Τι απαντά το υπ. Οικονομικών στις παρατηρήσεις Σόιμπλε

Τι απαντά το υπ. Οικονομικών στις παρατηρήσεις Σόιμπλε

Με το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε στη Βουλή υλοποιούνται και τα 22 μέτρα που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για να πάρουμε την δόση απαντά συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα

Τι απαντά το υπ. Οικονομικών στις παρατηρήσεις Σόιμπλε
Διαφορετική άποψη περί της καθυστέρησης υλοποίησης των προαπαιτούμενων της Ελλάδας όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην Γερμανία , έχει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνει ότι με το σημερινό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) που δεν έχει λάβει υπόψη της η γερμανική πλευρά εκπληρώνονται – υλοποιούνται και τα 22 μέτρα που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για να πάρουμε την δόση.  Να σημειωθεί ότι το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και δη το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς  το απόγευμα ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει 5 εκ των συνολικά 22, προαπαιτούμενων μέτρων σε μια προσπαθεί νά μπλοκάρει όπως όλα δείχνουν, την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ.  

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενόψει και της συνεδρίασης την Τετάρτη του EuroWorking Group, παραδέχθηκε πως η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας την ευθύνη στην τρόικα, η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμα, την έκθεση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή από την κυβέρνηση προβλέπει την σημαντική μείωση και μάλιστα αναδρομικά των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τυπικές αλλά και ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις.  

Παράλληλα, ο ΚΦΔ επιφέρει μια σειρά από καινοτομίες στις σχέσεις των φορολογούμενων με την εφορία όπως την έντοκη επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, τη μείωση στα 5 έτη του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων αλλά και τη δυνατότητα του Δημοσίου να στοιχειοθετεί φοροδιαφυγή όταν επιχειρήσεις μέσα από νομότυπες διαδικασίες και συναλλαγές απέδειξαν εισοδήματα.
Κλείσιμο

Ειδικότερα, ο μακροσκελής ΚΦΔ προβλέπει τα εξής:

- Θεσπίζονται εύλογα πρόστιμα για τυπικές φορολογικές παραβάσεις, όπως είναι η μη υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα. Σε περιπτώσεις τυπικών παραβάσεων τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για τους φορολογούμενους που δεν τηρούν βιβλία, 1000 ευρώ για όσους υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία και 2.500 ευρώ ανά παράβαση για όσους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν πλήρη λογιστικά βιβλία. Σε περίπτωση υποτροπής εντός 5 ετών τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

- Πρόστιμα για παραβάσεις φοροδιαφυγής. Η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου αξίας άνω των 5.000 ευρώ τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας της συναλλαγής. Σε περίπτωση έκδοσης πλαστού φορολογικού στοιχείου το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% της αξίας του. Στις περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% της αξίας του. Στις περιπτώσεις που η εικονικότητα ανάγεται στο πρόσωπο του έκδοτη, επιβάλλεται στο λήπτη πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας του φορολογικού στοιχείου. Στις περιπτώσεις όπου μέσω εικονικού φορολογικού στοιχείου ο φορολογούμενος έλαβε επιστροφή ΦΠΑ ή γλίτωσε την καταβολή ΦΠΑ το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% του φόρου που καρπώθηκε παρανόμως. Σε όλες τια παραπάνω περιπτώσεις οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν ανοιχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής και προστίμων μπορούν να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς με αίτησή τους στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Να σημειωθεί ότι μα βάση το υφιστάμενο ποινολόγιο της αφορίας τα παραπάνω ποσοστά βάσει των οποίων επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διπλάσια.

- Αν δεν καταβληθεί φόρος μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του τότε επιβάλλεται και πρόστιμο 10% του φόρου. Αν δεν καταβληθεί μέσα σε ένα έτος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και αν περάσουν δυο έτη ανεβαίνει στο 30%. Στις περιπτώσεις μη καταβολής εμπρόθεσμα παρακρατηθέντος φόρου το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% του φόρου.

- Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, οι φορολογικές αρχές έχουν το δικαίωμα να βεβαιώσουν κατ’ εκτίμηση φόρο με βάσει τα στοιχεία που διαθέτουν.

- Όλες οι επιστροφές φόρων θα πρέπει να πραγματοποιούνται εντός 90 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης από τον φορολογούμενο. Για το πέρας των 90 ημερών το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τόκους.

- Καταργούνται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και θεσπίζεται η επιβάρυνσή τους με τόκους. Το επιτόκιο θα οριστεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

- Θεσπίζεται όριο πενταετούς παραγραφής για φορολογικές υποθέσεις το οποίο μπορεί να παραταθεί έως και τα 20 έτη στις περιπτώσεις υποθέσεων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

- Περιλαμβάνεται νέα διάταξη για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής κατά το πρότυπο που έχει υιοθετήσει και συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με άλλα λόγια επιχειρήσεις που προχώρησαν σε νομότυπες συναλλαγές, ενέργειες και συμφωνίες με αποκλειστικό στόχο την φοροαποφυγή θεωρούνται παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης