BofA: Η Ελλάδα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές με παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα

BofA: Η Ελλάδα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές με παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Τα τρία βασικά σενάρια για τις προοπτικές της χώρας

BofA: Η Ελλάδα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές με παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα
Την άποψη ότι όσο γρήγορα επέλθει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο εκφράζει η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυση της για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με τίτλο "Η Ελλάδα τον επόμενο μήνα και το έτος που έρχεται".

Μάλιστα, σπεύδει να τονίσει ότι το ιδανικό σενάριο για τη χώρα μας το 2015 απαιτεί μία συμφωνία με την τρόικα και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων - "κλειδιών". Από εκεί και έπειτα, τα πράγματα περιπλέκονται και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει ως το καλοκαίρι να συμφωνήσει με μία "άκαμπτη" στις θέσεις της τρόικα ειδάλλως θα έρθουν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.

Κλείσιμο
Κάτι που σημαίνει, όπως γράφει η επενδυτική, ότι στην περίπτωση που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης (συνασπισμού κατά πάσα πιθανότητα) θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών (με τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης του εκ των έσω), αλλιώς η ελληνική οικονομία θα ξαναβυθιστεί στην κρίση. 
 
Κάπως έτσι η BofA προχωρά στην κατάρτιση των τριών βασικών σεναρίων της για τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι τώρα. 
 
Το χειρότερο δυνατό σενάριο προβλέπει πολιτική παράλυση της χώρας έπειτα από πρόωρες εκλογές και/ή αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τη BofA, θα έχει πολύ αρνητικές αντιδράσεις της αγοράς στην Ελλάδα.

Η μετάδοση της αναταραχής στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι περιορισμένη, ιδίως καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίζει την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και θα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας. 
 
Τα ρίσκα ως προς ένα τέτοιο σενάριο είναι:
 
-Η αδυναμία σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας, οδηγώντας σε νέες, επαναληπτικές εκλογές το Μάρτιο. Αν και η τρόικα πιθανόν να παρατείνει σε αυτή την περίπτωση και πάλι τεχνικά το τρέχον πρόγραμμα, η αρνητική αντίδραση της αγοράς και η αβεβαιότητα θα επιβλαβής για την πραγματική οικονομία της Ελλάδος. 
 
-Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα. Ακόμα και εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές μία συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ιδίως καθώς θα χρειαστεί να συμπεριληφθούν αυστηρές συνθήκες για τη νέα πιστωτική γραμμή. Ωστόσο θα περιμέναμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολευθεί περισσότερο ώστε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της τρόικας και μετά να πείσει την εκλογική του βάση για να υποστηρίξουν μία τέτοια συμφωνία.
 
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης