Μειώνονται επικουρικές, εφάπαξ Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις

Μειώνονται επικουρικές, εφάπαξ  Τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις

Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές στα ταμεία - Δεν μπαίνει φρένο στις περικοπές - «Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία» λένε στο υπ. Εργασίας

Οι πιέσεις για «χαλάρωση» των μέτρων και διόρθωση πορείας  μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα ανακόψουν τελικά την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στο μέτωπο του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

«Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της Τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να  ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία» επεσήμανε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αποθαρρύνοντας όσους πίστευαν ότι θα μπει φρένο στις περικοπές, προκειμένου να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα. 

Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν οι μειώσεις των επικουρικών και των εφάπαξ σε ένα μήνα ενώ το φθινόπωρο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τρόικα να ζητήσει να ψηφιστεί νόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Για την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας θα παρέχει τις συμβουλές του στο υπουργείο Εργασίας, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ (σε συνεννόηση με την task force) κ. Peter Ratcliffe.

«Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θεωρείται λήξαν. Με σκληρή διαπραγμάτευση βρήκαμε λύση μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου  Εργασίας (ΑΣΕ). Όσο για τις αλλαγές στα ταμεία επικούρησης και εφάπαξ καθώς και τις ενοποιήσεις των κατακερματισμένων οργανισμών είναι μέτρα θετικά, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και αίρουν τις  αδικίες χρόνων» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα στο θέμα των απολύσεων μας έδωσε περίοδο χάριτος έως το φθινόπωρο κατά την οποία το βέτο του υπουργού περνάει στη γενική γραμματέα και επικεφαλής του ΑΣΕ. Το Ανώτατο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων (την πλειοψηφία έχουν οι εργοδοτικοί φορείς) έχει θέσει αυστηρά κριτήρια που καθιστούν δύσκολη την έγκριση των ομαδικών απολύσεων (φάκελος με στοιχεία, σχέδιο απολύσεων, σχέδιο αποκατάστασης των απολυμένων).

Οι φορείς της αγοράς πάντως αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα της δοκιμαστικής περιόδου. Αν η Τρόικα δε «γευτεί το αίμα» από τις ομαδικές απολύσεις δεν αποκλείεται να επανέλθει ζητώντας  να ψηφιστεί νόμος ή να εκδοθεί  υπουργική απόφαση μετά και την ολοκλήρωση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο θα προτείνει αλλαγές με βάσει τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δηλαδή δεν αποκλείεται  η Τρόικα να αξιώσει  το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους θα αυξηθεί κοντά στο 10% από το 5% το μήνα  που είναι σήμερα.
 
Δραστικές αλλαγές αναμένονται και στο ασφαλιστικό καθώς σταδιακά θα εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και οδηγούν σε μειώσεις παροχών και συντάξεων. Την ίδια ώρα το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει ουσιαστικά μεταρρυθμίσεις, καθώς αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013, στα πλαίσια των όρων της διεθνούς διάσωσής της.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

- Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες , θα καταβληθεί  προσπάθεια οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες ,τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο. 

- Από  την 1η Ιουλίου  θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους  η οποία  θα επιφέρει  μια σημαντική ελάφρυνση  στις επιχειρήσεις και  μια μικρή αύξηση των καθαρών μισθών  για τους εργαζόμενους. Πχ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ. 

Η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του αναπτυξιακού στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση  αν δε συνοδευόταν από δύο «παράπλευρες απώλειες». Η μείωση κατά 3,9% θα στερήσει συνολικά από το ΙΚΑ  974 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων ενώ παράλληλα θα καταργηθούν από το 2015 τα οικογενειακά επιδόματα και οι άλλες παροχές που  χορηγούσε ο ΟΑΕΔ.  Για το 2014 θα καταβληθεί το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων.

- Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι   μετά την παράδοση του πορίσματος της υπηρεσιακής επιτροπής ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η  ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης. 

- Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων. Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα ταμεία  υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως

- Επτά μήνες απομένουν και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κύριους άξονες τη χορήγηση της βασικής σύνταξης και την αλλαγή  του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου. 

- Ένα άλλο θέμα που έχει εγγραφεί στην ατζέντα είναι η  η αλλαγή των διατάξεων για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας καθώς και η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών μετά από διάλογο με τα σωματεία.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

τονης

δεν πεφτει αυτη η κυβερνηση με την καμια.εχει γερες πλατες στην οικονομικη ελιτ καθως και σε μεγαλα ευρωπαικα κεφαλια οπως σοιμπλε και μερκελ.δεν θα φυγει η κυβερνηση με την καμια εαν δεν τελειωσει τη μεσαια ταξη και κατω.οι μεσαιοι και κατο θα πληρωσουν τα σπασμενα,τις μιζες,τους μισθους των υπουργων,το κρατικο χρεος και τα εξοδα τους.εχουμε να περασουμε πολλα ακομα παιδια.μακαρι να βγω ψευτης αλλα νομιζω οτι θα μας λιανεισουν ακοπα.δεν νοιωθει τιποτα η κυβερνηση.ειναι πολυ σκληρη.

Νίκος.χ

Κόψτε τα όλα,και Συνεχειστε της απολυσεις,ο Ελληνας εγκρίνει και συμφωνεί!!!! Πριν μια εβδομάδα ειπε μέσω της κάλπης πως παμε καλά,και τελειώνουμε με την λιτότητα!!! Άρα;;; Συνεχειστε κύριοι Σαμαροβενιζελοι να κόβεται επικουρικά,συντάξεις,και κάντε και άλλες απολυσεις,Αλωστε δεν εχουμε πιάσει πάτο ακομα,και ο Ελληνας εγκρίνει!!!!! Τσακισατε τους τους αρέσει!!!!!

Αγύριγο κεφάλι

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ επικουρικές ΚΑΙ εφάπαξ; Θα έχουμε ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ απολύσεις; Αλήθεια; Τι έγινε ρε ΑΝΤΙ-κομμουνιστές μου; Σας τα μαζεύει τα γκέμια το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ μέσω των κεντρο-ΔΕΞΙΩΝ κυβερνήσεων ΤΟΥ; Σας τα ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ ΠΙΣΩ; Μα είναι πράγματα αυτά; Εσείς πριν μία εβδομάδα στέρξατε και τα ΨΗΦΙΣΑΤΕ τα κόμματα ΤΟΥ και μάλιστα υβρίζοντες τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και την Αριστερά σύμπασα!.. Τώρα το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση απέναντι σας, που επιλέξατε τα κόμματα ΤΟΥ, συν τα .. ΠΟΤΑΜΙΑ και τα .. ρυάκια, τα οποία σας έβαλε γιά δόλωμα, προκειμένου να σας εγκλωβίσει και εσείς, σαν χάνοι, ΤΣΙΜΠΗΣΑΤΕ!.. Τώρα θα σας κάνει ΚΑΙ ΑΛΛΑ το καπιταλιστικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ που ΟΥΤΕ τα έχετε φανταστεί!.. Εσείς όμως ΕΚΕΙ... ΑΝΤΙ-κομμουνιστικό μένος, ιδιωτική χαζο-τηλεόραση να σας χαζέψει ακόμη περισσότερο από ότι σας έχει κάνει έως τώρα και ψήφο στους ... life style, στους ποδοσφαιριστές, στους οικονομημένους και στις γκόμενες!.. Εσείς ... ΕΚΕΙ!.. Να εμμένετε ΑΝΤΙ-κομμουνιστικά και καλά σας ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ το ΚΕΦΑΛΑΙΟ!.. Εσείς ΕΚΕΙ!.. Κοιτάξτε ΜΗΝ ... "το μαγαρίσετε" και ψηφίστε το κόμμα ΣΑΣ, το ΚΚΕ, για το οποίο εφευρίσκει άρον- άρον και εσπευσμένα και μετά από επικοινωνιακή μελέτη, το καπιταλιστικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ …"Ποτάμια" , μη τύχει και εξοκείλετε προς το ΚΚΕ!... Κοιτάξετε προπαντός ΜΗΝ "το μαγαρίσετε" το χέρι σας και ψηφίσετε ΑΡΙΣΤΕΡΑ!.. Και … "καλά" σας πάει!.. Εγώ τώρα, ΔΙΚΑΙΩΣ, να μην απολαμβάνω ΤΟ ΘΕΑΜΑ που ΚΛΑΙΤΕ και ΩΡΥΕΣΤΕ; (ΑΠΟΛΑΥΣΗ, μου είστε!).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αδέκαστα ΜΜΕ: "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα", "Σκίζω μνημόνια", "Έρχεται η ανάπτυξη", "Έρχονται (το 2015 και βλέπουμε) μειώσεις φόρων", "Αν χάσει η ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα μας βρουν οι πληγές του Φαραώ" κλπ. ΜΠΕΕΕΕΕΕΕ!!!

Λούλης

Μπράβο στην κυβέρνηση! Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική πάση θυσία. Διαφορετικά δεν θα έρθει ούτε ένα ευρώ από το εξωτερικό. Όσοι αναστενάζουν , είναι μαθημένοι... καλοπερασάκηδες.

@Λούλης02/06/201415:57

Μπράβο Λούλη ! Και εγώ μαζί σου ! Το σύνθημα είναι ένα και μοναδικό ! '' ΠΑΣΟΚ , ΕΛΙΑ και Μπένυ Βασιλίά '' !

ΛΟΥΛΗΣ - ΣΩΓΑΜΠΡΟΣ

Μην με αποκαλέσετε γκαντέμη . Όταν υποστήριζα στις εκλογές την ¨άγια¨συγκυβέρνηση αυτή έχασε 11% . Εγώ φταίω? Έκανα οτι μπορούσα να την υποστηρίξω. Και μπήκα και στο μάτι του πεθεροί μου γιατί μου είχε δώσει γραμμή για άλλο κόμμα. Και οι επιθυμίες του πεθερού μου , ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Άρης

Σύμφωνα με πρόταση του υπ. οικονομικών οι συνταξιουχοι θα πληρώνονται πλέον όχι με ευρώ αλλά με ΝεοΔημοκρατικές Ελιές μπας και βάλουν μυαλό

Ο ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΣ

Διαβάζουμε : «Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της Τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Διευθέτηση του χρέους σημαίνει νέο μνημόνιο ,δηλαδή νέα μέτρα. Μειώσεις μισθών και συντάξεων.Κρατάτε πατριώτες του ελληνα ο τράχηλος ζυγό υπομένει. ΣΥΝΕΧΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

ΔΕ ΘΕΛΑΤΕ?ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ.ΒΑΛΤΕ ΤΩΡΑ ΠΛΑΤΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Ε ΣΟΡΡΥ Η ΧΩΡΑ.ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΝΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΤΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.ΠΟΣΟ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΙΣΤΕ?

Λούλης

Μακάρι να σωθεί η Γερμανία. Ξέρεις πόσοι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δουλεύουν εκεί και στέλνουν χρήματα στη χώρα σου για να καλοπερνάς εσύ; Όλα τα χωριά σου ανέβηκαν από το γερμανικό μάρκο. Να δοκιμάσει να μην στείλει κανένας χρήματα να δούμε που θα βρεις μετά τα ισοδύναμα μέτρα για να καλύψεις τα κενά. Καλοπερασάκια...

ΛΟΥΛΗΣ-ΣΩΓΑΜΠΡΟΣ

Ήμουνα στην Γερμανία και έφαγα τόσες κλωτσιές και σφαλιάρες που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Γερμανός και σφαλιάρα. Γερμανός και κλωτσιά . Να αγιασουν τα χέρια τους και τα πόδια τους που προσπάθησαν - αν και δεν τα κατάφεραν - να με βάλουν στον ίσιο δρόμο.

Λούλης

Όποιος στην ζωή του δεν έχει φάει ξύλο από το αφεντικό του, σήμερα κοιμάται κάτω από γέφυρες. Εκτός κι αν μερικοί νομίζουν ότι εμένα οι γερμανοί με είχαν να κάθομαι και να με πληρώνουν. Στη συνέχεια, σε δύο υπαλλήλους μου που τους έριξα χαστούκια, αυτοί οι δύο έχουν σήμερα μαγαζιά! Όλοι οι άλλοι ακόμη ψάχνουν να στεριώσουν..

@Λούλης

Καλέ παιδιά , ο Λουλης δέρνει. Κοβω τον φρεντο στην παραλιακή μην με βρει και μου ρίξει χαστουκακια. Μην με μπατσίσει ο ...ατιμουλης.

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΜΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ 67 ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ 360 ΣΥΝ 20 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΑΝΑΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ .ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ...ΠΑΛΙΩΝΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΚΙ ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ .ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΚΙ ΕΦ ΑΠΑΞ ΟΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ .ΣΕ ΟΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ...ΠΤΥΧΙΟ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΛΑΘΡΟΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ .ΠΡΙΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ .ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΤΑ 99% ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ? ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ .ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ .

πανος

Nεα Δημοκρατια και Ελιά δεν θελατε?????φατε τωρα!!!!!!!!

Λούλης

Ουφ, αναρωτήθηκες ποτέ σου ότι, αυτά που γίνονται από την κυβέρνηση, συμφέρουν σε πάρα πολλούς; Φυσικά και θέλουμε το ΠΑΣΟΚ!

ΛΟΥΛΗΣ - ΣΩΓΑΜΠΡΟΣ

Ολοι μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια πολλές κακές γλώσσες είπανε ότι ΕΓΩ με την υποστήριξη που έδωσα στο ΠΑΣΟΚ αυτό έχασε το 30% της δύναμης του . Λέτε στις επόμενες εκλογές να φτάσει στο 3% ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ