Το νέο σχέδιο Σουφλιά για λιγότερους ρύπους

Το νέο σχέδιο Σουφλιά για λιγότερους ρύπους

Στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας, με στόχο την μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου. Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, διορθώσεις (το πρώτο εθνικό σχέδιο που είχε κατατεθεί στην ΕΕ μας είχε επιστραφεί προκειμένου να περιορίσουμε κατά 6 εκ. τόνους τους ρύπους) και αμφισβητήσεις για την επίτευξη των στόχων του Κιότο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε πριν από λίγο το νέο εθνικό σχέδιο δράσης, για την κατανομή των δι

Το νέο σχέδιο Σουφλιά για λιγότερους ρύπους

Στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας, με στόχο την μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου. Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, διορθώσεις (το πρώτο εθνικό σχέδιο που είχε κατατεθεί στην ΕΕ μας είχε επιστραφεί προκειμένου να περιορίσουμε κατά 6 εκ. τόνους τους ρύπους) και αμφισβητήσεις για την επίτευξη των στόχων του Κιότο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε πριν από λίγο το νέο εθνικό σχέδιο δράσης, για την κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπών της περιόδου 2008-2012, το οποίο προβλέπει μείωση κατά 16,6% για τις 152 υπόχρεες βιομηχανίες.

Τα συνολικά δικαιώματα εκπομπών προς κατανομή για την επόμενη πενταετία ανέρχονται σε  345.606.165 t CO2. και κατανέμονται στο σύνολό τους δωρεάν. Στους μεγάλους ρυπαντές συνεχίζει να συγκαταλέγεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία λαμβάνει και τη μερίδα του λέοντος των δικαιωμάτων εκπομπής (συνολικά 230.117.824) και ακολουθούν οι βιομηχανίες τσιμέντου (με 58.863.840) και τα διυλιστήρια (20.483.355). Αρνητικός πρωταγωνιστής στην εκπομπή ρύπων που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο της  πιο «βρώμικης» μονάδας της Ευρώπης, είναι το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο, όπου τα συνολικά δικαιώματα της περιόδου 2008-2012 ανέρχονται σε 55.248.920.

Αυτό συνεπάγεται κάπου 11 εκατ. ρύπους τον χρόνο, όταν οι διαπιστωμένοι ρύποι το 2006 ήταν 12% περισσότεροι. Αυτό το στοιχείο δείχνει και τον βαθμό δυσκολίας της επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων. Ακολουθούν οι μονάδες σε Καρδίας με 42 εκ. τόνους και με Πτολεμαϊδας με 20,5 εκ. τόνους.

Το εθνικό σχέδιο, προβλέπει επίσης ένα ποσοστό δικαιωμάτων για νέες εγκαταστάσεις, τη λεγόμενη «αποθήκη» νεοεισερχομένων, στην οποία θα «φυλαχτούν» 16.740.701 τόνων CO2 που αντιστοιχούν στο 4,8 % των συνολικών προς κατανομή δικαιωμάτων και τα οποία μπορεί να τα εκμεταλλευθεί η χώρα μας πουλώντας τα στο χρηματιστήριο ρύπων, εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν λ.χ. από άλλες βιομηχανίες που θα δημιουργηθούν και εφόσον, βεβαίως, η Ελλάδα δεν ξεπεράσει το όριο που της έχει κατανεμηθεί..

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται δύο μέρες μετά το τελευταίο «καρφί» του κοινοτικού Επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τους στόχους της χώρας μας. Ο κ. Δήμας, ο οποίος βρίσκεται σε σφοδρή κόντρα με τον κ. Σουφλιά για το θέμα των ρύπων, υπογράμμισε ότι το 2005, η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές κατά 25,4%, προβλέποντας ότι οι ρύποι ως το 2010 θα αυξηθούν κατά 34,7%. 

Για το θέμα έχουν «σφαχτεί» δημοσίως οι κύριοι Σουφλιάς –Δήμας, μολονότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπεραμύνεται της επίτευξης των στόχων που έχει θέσει το υπουργείο του.   

«Αρχικά είχαμε προτείνει μείωση κατά 8,9%, ωστόσο μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με δεδομένο ότι η Ε.Ε. αποφάσισε μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2020, προχωρήσαμε στην αύξηση του ποσοστού αυτού» υποστηρίζει ο κ. Σουφλιάς και προσθέτει ότι με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου και με τα άλλα μέτρα που θα εφαρμοστούν, η Ελλάδα θα υπερκαλύψει την δέσμευση που έχει αναλάβει από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η  εισαγωγή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στη βιομηχανία, η εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα και από την θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ κ.α

Με την οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ενισχύθηκε με επιστημονικό προσωπικό και το Γραφείο Ελέγχου Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΓΕΔΕ) που λειτουργεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ξεκίνησε η  συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Θυμίζουμε εδώ ότι για μετά το 2012 περίοδο, η Κομισιόν έχει παρουσιάσει σχέδιο κατά το οποίο σφίγγει ο κλοιός ιδιαίτερα για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού, στις οποίες δεν γίνεται κατανομή ποσοτήτων ρύπων. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υποχρεούνται, με βάση το σχέδιο, να πληρώνουν δικαιώματα για κάθε ρύπο που εκπέμπουν στο περιβάλλον

Ποιους αφορά η κατανομή 
Στο νέο Εθνικό Σχέδιο η κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπών αφορά 152 βιομηχανίες της χώρας και σ’ αυτές περιλαμβάνονται 33  εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, 24 λοιπές εγκαταστάσεις καύσης, 4 διυλιστήρια, 1 εγκατάσταση φρύξης μεταλλευμάτων, 5 εγκαταστάσεις παραγωγής σιδήρου & χάλυβα, 8 εγκαταστάσεις παραγωγής κλίνκερ τσιμέντου, 18  ασβεστοποιίες, 1 υαλουργία, 44 εγκαταστάσεις παραγωγής κεραμικών και τέλος 14 εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού.

Κλείσιμο

Πίνακας: Δικαιώματα εκπομπών ανά δραστηριότητα (περίοδος 2008-2012)

 

Δραστηριότητες

Σύνολο δικαιωμάτων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις

(τόνοι διοξειδίου του άνθρακα)

Ηλεκτροπαραγωγή

230.117.824

Λοιπές καύσεις

7.096.575

Διυλιστήρια

20.483.355

Φρύξη

4.048.345

Σίδηρος – Χάλυβας

2.828.620

Τσιμέντα

53.863.840

Ασβέστης

4.633.535

Γυαλί

285.585

Κεραμικά

4.570885

Χαρτί

936.9003

Σύνολο

328.865.464

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης