Τι θα αλλάξει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με την επαναφορά της διαιτησίας

Τι θα αλλάξει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με την επαναφορά της διαιτησίας

Ποιες ανατροπές έρχονται στην αγορά εργασίας - Αλλάζουν όλα για περισσότερους από ένα εκατ. ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις - Για «ρωγμή» στο Μνημόνιο ΙΙ κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές

Ποιες προοπτικές διεκδίκησης ανοίγονται για τα συνδικάτα μετά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία; Το μνημόνιο ΙΙ προέβλεπε από 14.2.2012 ότι η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών δηλαδή του εργοδότη και του σωματείου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία αφού, όπως είναι εύλογο, εδώ και δύο χρόνια που ισχύει ο νόμος δεν έχει καταγραφεί ούτε μία προσφυγή.

Με το προηγούμενο καθεστώς στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορούσε να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις), είτε η πλευρά των εργοδοτών, όταν αποτύγχαναν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορούσαν αποδοχές, επιδόματα, άδειες, αργίες κλπ.

Μετά την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης για την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στη Διαιτησία, θα επέλθει η πρώτη ανατροπή μετά την εκθεμελίωση εν μία νυχτί των εργατικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ,από τη στιγμή που επανέρχεται ο θεσμός της διαιτησίας με τους ευνοϊκούς όρους του παρελθόντος ,δεκάδες σωματεία θα προσφύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ ο οποίος θα υποχρεώσει τους εργοδότες να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις για να μην έχουν ποινικές κυρώσεις .

Ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή η ανατροπή στην αγορά εργασίας;

-Ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι τα σωματεία και οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική επικράτεια.

- Ακυρώνονται η έστω περιορίζονται δραστικά οι ατομικές συμβάσεις που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%-30%.

-Ανατρέπονται οι προϋπολογισμοί εργατικού κόστους των επιχειρήσεων που θα κληθούν να καταβάλλουν αυξήσεις .

-Επανέρχονται θεσμικές απολαβές που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις ,όπως επιδόματα , άδειες και ωράριο εργασίας .

Οι αποδοχές βεβαίως δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, μπορούν να αυξηθούν μέσω της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων σε σχέση με την ελεύθερη πτώση που έχουν υποστεί με τις ατομικές συμβάσεις .

Ποιο ήταν όμως το σκεπτικό των δικαστών ; Όπως υποστήριξαν η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ευρωπαική Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούνται οι εργαζόμενοι στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με δυσμενείς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2012 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων από διάφορους χώρους

Την πρόθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος

«Δεν παραβλέπουμε ότι η απόφαση δεν μας δικαιώνει στη μείωση των μισθών των φτωχών εργαζομένων. Μας δικαιώνει, όμως, πλήρως στον τομέα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και ως εκ τούτου αποτελεί μία μεγάλη ρωγμή στην άκαμπτη λογική του μνημονίου» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος και προσθέτει: «Η απόφαση για τον ΟΜΕΔ θα πρέπει, όχι μόνο να εφαρμοστεί, αλλά να ανοίξει όλη η βεντάλια των διεκδικήσεων από τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ (22)

km

Με 30% ανεργία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα

Πετράν

Ήθελα νά' ξερα, πόσοι έχετε παρευρεθεί σε διαιτησία , και γράφετε σαν ειδικοί;Στη διαιτησία προσφεύγει κατ' αρχήν μόνο συνδικαλιστική οργάνωση, όχι φυσικά πρόσωπα.Η διαιτησία για θέματα μισθοδοσίας κλπ. παίρνει θέση μόνο αν οι διαπραγματεύσεις σωματείου - εργοδότη δεν καταλήξουν. Αν ο εργοδότης πει ότι δε θέλει να ξαναϋπογράψει Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν μπορεί ο διαιτητής να τον υποχρεώσει. Όπου δεν υπάρχει σωματείο, δεν παίζει καν διαιτησία.Αν μιλάμε δε για κλαδικές η ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ, εκεί η μπάλα χάνεται εντελώς γιατί ακόμη κι αν υπογραφεί ΣΣΕ, υποχρεώνει μόνο τους εργοδότες που είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης (π.χ. ΣΕΒ) να την εφαρμόσουν...Μία μπαρούφα λοιπόν δίκασαν οι ταγοί της δικαιοσύνης, δώσανε στους εργαζόμενους ένα πιστολάκι πασχαλιάτικο , και χωρίς μύλο!!!Από τη στιγμή που τις κινητοποιήσεις τις ξεφτίλισαν οι ομοσπονδίες, οι κρατικοδίαιτοι επαγγελματίες συνδικαλιστές και τα κόμματα που συναλλάχθηκαν μαζί τους τόσα χρόνια, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο αν δεν εμφανιστεί ένας πολιτικός ηγέτης που θα γυρίσει τα εργασιακά σε ανθρώπινη ρότα....

όσοι ονειρεύεστε διαιτησία

και αυξήσεις μισθών αλλάξτε πλευρό...

mr bean

Οι πολιτικοι κυριοι υπευθυνοι για τη καταντια μας ειναι απ εξω και γελανε με τα χαλια μας.Σας θυμιζω τουςαμαρτωλους Ολυμπ.αγωνες τοτε με το τρελο φαγοποτι,πιο πριν την πυραμιδα με το χρηματηστηριο,τα δομημενα ομολογα,τα εξοπλιστικα,κα.Σε συνδιασμο ολα αυτα με τις ατελειωτες σπαταλες με δανεικα που πηγαιναν σε τσεπες υμετερων και καταστροφη της οποιας παραγωγης της χωρας.Να μη ξεχασουμε και τους κομματικους στρατους που δημιουργησαν τα 2 πρωην μεγαλα κομματα φτιαχνοντας ενα τεραστιο δημοσιο.Δενβλεπω να πληρωνει κανεις τους μεχρι τωρα.

Ανεργος

Ψηφηστε σαμαρα κοροιδα για να δινει τα παντα στους δικαστικους και ενστολους και σε σας να τα παιρνει ολα. Πιο ηλιθιος δεν γινεται .φατε σαμαρα βοδια.

tzak

οι επιχειρησεις μπορουν να πληρωσουν ανετα μεγαλυτερους μισθους, εριξαν ολα τα κοστη παραγωγης και αφησαν τις τιμες ιδιες, οτι μειωση πωλησεων αντιμετωπισαν (αναλογα με το προιον φυσικα) την αντιμετωπισαν λογο μειωσης των μισθων που οι ιδιοι επεβαλαν.

πκ

λογικά οι μονοι επιχειρηματιες που γνωρίζεις ειναι εφοπλιστες.Γιατι οι ΜμΕ ειναι στραγγαλισμένες απο φορους που ουτε εχεις σκεφτει.Αλλωστα τα λουκέτα αφορουν μικρα μαγαζια - επιχειρήσεις .Αλλα φανταζομαι θα μιλάς για το δικιο του εργατη, το παναλικο κινημα κτλ κτλ

Enzo

απο αυτη την κριση επωφελήθηκαν μονο οι εργοδοτες.

Παράνοια

Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποτέλεσε μια απόλυτα ηλίθια κίνηση. Σε μια χώρα που πνίγεται στα χρέη, που εναγωνίως αποζητά έσοδα και που έχει φορτώσει τους πολίτες της με ένα τσουβάλι φόρους αποφασίσαν να μειώσουν κατά 30-50% τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων αποφέροντας τεράστιο πλήγμα στα φορογικά έσοδα. Ταυτόχρονα όμως, η μείωση των μισθών επέφερε μείωση των εισφορών και περαιτέρω επιδείνωση στα ταμεία, ενώ τα κόκκινα δάνεια εκτοξευθήκαν αφού η μείωση των μισθών κατέστησε αδύνατη για πολλούς την αποπληρωμή τους. Παράλληλα, με την αγοραστική δύναμη και επακόλουθα την εσωτερική ζήτηση να βυθίζεται το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, το χρέος αυξήθηκε τόσο σαν ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους όρους, και η ανεργία απογειώθηκε. Από την άλλη μεριά η λογική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας έπιασε πάτο: ελάχιστες επενδύσεις ήρθαν (αν ήρθε και καμία) ενώ και οι εξαγωγές όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά βαίνουν μειούμενες. Τον Απρίλιο του 2014 ήταν 20% κάτω σε σχέση με ένα χρόνο πριν!

Τεφοζ

Το ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς του παρελθόντος δεν είχε κάποια βάση? Το ότι τιμωρουσε οποίον τολμούσε στην ουσία να προσλάβει κάποιον δεν είχε κάποια ουσία? Νομίζω βλέπεις πολυ μικρό μέρος της εικόνας. Το βασικό πάντως που έπρεπε να γίνει είναι να μειωθούν οι εισφορές δραστικά και όχι οι μισθοί τόσο. Όσο οι εισφορές είναι τεράστιες, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα έρθουν, τόσο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η μαύρη εργασία. Αλλά οι δικαστικοί δεν βλέπουν τα πράγματα σφαιρικά. Αφού καταλογισαν αντισυνταγματικες τις μειώσεις του μισθού τους είπαν να το παίξουν χουβαρνταδες για τους υπόλοιπους μήπως και δε φανεί τόσο...

@

Από που συμπεραίνεις ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να πληρώνουν τους μισθούς τους παρελθόντος; Το αντίθετο ισχύει και οι αριθμοί το δείχνουν αυτό. Η ανεργία τότε ήταν 10%, και άρα οι επιχειρήσεις μπορούσαν να πληρώνουν, ενώ τώρα που οι μισθοί μάλιστα είναι δραστικά μειωμένοι η ανεργία είναι 30%. Δηλαδή τώρα είναι που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν γιατί πολύ απλά η εσωτερική ζήτηση έχει βυθιστεί εξαιτίας και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (φυσικά είναι και άλλοι παράγοντες όπως η φορολογία). Δηλαδή για να το πω διαφορετικά: αν αύριο αποφασίσουν οι μισθοί να είναι 100 ευρώ (δηλαδή πολύ χαμηλο εργατικό κόστος) θα παραμείνει κάποια επιχείρηση ανοιχτή;

Νικ

Μεγαλυτερη βλακεια απο τη συμπιεση των μισθων του ιδιωτικου τομεα δεν υπαρχει.Εαν η Ελλαδα ειχε 10.000.000 εργαζομενους μονο στον ιδιωτικο τομεα αλλα με μισθο 100 ευρω το μηνα, ακομα και με φορολογια 50% τα φορολογικα εσοδα θα ηταν το πολυ 6δις. Τα τοκοχρεολυσια για το χρεος των 300δις ειναι μεγαλυτερα. Με 3% επιτοκιο πρεπει να πληρωνεις 9 ευρω τοκο για καθε 100 ευρω χρεους (δηλ. 9δις τοκους) μονο και μονο για να το διατηρεις στα ιδια επιπεδα.Οι δανειστες θα επρεπε να επιδιωκουν την αυξηση των μισθων για να υπαρχει φοροδοτικη ικανοτητα.

Κώστας

Εγώ θα έλεγα να δίνουν μισθούς Γερμανίας, για να παίρνει το κράτος περισσότερους φόρους. Καλά, ε, πόσο απλή τελικά είναι η οικονομία. Μεγαλύτεροι μισθοί, μεγαλύτερο ΑΕΠ, περισσότεροι φόροι για το κράτος. Σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν μετανάστες και φτωχές χώρες, όταν η λύση είναι τόσο απλή...

Λούλης

Έλα μου ντε.. Γιατί δεν ανεβάζουν τους μισθούς και στο για να λύσουν έτσι το οικονομικό τους θέμα;

J

Έχεις απόλυτο δίκιο, αγαπητέ, αλλά οι δανειστές δεν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους ... Θέλουν να σου πάρουν ολόκληρη την πατρίδα, τη γη σου, το βιός σου ... Γιατί απλά ο τόπος σου και ο τρόπος ζωής σε αυτόν είναι και τα δύο ευλογημένα απ' τον ύψιστο.

Donald

Οι πολιτικοί που ψηφίζεις όμως όχι.

Δέμα

Αααα και μας λειψατε. Οι ψηφοφόροι των ψεκασμενων, ωραία.

Ναι αλλά...

Σκοπός ήταν η μείωση του ελλείματος ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών.Πως θα έχεις μεγάλους μισθούς όταν όλη η αγορά βασίζεται σε εισαγόμενα;Εκτός από λίγα γεωργικά προϊόντα όλα τα εισάγουμε. Οπότε σκοπός ήταν η μείωση της εισαγόμενης ζήτησης.Γιατί αν εσυ αντι για 500 έπαιρνες 1.500, δε θα ψώνιζες τις τελευταίες ντομάτες στη λαϊκή, αλλά θα τα έκανες iphone και Burberry...

Λούλης

Γι' αυτό και κοίτα να παράγεις κάτι και να το εξάγεις μπας και φέρεις χρήμα στην χώρα σου. Διαφορετικά θα σε κλαίνε οι ρέγγες.

Παράλογος

Και πως θα γίνει αυτό όταν στην ουσία οι εισφορές και τα βάρη που καλείται να πληρώσει οποίος κάνει το λάθος να προσλάβει κάποιον είναι υπερογκα? Πως θα κάνει το βήμα παραπάνω και θα πάρει τι ρίσκο? Δεν θα το κάνει, θα κάτσει στα αυγά του..

Ενζο

εχω ακριβο νομισμα, δεν μπορω να ειμαι ανταγωνιστικος σαν τους αλλους γιατι μου πηρες οτι βιομηχανια ειχα την δεκαετια του 80.εντωμεταξυ μου πηρες και το μεγαλυτερο μου οπλο, το Εθνικο μου Νομισμα!

Ποια βιομηχανια σου πηραν;

Η Ελλαδα δεν προλαβε να γινει καν βιομηχανικη χωρα.Λιγα τα μεγαλα εργοστασια στην Ελλαδα και κλεισαν αφου δεν αγοραζαν τα προιοντα τους.Τα ναυπηγεια κλεισαν τα περισσοτερα και λειτουργουν τα πιο ανταγωνιστικα σε τιμη και ποιοτητα.Η υφαντουργια ειχε μετατεθει στην Πορτογαλια και οχι στην Ελλαδα.Γιατι οσο και να διαμαρτυρεσαι κανενας δεν αγοραζει πιο ακριβα αυτο που παραγεις γιατι εσυ εχεις ανανγκες.Μπορεις αν παραγεις καλυτερη ποιοτητα να διαπραγματευτεις και περισσοτερα αλλα υπαρχει ανταγωνισμος Οποτε εχει Ναυπηγεια η Ελλαδα αλλα δεν φταχνουν καραβια εκει ουτε οι Ελληνες εφοπλιστες..Παραγει χαλυβα αλλα χωρις παραγγελειες θα κλεισει και η Χαλυβουργια.Και ο φουρναρης της γειτονιας σου θα φαει λουκετο αν οι μπακλαβαδες του ειναι πιο ακριβοι.Ασχετα αν εχει και 10 παιδια η αν το ΠΑΜΕ απαιτει.Οσο για το νομισμα,αυτο ειναι ισχυρο οποτε πρεπει να προσαρμοσεις τους μισθους απο την εποχη της δραχμης.Αλλωστε δεν μπηκε με το ζορι ακριβως η Ελλαδα..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli-follie

Αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο για την πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής της λειτουργίας εκπονεί η εταιρεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τη νέα αιτηση υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας 

komision_arthro

«Η εισήγηση που έγινε δεκτή αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς το μέτρο καταργείται, δεν αναβάλλεται - Δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 λένε οι ίδιες πηγές - Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

182
apergia

Οι συνομιλίες ξεκινούν αύριο το μεσημέρι με την Συνομοσπονίδα να έχει αποφασίσει αποχή - Χαρακτηρίζει τον καθορισμό κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα