Τα νέα σενάρια μετά την αναβάθμιση από την Moody's

Τα νέα σενάρια μετά την αναβάθμιση από την Moody's

«Βόμβα» από τους Financial Times: Στα επόμενα 4 χρόνια η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει, ή θα βγει από το ευρώ
- BNP Paribas: Η λιτότητα πνίγει την Αθήνα
- Societe Generale: Αναμένει συμφωνία με την Τρόικα
- New York Times: Ποια τα αναγκαία μέτρα για την ανάκαμψη

Τα νέα σενάρια μετά την αναβάθμιση από την Moody's
Στο συμπέρασμα πως παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που καταγράφει η ελληνική οικονομία, εξέλιξη που αποτυπώθηκε και στην αναβάθμισή της από τον οίκο Moody's, χρειάζεται να γίνουν πολλές ακόμα αλλαγές έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της σταθερής ανάκαμψης καταλήγουν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές των διεθνών οίκων, που ξεκάθαρα μιλάνε είτε για “κούρεμα”, είτε για επιμήκυνση του χρέους της χώρας μας.

Ενώ υπάρχουν και οι άκρως πεσιμιστικές αναλύσεις, όπως αυτή των Financial Times, που συνδέουν την “τύχη” της Ελλάδας με την πορεία της νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού της Ανγκέλα Μέρκελ με το SPD για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως “μέσα στην επόμενη τετραετία, η Ελλάδα είτε θα επιστρέψει στη δραχμή, είτε θα χρεοκοπήσει, είτε θα συμβούν και τα δύο ενδεχόμενα”!

Συγκεκριμένα σε άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν πως “η μεγάλη απειλή για την Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι η εξελισσόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη”.

Στη συνέχεια, οι FT φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων θα ακολουθήσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια την ελληνική κρίση χρέους και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: “Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ,ή θα εξέλθει από το ευρώ, ή και τα δύο. Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος”.

Παραπλήσιους προβληματισμούς, όχι όμως με τόσο αρνητική κατάληξη, εκφράζουν και οι υπόλοιπες αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.
Κλείσιμο


BNP Paribas: Η λιτότητα πνίγει την Αθήνα

Αρκετές αναλύσεις μάλιστα, όπως αυτή της γαλλικής BNP Paribas, επισημαίνουν εκ νέου τις ευθύνες των “ειδικών” που ανέλαβαν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στη σχετική έκθεσή της με τον εύγλωττο τίτλο “Βιωσιμότητα χρέους: Ακόμα ένας ελληνικός μύθος;”, η γαλλική τράπεζα τονίζει πως “ο βάθος της ύφεσης και η κλίμακα του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αντανακλά την υπερβολική λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το πόσο λανθασμένοι ήταν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα”. Καταλήγει δε λέγοντας πως είναι “αναγκαία η μείωση χρέους με OSI ή «redemption bonds»”.

Η τράπεζα τονίζει πως σε τελική ανάλυση αυτό που καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο, παρά το γεγονός πως φτάνει στο 170% του ΑΕΠ, είναι το ότι ως επί το πλείστον ανήκει πια «επίσημους» πιστωτές, οι οποίοι πιθανότατα θα δεχθούν να υπάρξουν μετακυλήσεις (roll-overs), ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι επ΄ουδενί δεν θέλουν να συμβούν “ατυχήματα” στην Ευρωζώνη. Συνεπώς η τράπεζα “βλέπει” πιθανή την μετακύληση χρέους παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση όμως και με κριτήρια “ελεύθερης αγοράς”, οι αναλυτές της ΒΝΡ κύριοι Reinhart και Rogoff καυτηριάζουν την πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα μας από τους εταίρους της και τονίζουν πως “υπό ευρύτερη οπτική γωνία, το ελληνικό χρέος δεν δείχνει βιώσιμο. Το βάθος της ύφεσης και ως εκ τούτου η κλίμακα του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αντανακλά την υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική σύσφιξη που επιβλήθηκε στην Ελλάδα”.

Εν κατακλείδι η ΒΝΡ σχολιάζει πως “η σημερινή λιτότητα και η πρόβλεψη για την ανάκαμψη θα αφήσει την Ελλάδα δέκα χρόνια από σήμερα με υπερβολικό χρέος, γεγονός που πιέζει για άλλη λύση” και εκτιμά πως ακόμα και αν βγει επιτυχημένα η Ελλάδα στις αγορές θα κληθεί να πληρώσει επιτόκια άνω του 8%. Αυτή η “άλλη λύση” είναι κατά την εκτίμησή τους “η μείωση του χρέους μέσω OSI ή «redemption bonds», δηλαδή είτε ένα κούρεμα με συμμετοχή του κρατικού τομέα, είτε η δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση μέρους του κρατικού χρέους κάθε χώρας της ΕΕ (το κομμάτι τους χρέους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ), προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερους όρους χρηματοδότησης”.


Societe Generale: “Βλέπει” συμφωνία με την Τρόικα

Λιγότερο “δραστική” η λύση που προκρίνουν οι αναλυτές της Societe Generale και ταυτόχρονα πιο αισιόδοξοι. “Βλέπουν” συμφωνία με την Τρόικα και επιμήκυνση του χρέους υπό νέες προϋποθέσεις!

Συγκεκριμένα η Societe Generale εκτιμά πως δεν θα υπάρξει κούρεμα για το ελληνικό χρέος παρά το γεγονός ότι “θα ήταν επωφελές μακροχρόνια και θα βελτίωνε τις οικονομικές προοπτικές”. Ως πιο εφικτή λύση θεωρούν την μείωση των επιτοκίων και την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων, σε συνδυασμό με μία πρόσθετη υποστήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία. (Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα εδώ)


New York Times: Ποιά είναι τα αναγκαία μέτρα για την ανάκαμψη

Από την πλευρά τους οι New York Times εστιάζουν στην αναγκαιότητα μιας “φρέσκιας αρχής” και στηρίζουν την αισιοδοξία τους στο γεγονός πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι “εφιαλτική” για όλους, συνεπώς η τελική επιλογή των Ευρωπαίων θα είναι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την Ελλάδα να ανακάμψει.

Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του κ. Αριστείδη Χατζή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της, η Ελλάδα πάντα κατάφερνε να είναι μέλος των νικηφόρων συμμαχιών. «Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα συνδέθηκε με την πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους η Ελλάδα ήταν σύμμαχος των Δυτικών Δυνάμεων. Μετά από έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο, γλίτωσε από την ένταξη της ως νότιο κομμάτι της ''Σιδηράς Κουρτίνας'' και κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτές οι συμμαχίες, βοήθησαν την Ελλάδα να πετύχει δύο όνειρα: Εθνική αφομοίωση και οικονομική ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στην Ευρωπαϊκή πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα και μιλά για την οικονομική κρίση, για την οποία επισημαίνει πως ιστορικά η Ελλάδα κατάφερνε να είναι μέλος νικηφόρων συμμαχιών κι έτσι και τώρα η χώρα μας είναι ένα μέρος μιας ηπείρου συγκλονισμένης από την κρίση, η οποία ωστόσο είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες: η πλήρης απελευθέρωση των αγορών με ταυτόχρονη μείωση της υπερβολικής φορολόγησης, η εγκατάλειψη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της ισχύουσας λογικής της κοινωνικής πρόνοιας και η επιλογή μιας νέας πολιτικής στήριξης των ανίσχυρων ομάδων (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι) και τέλος η μεταρρύθμιση των απαρχαιωμένων συστημάτων της Παιδείας και της Υγείας.


Guardian: Οι πιέσεις της Τρόικας και η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Τέλος ο Guardian εστιάζει στην επόμενη ημέρα της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody's τονίζοντας πως παρά την επιβράβευση των προσπαθειών της χώρας οι δανειστές της, διαμέσω της Τρόικας, “ξινίζουν τα μούτρα τους” και τραβάνε στο σκοινί.

Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, αλλά και των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα κι όπως σημειώνει χαρακτηριστικά “οι δύο πλευρές είναι στα μαχαίρια και οι σχέσεις τους έχουν πιάσει πάτο”.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως “δεν έχουμε λύσει τα ζητήματα. Έχουμε διαφορές σε 2-3 ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Και συμπληρώνει πως παρά την αναβάθμιση από την Moody's οι δανειστές της Ελλάδας αντιδρούν και αρνούνται -επί του παρόντος- τη δόση ενίσχυσης στην Ελλάδα. Σημειώνει δε πως αυτή η στάση των δανειστών αυξάνει την πίεση και τις φημολογίες γύρω από την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς, όπως γράφει, “στη χώρα υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό φρενίτιδας”...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης