- Εξορθολογισμό των αμοιβών στο Δημόσιο.

- Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

- Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

- Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.

- Σύστημα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και πολιτών.

- Εφαρμογή νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

- Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

- Προώθηση νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.

- Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

ΣΧΟΛΙΑ (34)

πετρος

Τσιπρα ζουμε στο ελικοπτερο να σε δουμε...

Αφού.

Ολα αυτά τα εξήγησε ο Τσίπρας χθες βράδυ που έκανε την Ολομέλεια για να ζητήσει στήριξη. Εξήγησε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλες τις κόκκινες και κίτρινες γραμμές και έγινε μιά ήρεμη και σοβαρή συζήτηση πρωτόγνωρη για τα χρονικά της βουλής μας. Πέρα απο την λεπτομερή ενημέρωση, απολαύσαμε και το πως εκφράστηκε η Κυρία Πρόεδρος και το ότι κράτησε μια αντικειμενική και ήρεμη δύναμη στάση απέναντι στις προκλήσεις που τόλμησαν και άρθρωσαν μερικοί. Κάποιοι κακοί νόμισαν οτι όλο αυτό έγινε για να ξεδιπλώσει τις ρητορικές του ικανότητες κάποιος Νικολόπουλος αλλά ίσως κανουν λάθος. Ο μόνος που έφταιξε ήταν ο Μεϊμαράκης που σήκώθηκε από τη θέση του για να ξεπιαστεί αλλά τον παρεξήγησε η Κυρία και έγινε ένα μικρό επεισόδιο. Κατά τα άλλα ήταν μιά αξιομνημόνευτη συνεδρίαση. Μόνο που καθυστέρησε λίγο τα προγράμματα και χάσαμε το Ράδιο Αρβύλα ρε γαμώτο, που δείχνει δεν σέβονται τα άλλα σατιρικά οι σάτυροι.....

φορομπηχτης

μιλαμε οχι για ενα μνημονιο!!αλλα για συνεχομενα μνημονια μεχρι τον ιουνιο...καθε μηνα και απο ενα,τα μετρα ειναι ραγδαια,κρυφα,και φουστικα,δεν προλαβαινουμε να πληρωνουμε...μας εχουν καταρευσει,συνεχεια,ξυπνας το πρωι και τσουπππ ενα νεο μετρο,με εχουν ξεζουμισει,δεν εχω πια ουτε να φαω..μακαρι οπως ειπε και ο αντωνης χθες να ειχαμε 200 παπασταυρους σε αυτην την χωρα,θα ειμασταν οι καλυτεροι...

Bulsara

´Ελληνες ... πατριώτες, ελάτε να υψώσουμε μαζί τη φωνή κατά της νέας Κυβέρνησης και να σταθούμε στο πλευρό των δανειστών για πετσόκομα κατά 90% των επικουρικών, για απολύσεις δίχως φραγμούς, για παραχώρηση του φιλέτου του Ελληνικού στη δυναστεία των Λάτσηδων, των τηλεοπτικών αδειών στους μεγαλοκαναλάρχες και, τέλος, των αεροδρομίων στους Γερμανούς, ώστε η συμφωνία να κλείσει σε μία ημέρα ! Γιατί φάνηκε ότι όποιος δεν θέλει να ξεπουλήσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

Τουλαχιστον

συντροφε να παραμυθιαζομαστε μεταξυ μας για να μην συνειδητοποιησουμε το μεγεθος της μ.......ιας μας γιατι τους ψηφισαμε !

χαχαχα

προς το παρόν τράβα να πληρώσεις τις δόσεις σου στη εφορία όπως σε προστάζει ο κομησάριος

dimitri

Εγώ χρυσή μου τσυριζέα με το ταγάρι (συγχνώμη με το ντουρβά) τα έχω πληρώση, αλλα σε σας τα μπάζα τσου Τσύριζα δεν δίνω ούτε σεντς.

dimitri

Bull sarda μη γράφεις κουταμάρες και κοίτα τα μούτρα σου πως θα τη βγάλης καθαρή.

Τιμωρός - Δεν είμαστε άνθρωποι ρε...

Τις τελευταίες μέρες θυμηθήκαμε ποιος είναι ο ΣΑ ΜΑ ΛΑ ΚΑ και αυτοί που τον ψήφιζαν και εξακολουθούν να τον ψηφίζουν, μαζί με τους ομοίους του Μπενίτο και ΓΑΠ. Πιο συγκεκριμένα: 1.Πριν λίγες μέρες συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς για να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους τα οποία ο ίδιος και η παρέα του ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ, για όσους δεν χρεοκόπησε ήδη και δεν τους κατέσχεσε ζωές και περιουσίες 2. Κατήγγειλε τον Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του ανέτρεψε το επιτυχημένο πρόγραμμά του που ουδέποτε είχε πρόβλημα να πληρώνει ότι οφείλονταν (άσχετα αν πράγματι οφείλονταν και πως αυτό διαμορφώθηκε βάση του προγράμματος που η Γερμανία επέβαλε για να εξυπηρετηθούν οι τράπεζές της αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και τις οφειλές που αυτό δημιουργούσε για την Ελλάδα). Το ότι για να εξυπηρετήσει αυτές τις πληρωμές δημεύονταν με σχέδιο και σύστημα περιουσίες και καταθέσεις του απλού κόσμου που έμενε και ΑΝΕΡΓΟΣ από το success story του ήταν απλή λεπτομέρεια. Στη Βολή, μια χαρά περνούσε αυτός και οι βολεμένοι του.... 3. Δέχτηκε ένα κούρεμα χρέους που διευκόλυνε τις τράπεζες και τους διεθνείς επενδυτές που κατείχαν Ελληνικά Ομόλογα που πήραν τα χρήματά τους στο ακέραιο, καταστρέφοντας αποκλειστικά τις εγχώριες τράπεζες, τα ταμεία και τους μικρομολογιούχους (για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία) καθώς αυτοί χτυπήθηκαν πλήρως από το κούρεμα 4. Ήξερε, μαζί με το Μπενίτο, για τις λίστες Langarde και τα εμβάσματα, ήξερε για τους Παπαμιμίκους και τους Παπασταύρους και σε συνδυασμό με Παπακωσταντίνους και Στουρνάρηδες υπέθαλψε και δεν έλεγξε ΚΑΝΕΝΑΝ ουσιαστικά, ενώ μέχρι και χτες προστάτευε άτομα που είχε συμβούλους και συνεργάτες και διαπραγματευτές (π.χ. Χαρδούβελης) που έκαναν ρόμπα για την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων μέχρι και ανύπαρκτοι τύπου Ντάιζεμπλουμ, έτσι για να θυμόμαστε ποιοι είναι οι "διεφθαρμένοι και ανίκανοι και τεμπέληδες" για τους οποίους έκαναν λόγο τα λαμόγια που μας κυβερνούσαν στους ομοειδείς τους του εξωτερικού 5. Μίλησε επίσης για μεγάλες μειώσεις φόρων που προγραμμάτιζε η κυβέρνησή του (με υποχρεώσεις πλεονασμάτων άνω του 4%...) τα επόμενα χρόνια, κατηγορώντας τον Τσίπρα που το σταμάτησε ενώ ομιλούσε για τούμπες, ξεχνώντας τα Ζάππεια... Αυτός είναι ο ΣΑ ΜΑ ΛΑ ΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑ ΜΑ ΛΑ ΚΑ ψηφοφόροι του.... Χρεοκοπία με ΠΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΧΤΕΣ...για να γίνουμε άνθρωποι...

dimitri

Κοίτα τα μούτρα σου αναρχοάπλυτε.

Los πουλος

Ακόμα να περάσει το τσούκσιμο απτο ΞΕΞΕΞΕΚΩ..ΑΣΜΑ ΦΑΣΙΣΤΑ ΜΙΑΡΕ;;;;ΟΥΣΤ και έσσο ΕΤΟΙΜΟΣ για νέο.Πιο φρικαλέο.ΛΕΡΑ,

ΛΑΜΟΓΙΑ ...Ν.Δ. MON AMOUR !

ΟΙ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΠΩΣ ΞΕΠΛΕΝΟΝΤΑΙ KAI ΠΩΣ ΞΕΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ??? ΜΕ...EAU DE PARFUM ???

Οξαποδω

Αν είχε μεζεα...ο Τσιπρας γιατι δεν εχει ήδη προχωρήσει σε στάση πληρωμών; Η απάντηση ειναι οτι θα άνοιγε την πόρτα του τρελοκομείου. Όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για στάση πληρωμών, εχουν iq χιμπατζή.

Παρά φύσιν συμμαχία

Το χειρότερο φίλε μου είναι να είσαι συριζαυγίτης! Η αλήθεια είναι η εξής: Στον τομέα της οικονομίας ο σύριζα τα έκανε θάλασσα. Το περίμενα αυτό, γι 'αυτό και δεν τον ψήφισα. Για αρχηγός του σύριζα καλός είναι, αλλά ως πρωθυπουργός είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος. Η έκπληξη για μένα είναι στη νοοτροπία, στο ήθος. Πραγματική απογοήτευση! Πλήρης ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή. Εχτές παρακολουθούσα τη συζήτηση στη Βουλή και είδα ότι οι μόνοι που στήριζαν την κυβέρνηση ήταν οι χρυσαυγίτες! Τρόμος! Αυτό και αν είναι παρά φύσιν συμμαχία.

Μπρουσκος Γαληνιος

Τι κρύβει ;;; Νέα προδοσία κρύβει !!!!

Χριστόφορος 1987

Η Ελλάς έχει κυβέρνηση και οι ατάιστοι και λυσσασμένοι σαμαροταλιμπάν και κλεφτοπασόκοι ας συνηθίσουν στη νέα κατάσταση, όπως άλλωστε κι εμείς τους υποστήκαμε επί 40 χρόνια.Εκλογές ξανά το 2019 σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος!

ρε

κολόμβε δεν πα να ανακαλύψεις τίποτα εκτός από τις μπουρδολογίες που λες, οι πρώτοι που θα τους ρίξετε είσαστε εσείς με το που κλείσουν τα ΑΤΜ

giannis

από τα έσοδα που αναμένει δεν εισπράττονται ούτε τα μισά , απορώ ποιοι τα πιστεύουν αυτά τα παραμυθάκια , μετά μας φταίει η Μέρκελ ... Ντροπή σας εσάς που κοροϊδεύετε τον κοσμάκη και στους προηγούμενους που μας έφεραν εδώ .

ΗΡΘΕ

Η ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΤΕ

μπουαχαχα

Οπως έγκαιρα σας είχα ενημερώσει οι μεταρυθμισεις κατά την την πρώτη φορά φασιστερά κυβέρνηση είναι φόροι, φόροι, φόροι, φόροι....α και φόροι...και για τους χρήσιμους ηλίιθιους αυτοί θα το καταλάβουν όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν...όπως με το ραβασάκι για το πρόστιμο του απλήρωτου χαρατσιού...Τσιπροκαμάνο δώσε πόνο λέμεεεεε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hvL

Ασφυκτικός γίνεται ο κλοιός των τραπεζών στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της ΔΕΗ, εμποδίζοντας την υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την διαχείριση της θυγατρικής της.

shopping_ar

Μέχρι σήμερα οι online πωλησεις δεν αποτελούσαν ούτε αποτελούν ακόμα το βασικό κανάλι λιανικής πώλησης τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών μπακαλικής ή σούπερ -μάρκετ που προτιμούν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, είναι μια πραγματικότητα ότι ακόμη και στις πιό προηγμένες τεχνολογικά χώρες η συνήθεια της επίσκεψης στο σούπερ – μάρκετ είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει με τον χρόνο.

family_ar

Ουραγός φαίνεται πως είναι η Ελλάδα σε ότι αφορά τις πολιτικές οι οποίες είναι φιλικές προς την οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της UNICEF. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των 31 χωρών που συνέταξε η UNICEF με τις χώρες που προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η και προτελευταία θέση.

crush_ar

Η μετεκλογική παγίδα που στήνει εδώ και καιρό η κυβέρνηση στον χώρο της οικονομίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το μεταμνημονιακό καθεστώς της ελληνικής οικονομίας, με όρους αυτή τη φορά προσαρμοσμένους στις ανάγκες των αγορών.