El Pais: Μηχανισμός οδύνης για την Ελλάδα η Τρόικα

El Pais: Μηχανισμός οδύνης για την Ελλάδα η Τρόικα

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του πετρελαίου θέρμανσης η ισπανική εφημερίδα επικρίνει την Τρόικα για τις πολιτικές που εφαρμόζει στην Ελλάδα

El Pais: Μηχανισμός οδύνης για την Ελλάδα η Τρόικα
Κριτική στην Τρόικα για τις πολιτικές που εφαρμόζει στην Ελλάδα ασκεί η ισπανική εφημερίδα El Pais στο άρθρο της με τίτλο «Ο Ελληνικός Καθρέφτης».

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κρίση που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο συντάκτης του άρθρου καταγράφει τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Τρόικας. 

«Σχεδόν το 40% των Ελλήνων ζει σε συνθήκες φτώχειας, 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και το 30% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία» σημειώνεται στο άρθρο στο οποίο προστίθεται με νόημα ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα του Τρίτου Κόσμου αλλά μια χώρα της ΕΕ που πρόσφατα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους κέρδισε διεθνή αναγνώριση και λειτούργησε ως οχυρό σταθερότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής στις βαλκανικές συγκρούσεις.

Υπενθυμίζει, δε, την παραδοχή του λάθους εκ μέρους των οικονομολόγων του ΔΝΤ προσθέτοντας, όμως, ότι «αυτή η παραδοχή δεν ακολούθησε κάποια αλλαγή πολιτικής, όπως θα υποδείκνυε η κοινή λογική».

Κλείσιμο
Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η ισπανική εφημερίδα αφορά την αύξηση της φορολογίας για το πετρέλαιο θέρμανσης «που επέβαλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση». Η κατανάλωση του προϊόντος βυθίστηκε, πολλοί Έλληνες δεν έχουν θέρμανση τον χειμώνα, ενώ είναι τεράστιος ο οικολογικός αντίκτυπος από τα δάση που βρίσκονται κοντά στις αστικές περιοχές και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στις πόλεις επιδεινώθηκαν ταχύτατα». «Από πλευράς ανάλυσης κόστους - οφέλους, η λέξη αμφισβητήσιμο είναι ανεπαρκής για να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο μέτρο. Τα έσοδα του φόρου ήταν πολύ μικρότερα από το πραγματικό κόστος».

Η El Pais σημειώνει πως η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης «είναι ένα μόνο παράδειγμα του μηχανισμού οδύνης που έχει τεθεί σε κίνηση, προφανώς στο πνεύμα της τιμωρίας και παραδείγματος προς αποφυγή για άλλα κράτη» και συμπληρώνει: «Τώρα η προεδρία της Ε.Ε. μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους γι' αυτήν την πολιτική να αντιμετωπίσουν τι έχουν κάνει. Κυρίως να αντιμετωπίσουν τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης