«Crash test» για την επιβολή ομαδικών απολύσεων το θέμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος

«Crash test» για την επιβολή ομαδικών απολύσεων το θέμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας καλείται να εγκρίνει το αίτημα να απολυθούν 54 χαλυβουργοί και να απομείνουν 41 από 200 που ήταν αρχικά - Από την απόφαση θα κριθεί αν θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

«Crash test» για την επιβολή ομαδικών απολύσεων το θέμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος
Το μεσημέρι συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατηνάκη, προκειμένου να εισηγηθεί την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας Μάνεση για ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

Η επιχείρηση ζητά να απολυθούν 54 χαλυβουργοί και να απομείνουν 41 από 200 που ήταν αρχικά. Η Χαλυβουργία είναι η μόνη επιχείρηση που έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις και επομένως η απόφαση θα αποτελέσει «crash test» για την Τρόικα η οποία θα κρίνει αν λειτουργεί αποτελεσματικά το ΑΣΕ ή πρέπει η απελευθέρωση των απολύσεων να επιβληθεί με νόμο.

Πάντως η αίσθηση που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι συμμετέχουν στο ΑΣΕ είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν κατόρθωσε να πείσει με ντοκουμέντα για την δεινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των απολύσεων με στόχο την εξυγίανση της Χαλυβουργίας.

Στην έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ όρισε ρητά ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο. Μένει να δούμε – επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, αφήνοντας αιχμές - αν αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν συνέχεια και να αντισταθούν σε πολιτικές πιέσεις  όταν το θέμα απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.
 
Κλείσιμο
Να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά» καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).  Για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτηση τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει  να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αμφιβολίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα για την ευθυγράμμιση του πλαισίου με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη του 2014 (διαρθρωτικός στόχος).
 
Σύμφωνα με την έκθεση, τον Οκτώβριο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για την «μείωση του κόστους των απολύσεων» ενώ επιμένει πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικοί περιορισμοί που παραμένουν στην αγορά εργασίας, σε ορισμένους τομείς. Συγκεκριμένα προτείνει να υιοθετηθούν αλλαγές μετά από διάλογο των κοινωνικών εταίρων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης