Τι αλλάζει στα «κόκκινα δάνεια»

Τι αλλάζει στα «κόκκινα δάνεια»

Οι νέες ρυθμίσεις δανείων θα κρίνονται από τις τράπεζες με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία - Ποιοι θα κριθούν σαν «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες και θα γλιτώσουν τις κατασχέσεις

Τι αλλάζει στα «κόκκινα δάνεια»
Κατασχέσεις σπιτιών και άλλων ακινήτων περιμένουν όσους δεν φορέσουν τη… γραβάτα τους, για να πάνε ως καλοί και «συνεργάσιμοι» οφειλέτες στις τράπεζες και να αποδείξουν πως ζουν πλέον κάτω και από το «ελάχιστο αποδεκτό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης» ώστε να ενταχθούν στον μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης χρεών, αποδεχόμενοι όμως να υπογράψουν και όρους που θα τους υπαγορεύσουν οι τράπεζες.

Στην πρώτη επίσημη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποφασίστηκε ένα περίγραμμα της έννοιας των όρων «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «ελάχιστο αποδεκτό όριο εισοδήματος». Στη σύσκεψη παρευρίσκονταν οι συναρμόδιοι υπουργοί κύριοι Χατζηδάκης (Ανάπτυξης), Στουρνάρας (Οικονομικών), Βρούτσης (Εργασίας) και Αθανασίου (Δικαιοσύνης).

Όπως προκύπτει, αν και οι λεπτομέρειες και τα σχετικά ποσά εισοδήματος θα καθοριστούν μελλοντικά, από το νέο μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης των κόκκινων δανείων, θα καλύπτονται όλοι όσοι σπεύσουν να εμφανιστούν οικειοθελώς στις τράπεζες και να δώσουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι με τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανεικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο νέος μηχανισμός θα «κουρεύει» τις δόσεις των δανείων ώστε το εισόδημα που θα απομένει στο νοικοκυριό δεν θα είναι κατώτερο από το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που θα οριστεί μελλοντικά. Όπως όλα δείχνουν, αν κάποιο νοικοκυριό ζει ήδη με εξαιρετικά μικρό εισόδημα και δεν έχει άλλες πληγές πλουτισμού, θα προστατεύεται αν δεν πληρώσει τις δόσεις του, εφόσον όμως δεχθεί και τυχόν άλλη συμφωνία που θα του προτείνει η τράπεζα.

Παράλληλα συζητιέται και η καταβολή του 1/4 του ετήσιου ποσού του δανείου.
Κλείσιμο

Oρισμός συνεργάσιμου δανειολήπτη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ένας οφειλέτης είναι συνεργαζόμενος με το δανειστή όταν:

-Να είναι διαθέσιμος σε  επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

-Να απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας

-Να προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους

-Να προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του  κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του. (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του[κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ)

-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση,  γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης