Όλι Ρεν: Ο Στρος Καν και το ΔΝΤ δεν ζήτησαν κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010

Όλι Ρεν: Ο Στρος Καν και το ΔΝΤ δεν ζήτησαν κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010

Δεν είναι δίκαιο το ΔΝΤ να ρίχνει το φταίξιμο στην Ευρώπη για την Ελλάδα, λέει ο Όλι Ρεν, αναφέροντας ότι το Ταμείο «νίπτει τας χείρας του» - Εκτός ατζέντας ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους - Μήνυμα στην Αθήνα να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις

Όλι Ρεν: Ο Στρος Καν και το ΔΝΤ δεν ζήτησαν κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010
Σκληρή γλώσσα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χρησιμοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν, από το Ελσίνκι,  συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι το Ταμείο «νίπτει τας χείρας του» για την Ελλάδα και προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην Ευρώπη, τακτική που χαρακτήρισε άδικη.

Κλείσιμο
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ρεν, «δεν θυμάμαι να ζήτησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ,  Ντομινίκ Στρος Καν το 2010, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας ανακούφισης του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ωστόσο η Αθήνα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στους κόλπους της τρόικας έχει ξεσπάσει «εμφύλιος», μετά την παραδοχή του ΔΝΤ για τα λάθη που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική διάσωση.

Το Ταμείο έστρεψε τα βέλη του κατά της Κομισιόν, κατηγορώντας την ότι δεν βοήθησε στην εφαρμογή των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, αναφορά που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Κομισιόν.

Στη χτεσινή αντίδρασή της η Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ εξέφρασε τις «θεμελιώδεις διαφωνίες» της με τις επισημάνσεις του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια το Ταμείο επιχείρησε να χαλαρώσει τους τόνους, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να δηλώνει ότι η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις οργανισμούς (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) είναι άριστη.

Επικρίσεις Ρεν σε Γαλλία και Γερμανία  για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι τον ανησυχούν τα σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας να μεγεθύνουν το ρόλο των κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωζώνη κατά την ομιλία που έκανε νωρίτερα στο Ελσίνκι.

«Με ανησυχούν ορισμένες προτάσεις που παρουσιάζονται σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση [της ευρωζώνης]. Από πολλές διαστάσεις, [η Γαλλία και η Γερμανία] προτείνουν να ξαναεφεύρουμε τον τροχό», είπε ο Ρεν κατά την διάρκεια ομιλίας του νωρίτερα.

Στα τέλη του Μαΐου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει έπειτα από μια συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι συμφωνούν να διοριστεί ένας πρόεδρος στο Eurogroup που θα είναι «μόνιμος» και θα διαθέτει «ενισχυμένες» εξουσίες και μέσα, αλλά και να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του συμβουλίου των υπουργών.

Για τον Ρεν, ο οποίος δεν διευκρίνισε σε ποια από αυτές τις προτάσεις αντιτίθεται επακριβώς, οι σχεδιασμοί της Γαλλίας και της Γερμανίας θέτουν σε κίνδυνο τη σημερινή λειτουργία του συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης, που βασίζεται στην δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγείται και να συνιστά. Ο Φινλανδός βλέπει σε αυτό τον μηχανισμό «την μέθοδο που καθιστά την ΕΕ αποτελεσματική».

«Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων έχει συχνά χαρακτηριστεί πραγματιστική, αλλά πώς μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κάτι πραγματιστικό όταν δεν έχει περπατήσει ούτε έχει φέρει αποτελέσματα;» ρώτησε ο Ρεν.

Ο Επίτροπος είχε ήδη επικρίνει μια εβδομάδα νωρίτερα τον Ολάντ, εκτιμώντας ότι είναι παράδοξο ο Ολάντ να προτείνει να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να δηλώνει πως «η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή δεν μπορεί να μας υπαγορεύει τι να κάνουμε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης