Σε τρεις φάσεις θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 940.000 οικογένειες

Σε τρεις φάσεις θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 940.000 οικογένειες

Εως την Μ. Παρασκευή θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για να μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι


Συλλήψεις για παράνομο στοίχημα στη Κόρινθο
Σε τρεις φάσεις θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 940.000 οικογένειες
Την τελική υπογραφή πριν ανοίξει το σύστημα υποβολής των αιτήσεων από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, αναμένεται να λάβει σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τα κριτήρια χορήγησης του εφάπαξ επιδόματος των 500-1000 ευρώ για τους οικονομικά ασθενείς.

Η ηλεκτρονική πύλη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (www. gsis.gr) θα έχει ανοίξει έως την Μεγάλη Παρασκευή το αργότερο, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι. Ανάλογα με το πότε θα την καταθέσουν όμως, το επίδομα θα δοθεί σε τρεις φάσεις.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται:


-για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τέλος Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο Μαΐου.
Κλείσιμο

-για τις αιτήσεις που θα σταλούν μέσα στον Μάιο, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου.

-για τις αιτήσεις που θα εξεταστούν έως το τέλος Ιουνίου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο Ιουλίου.

Το εφάπαξ βοήθημα θα ξεκινά από τα 500 ευρώ και θα φθάνει υπό προϋποθέσεις μέχρι και τα 1.083,3 ευρώ για τους πολύτεκνους (οικογένειες με πέντε παιδιά).

Το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο καθορίστηκε στις 6.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) με βάση τις δηλώσεις Ε1 του 2013 (εισοδήματα του 2012). Θα αυξάνεται όμως, όπως  και το ίδιο το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε οικογενείας.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, δηλαδή έως 8.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα ή 9.000 ευρώ εφόσον υπάρχει ένα παιδί, ενώ για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει το 2012.

Με βάση όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά:

-το εισοδηματικό όριο (φορολογητέο ποσό 6.000 ευρώ για τον άγαμο) θα αυξάνεται κατά 2.000 (στις 8.000 ευρώ) για έγγαμους αλλά θα ισχύει το ίδιο και για οικογένειες χωρίς σύζυγο. Από κει και πέρα το όριο θα προσαυξάνεται  κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα χάνουν το επίδομα αν κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης από 125.000 ευρώ (άγαμοι χωρίς παιδιά) ή 250.000 ευρώ, άν είναι έγγαμοι. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα Ι.Χ αυτοκίνητο, θα λαμβάνονται υπόψη στο τεκμαρτό εισόδημα.

-το βασικό ποσό του βοηθήματος ορίζεται στα 500 ευρώ για τον άγαμο. Θα προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει για το 2012.

-για οικογένειες με άτομα με αναπηρία, το εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον.

Έτσι, για ένα ζευγάρι το «μέρισμα» φθάνει τα 666,7, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 750  ευρώ, για τετραμελή οικογένεια τα 833,3  ευρώ,  για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 916,6 ευρώ, για οικογένεια με τέσσερα παιδιά τα 1.000 ευρώ και με πέντε τα 1.083 ευρώ.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης