Μαύρη τρύπα 11 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Μαύρη τρύπα 11 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Ανησυχητική εμφανίζεται η οικονομική  κατάσταση στο ΙΚΑ, με το οργανικό έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας να εκτοξεύεται στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του συστήματος είναι η εισφοροδιαφυγή, η αύξηση των οφειλών και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων υγείας, που με βάση τα τελευταία στοιχεία δημιουργούν μαύρη τρύπα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα.

Τον κώδωνα τ

Μαύρη τρύπα 11 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Ανησυχητική εμφανίζεται η οικονομική  κατάσταση στο ΙΚΑ, με το οργανικό έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας να εκτοξεύεται στα 4.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του συστήματος είναι η εισφοροδιαφυγή, η αύξηση των οφειλών και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων υγείας, που με βάση τα τελευταία στοιχεία δημιουργούν μαύρη τρύπα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ταμείου έκρουσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο 19ο συνέδριο που διοργανώνεται στην Καλαμάτα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το Ίδρυμα βρίσκεται στο κόκκινο και σκιαγράφησε τα μεγαλύτερα προβλήματα του ταμείου:

  1. Η κατακόρυφη αύξηση των ελλειμμάτων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το 2007 τα ελλείμματα ήταν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2008 σκαρφάλωσαν στα 2.6 δισεκατομμύρια και φέτος θα αγγίξουν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που υπολογιστεί και το οργανικό έλλειμμα του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ των συγχωνευθέντων ταμείων γίνεται φανερό πως η μαύρη τρύπα είναι 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ!
  2. Η εισφοροδιαφυγή, που στερεί από το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας το ποσό των 3, 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
  3. Η αλματώδης αύξηση των οφειλών, που έχουν πια αγγίξει τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ διπλασιάστηκαν μέσα σε μία τριετία και όπως σημείωσε ο Βασίλης Κόκκαλης οι συνεχόμενες ρυθμίσεις δημιούργησαν την εκρηκτική μαύρη τρύπα στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα το 70% των επιχειρήσεων να είναι οφειλέτες.
  4. Η ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών στους κλάδους υγείας. Από το 2007 έως τώρα οι παροχές ασθενείας σε είδος και χρήμα αυξήθηκαν κατά 25% και φέτος θα χρειαστούν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός ελέγχου είναι οι δαπάνες για φάρμακα που καταγράφουν αύξηση 40% σε σχέση με το 2007 και έφτασαν πλέον τα 2,1 δισεκατομμύρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κλάδου ασθένειας του ΙΚΑ να φτάσει τα 3,53 δισεκατομμύρια ευρω (συνολικά)
  5. Η ασυνέπεια της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την ελλιπή χρηματοδότηση, την μη εφαρμογή των νόμων για τις ενοποιήσεις ταμείων, τον τρόπο αξιοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας κ.α.
  6. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, που επηρεάζουν άμεσα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Υπολογίζεται πως το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς λόγω της ανασφάλειας που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο αριθμός των υπαλλήλων, που ανοίγουν την... πόρτα εξόδου.
  7. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός. Η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης όλων των ταμείων είναι όνειρο θερινής νυχτός σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ.

«Εχουμε γερές βάσεις»…

Κλείσιμο

Ο διοικητής του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου, που έδωσε το παρόν στο συνέδριο, τόνισε πως«το ασφαλιστικό σύστημα έχει γερές βάσεις και ο δημόσιος υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος είναι διασφαλισμένος», ενώ επέμεινε οτι «το ΙΚΑ δεν αντιμετωπίζει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα και οι συντάξεις και οι παροχές του είναι εγγυημένες».

Σε υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται η εισφοροδιαφυγή, καθώς ο ένας στους έξι εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Τη ... χαριστική βολή στα ταμεία δίνει το ίδιο το κράτος, που απασχολεί μέσω των προγραμμάτων stage ανασφάλιστους νέους και στερεί από το ΙΚΑ ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως αποκάλυψε χθες ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς σήμερα η είσοδος των νέων συτην αγορά εργασίας γίνεται σε ηλικία 30 ετών, όταν το 2001 ήταν στο 27ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό οφείλεται κυριως στα stage που εφαρμόζονται ακόμα και στο ΙΚΑ και τα οποία κρατάνε ακόμα και για πέντε με έξι χρόνια τους νέους εκτός ασφαλιστικού συστήματος.

Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ ο Γιώργος Ρωμανιάς αποκάλυψε πως σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως το πρόβλημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος έχει σχέση με τα έτη ασφάλισης και όχι με την ηλικία συνταξιοδότηση (η οποία στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 61ο έτος). «Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ετών ασφάλισης είναι τα 25 έτη (20 έτη και 8 μήνες για τις γυναίκες), ενώ στις χώρες της Ευρώπης τα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 35 (Βρετανία) ή ακόμη και τα 37 ( Σουηδία) σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μία από τις αιτίες αυτού του φαινομένου είναι η εισφοροδιαφυγή.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία των εργαζομένων στο Ϊδρυμα σε σύνολο 5.365 που ελέγχθησαν το 2008 οι 920 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν είχαν καμία.... σχέση με το ταμείο. Μάλιστα 2.270 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επισκέφτηκαν οι ελεγκτές δούλευαν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης