Ψυχρολουσία από τον Όλι Ρεν στην «πρώτη» του Χαρδούβελη

Ψυχρολουσία από τον Όλι Ρεν στην «πρώτη» του Χαρδούβελη

«Ανησυχώ για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», είπε ο Φιλανδός - Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος, αλλά έχει πετύχει πολλά» - Κανένα περιθώριο χρόνου δεν έδωσαν οι Ευρωπαίοι στον Γκίκα Χαρδούβελη στον οποίο έκαναν με το... καλημέρα αυστηρή κριτική για παρατηρούμενη «κόπωση των μεταρρυθμίσεων» στην Αθήνα

Ψυχρολουσία από τον Όλι Ρεν στην «πρώτη» του Χαρδούβελη
Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε το πρώτο Eurogroup για τον νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν του έδωσαν κανένα περιθώριο χρόνου και  άσκησαν αμέσως σκληρή κριτική για «κόπωση των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν την ανάγκη η Ελλάδα να εκπληρώσει τα 12 προαπαιτούμενα για να ξεκλειδώσουν οι δύο υποδόσεις των 2 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Χαρδούβελης που με το... καλημέρα κλήθηκε να δώσει άμεσες και σαφείς απαντήσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτές υλοποιούνται από τη νέα κυβέρνηση, στην παρθενική του εμφάνιση στο Εurogroup ως υπουργός Οικονομικών και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου.
Ψυχρολουσία από Όλι Ρεν στο τελευταίο του Eurogroup
Κλείσιμο
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup -το οποίο θα είναι το τελευταίο που συμμετέχει- στο Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν,  έκρουσε τoν κώδωνα του κινδύνου προς την Αθήνα. 

Ο κ. Ρεν, είπε χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ για την επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων».


«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ακόμη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση», τόνισε.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος, αλλά έχει πετύχει πολλά
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Όλι Ρεν, κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στο αποψινό  Eurogroup, εξέφρασε μεν τον σεβασμό και τη στήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να «ξεμπλοκάρουν».

«Θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Με βάση τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού, σήμερα η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη εν συγκρίσει με τις προβλέψεις δύο χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε το δεύτερο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από την ύφεση, η ανεργία μειώνεται, ενώ για πρώτη φορά αυξάνεται η απασχόληση. Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος, αλλά έχει πετύχει πολλά και αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων μας σε αυτόν τον επιτυχημένο δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.




Εκπληρώστε 12 προαπαιτούμενα, για να πάρετε δύο δόσεις
Με βάση τα λεγόμενα των κ.κ. Ρεν και Σόιμπλε, φαίνεται πως η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία συμμετείχε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δεν ήταν ανέφελη. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας, ώστε να ξεκλειδώσουν οι δύο υποδόσεις των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στην επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, που κατά την γνώμη τους, προχωράει αργά και όχι με τους ρυθμούς που ανέμεναν. 

Μάλιστα, η Κομισιόν, στην αρχή της εβδομάδας, τόνισε σε αυστηρό ύφος πως για να απελευθερωθούν τα δύο δισ. ευρώ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τα 12 προαπαιτούμενα, την ώρα που η νέα κυβέρνηση όχι μόνο προσπαθεί να βρει τον κοινό βηματισμό της, μετά τον ανασχηματισμό, αλλά ταλανίζεται και από εσωτερικές έριδες, αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)



Δύσκολη «πρώτη» για τον Γκίκα Χαρδούβελη
Ο Έλληνας υπουργός κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ως προς τι σημαίνει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών και τι θα γίνει από εδώ και μπρος με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το «καυτό» θέμα της επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων που έθιξαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες. 

Στην παρθενική του εμφάνιση στο Εurogroup ως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης μετά τη λήξη της συνεδρίασης τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε τον κ. Χαρδούβελη στο συμβούλιο, και όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε από την άλλη ότι για την Ελλάδα είναι διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ, όμως -όπως σημείωσε- η εκταμίευσή τους «εξαρτάται από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων».

Τρεις οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως πριν ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που θα λάβουν οι εταίροι της Ελλάδας ώστε να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, στο πλαίσιο της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012, η χώρα μας πρέπει να έχει  τηρήσει τις δεσμεύσεις στους όρους των μεταρρυθμίσεων, να έχει εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα και να προηγηθεί μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης