Οι εταιρείες της ελληνικής «Silicon Valley» εντυπωσιάζουν την Wall Street Journal
Πώς ελληνικές εταιρείες διαπρέπουν στο εξωτερικό πολεμώντας τις δυσκολίες της κρίσης και την την γραφειοκρατία και την κρίση - Διαβάστε πώς έχτισαν υγιείς επιχειρήσεις από τους... καναπέδες των φίλων τους
Μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα στην Αθήνα, αλλά η επανάσταση των τεχνολογικών επιχειρήσεων «start-ups» παρ' ότι φαίνεται αδύνατη, είναι πραγματικότητα.
Εκτενές το ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ξεκίνησαν από νέους περιγράφει με γλαφυρό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο πώς οι επιχειρήσεις αυτές δημιουργήθηκαν στον πιο δύσκολο τόπο για κάτι τέτοιο: την Ελλάδα.
Παράδειγμα πρώτο: Ο Αλεξ Χριστοδούλου είναι 37 ετών και ο συνέταιρός του Γρηγόρης Ζωντανός 34. Οι δύο φίλοι ίδρυσαν πέρσι την Locish, μια μίξη του application Foursquare και του Yelp, που επιτρέπει σε ταξιδιώτες να ρωτούν τους ντόπιους πού να πάνε να φάνε και να περάσουν καλά. Αυτή τη στιγμή, εκτός της Αθήνας, λειτουργεί σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο, αφού πήρε χρηματοδότηση από τη Silicon Valley. Το δύσκολο για αυτούς, γράφει η Wall Street Journal, δεν ήταν να βρούν χρήματα αλλά να παραιτηθούν από τις δουλειές τους στον δημόσιο τομέα.
«Ο κ. Χριστοδούλου παραιτήθηκε από δάσκαλος μετά από διαδικασίες γραφειοκρατίας που κράτησαν ένα χρόνο και ο κ. Ζωντανός από τραπεζίτης, μαλώνοντας με γονείς και φίλους που δεν τον καταλάβαιναν, και μένοντας στον καναπέ της κοπέλας του κ. Χριστοδούλου για μήνες. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένα από τα φωτεινά σημεία της Ευρώπης για τις νέες τεχνολογίες. Βέβαια δεν συγκρίνεται με Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι, αλλά η χώρα τρέφει μια μεγάλη ομάδα νέων start-ups, οι οποίες πέρνουν κονδύλια και από τοπικούς κεφαλαιούχους αλλά και αμερικανούς της Silicon Valley» περιγράφει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την Endeavor Greece, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει νέους επαγγελματίες, δημιουργήθηκαν 144 νέες start-ups στην Ελλάδα το 2013, από μόλις 16 που είχαν καταμετρηθεί το 2010.
Τα χρήματα που επενδύονται είναι περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τρία χρόνια τα κονδύλια που δίνονταν για τις start-ups δεν έφταναν ούτε το ένα εκατομμύριο. Οι νέες αυτές εταιρείες μοιράζονται χώρους και πλέον αρχίζουν να σχηματίζονται και σε άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εταιρεία είναι το Taxibeat, ένα smartphone application, που καλεί ταξί για σένα, αλλά και το Fashinating.com, ένα portal που δίνει πληροφορίες για ρούχα. Βέβαια οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το internet, αλλά δημιουργούνται πηγές κεφαλαίου όπως οι Openfund, Odyssey, First Athens και PJ Tech Catalyst που προσφέρουν βοήθεια στις ελληνικές start-ups.
«Δεν επηρεάζουμε ακόμα την ελληνική οικονομία αλλά στα επόμενα δέκα χρόνια μια στις τρεις εταιρείες στην Ελλάδα θα έχει σχέση με την τεχνολογία» δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Γιώργος Τζιραλης, ιδρυτής της Openfund.
«Σε μια χώρα όπου η υπόσχεση για μια εύκολη ζωή ως δημόσιος υπάλληλος ή μια δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση αντιπροσωπεύει μια άλλη εποχή που χάνεται σιγά σιγά, το να εμπλακείς με την τεχνολογία και τις start-ups είναι μια εναλλακτική στην ανεργία και στις ανύπαρκτες προοπτικές να βρεις μια δουλειά της προκοπής. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 58.3% των Ελλήνων μεταξύ 15 και 24 ετών είναι άνεργοι. Για το ηλικιακό γκρουπ των 25-34 το ποσοστό αγγίζει το 36%» σημειώνει η εφημερίδα.
Για τον Νίκο Δρανδάκη, ιδρυτή του taxibeat, «οι start-ups ήταν φυσικό επόμενο, πριν την κρίση ήμασταν OK με αυτά που κάναμε, με το... δημοσιοϋπαλληλίκι, τον καλό μισθό και την καλή σύνταξη των γονιών μας. Όταν τα χάνεις όλα αυτά τότε η δημιουργική και πρωτοποριακή πλευρά σου βγαίνει προς τα έξω». Ενώ ο κ. Χριστοδούλου δηλώνει στην WSJ ότι «αλλάξαν όλα με την κρίση, αλλά με αργούς ρυθμούς».
«Η μητέρα του «φρίκαρε» όταν της είπε ότι παραιτείται από καθηγητής σε δημόσιο σχολείο στη Νότιο Ελλάδα. Η γραφειοκρατία τον απέτρεψε να απεμπλακεί για ένα χρόνο. Όταν κατέθεσε την παραίτηση του, τα αφεντικά του αρνήθηκαν να την δεχτούν, σκέφτηκαν ότι είναι τρελός και ότι εν τέλει θα ξαναβρεί την επαφη με την... πραγματικότητα. Και έτσι ο Άλεξ Χριστοδούλου απλά σταμάτησε να πηγαίνει στην δουλειά του. Και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους αν ένας εργαζόμενος δεν εμφανιστεί στην εργασία του για 21 συνεχείς ημέρες χωρίς λόγο, απολύεται. Για τον κ. Χριστοδούλου, αυτό κράτησε επτά μήνες, όταν τότε του έστειλαν γράμμα αποδοχής της παραίτησης του!», περιγράφεται η περιπέτεια της εγκατάλειψης του δημοσίου από την WSJ.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όμως για τον Άλεξ Χριστοδούλου, ήταν οτι σύμφωνα με τη μαρτυρία του στην εφημερίδα «ανακάλεσαν την παραίτηση μου, με ξαναπροσέλαβαν για να με απολύσουν και να με προσμετρήσουν στους απολυμένους καθώς η Τρόικα ήθελε ένα συγκεκριμένο αριθμό απολυμένων. Και μόλις ο κ. Χριστοδούλου άρχισε να τηλεφωνεί σε κανάλια απολύθηκε για τα καλά. Η εφημερίδα μας κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν ήθελαν να σχολιάσουν...» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Και για τον Γρηγόρη Ζωντανό, συνεταίρο του κ. Χριστοδούλου, η καριέρα με τον καλό μισθό στην τράπεζα ήταν επίσης μια τρέλα για τους γύρω του. Τόσο πολύ, ώστε όταν παραιτήθηκε ο αδερφός του δεν τον δεχόταν το σπίτι του, και έμεινε άστεγος.
«Μου είπε οτι εφ' όσον αποφάσισες να το κάνεις, δεν θα σε διευκολύνω, ήθελε να με δυσκολέψει κι άλλο, δεν είχα καθόλου χρήματα και έτσι αναγκάστηκα και πουλούσα βιβλία, gadgets και ρούχα στο Ebay για να τα καταφέρω. Μετά την υποστήριξη από τη Silicon Valley, όμως, πήραμε ανάσα» εξηγεί ο κ. Ζωντανός.
Από την Αθήνα, στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, οι ελληνικές start-ups εντυπωσιάζουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr