Νέο Μεσοπρόθεσμο: Στα 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-16

Νέο Μεσοπρόθεσμο: Στα 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-16

Ανάπτυξη και μικρότερο χρέος με περισσότερους φόρους - Και νέο «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Μάχη οχυρωμάτων με το ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά κονδύλια

Νέο Μεσοπρόθεσμο: Στα 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-16
Σχέδια για Ανάπτυξη με νέο «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων και περικοπές κοινωνικών δαπανών, συνθέτουν το ιδανικό σενάριο στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση για να πείσει την Τρόικα –αλλά και τους πολιτικούς εταίρους της- ότι η χώρα οδηγείται σε έξοδο από την κρίση και σε ανάκαμψη από το 2015 και μετά.
 
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε το πρωί, στο σύνολό του το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018, πριν το καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή. Το σχέδιο όμως κρύβει πολλές εκπλήξεις (όχι πάντα ευχάριστες) ακόμα και για όσους εργάστηκαν για τη διαμόρφωσή του.
 
Παρά τις ενστάσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή προβάλουν οι ελεγκτές της Τρόικα, το «καλό σενάριο» που σκιαγραφεί για την ελληνική οικονομία το Μεσοπρόθεσμο μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπει:

-          σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη από όσο προβλέπει η Κομισιόν
-          δημοσιονομικό κενό της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 1,8 δισ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2015-16
-          «ψαλίδι» 350-400 εκατ. ευρώ στο κονδύλι των Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μειωθεί στα 6,4 δισ. από 6,9 δισ. εφέτος
Κλείσιμο
-          «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες στα επίπεδα του 2013
-          μεγαλύτερες περικοπές στα υπουργεία και ειδικά στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
«Ζυμώσεις» στο παρά-ένα
 
Εκτός από τις αντιδράσεις των ξένων, σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και το «παζάρι» του υπουργείου Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ, αντιπρoσωπεία του οποίου είχε και νέα συνάντηση με τον κύριο Σταϊκούρα στις 9 το πρωί. Αν και η συνάντηση είχε κανονιστεί από ημέρες, κάθε άλλο παρά «διαδικαστικό χαρακτήρα» είχε. Δεν πρέπει να αποκλείονται  και εκπλήξεις  καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εντολή στην αντιπροσωπεία (υπό τον κ.Φίλιππο Σαχινίδη) η οποία θα συναντήσει τον κύριο Σταϊκούα, να επιδιώξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με την ειδική αποστολή να διασώσουν κυρίως τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες.
 
Μέχρι την τελευταία στιγμή άντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφέρετο αποφασισμένο να ψαλιδίσει κατά 1,5 δισ. ευρώ τα κονδύλια για τα «ευαίσθητα» υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.
 
Το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα υπουργεία θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, που θα πρέπει να μειώσει 700 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του έως το 2018. Οι περικοπές γίνονται σε συνάρτηση και με τις απώλειες πόρων από φόρους υπέρ τρίτων προς κοινωνικούς φορείς που θα καταγηθούν.
 
Ακολουθεί το Παιδείας με περικοπές 450 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από το κλείσιμο Πανεπιστημίων και το κύμα διαθεσιμότητας στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Νυστέρι» 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται για το υπουργείο Υγείας, ώστε να μην ξεπεράσουν οι δαπάνες τα 4  δισ. το 2018. Από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης θα ζητηθούν περικοπές 150 εκατ. ευρώ.
 
Περισσότεροι έμμεσοι φόροι
 
Το Μεσoπρόθεσμο προβλέπει πως η χώρα θα καταφέρει  να βρει βηματισμό προς την ανάπτυξης και το ΑΕΠ να φθάσει σε τρέχουσες τιμές πάνω από τα 200 δισ. ευρώ από 183 δισ. ευρώ σήμερα, παρότι, πέρα των περικοπών, προβλέπει και αυξήσεις στις εισπράξεις φόρων.
 
Το βάρος θα πέσει στην αύξηση φόρων από την έμμεση φορολογία κατά 2,6 δις. ευρώ ώστε τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία να φθάσουν τα 23,1 δις. ευρώ από 20,5 δισ. ευρώ το 2014.

Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, έτσι ώστε να φθάσουν στα 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, από 6,7 δισ. ευρώ φέτος.
 
Για να «βγει» η άσκηση της μείωσης του δημοσίου χρέους, ως ποσοστύ του ΑΕΠ, το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που έχουν καταρτίσει στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιταχυνόμενη άνοδο του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:
 
-          το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές θα ανέλθει σε 186 δισ. ευρώ το 2015, σε 195 δισ. ευρώ το 2016, ενώ  μετά θα ξεπεράσει το «ψυχολογικό φράγμα» των 200 δισ. ευρώ (στα 205 δισ. το 2017).
 
-          Η ιδιωτική κατανάλωση θα ανεβάζει ταχύτητα από το 2015 με ρυθμό 1,6% - 1,7% ετησίως, ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί ξανά μετά το 2017 (λόγω λιτότητος). Η τελική εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα  φθάσει στο 4% το 2017 και το 2018.
 
-          Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (κατασκευές, εξοπλισμός) θα  φθάσουν στο 11,5% το 2015 και στο 14,9% το 2016.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης