Τα πράγματα είναι χειρότερα απ' όσο φαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, λέει πρώην στέλεχος του Ταμείου

Τα πράγματα είναι χειρότερα απ' όσο φαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, λέει πρώην στέλεχος του Ταμείου

Ο Σάιμον Τζονσον υποστηρίζει ότι ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι η κεφαλαιακή κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τα πράγματα είναι χειρότερα απ' όσο φαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, λέει πρώην στέλεχος του Ταμείου
Μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία αποκάλυψε η Wall Street Journal, για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας καταλογίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου, Σάιμον Τζόνσον, με άρθρο του στο Bloomberg.

Η κριτική του κ. Τζόνσον στο άρθρο του με τίτλο «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» εστιάζεται στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, η οποία, όπως αναφέρει, απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

Κλείσιμο
«Η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Credit Agricole συνήθως λειτουργούν με ένα μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ 50 δισ. δολάρια και 100 δισ. δολάρια, ενώ έχουν ισολογισμούς πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια. Η διαχείριση του κινδύνου είναι κακή σε αυτές τις τράπεζες και από τις εποπτικές τους αρχές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωπαίοι, προσθέτει ο αρθρογράφος, ζουν με τον φόβο ότι θα έχουν μια δική τους στιγμή, αντίστοιχη με αυτή της Lehman Brothers. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει, όταν προτάθηκε για πρώτη φορά η σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οικονομική ελίτ της Ευρωζώνης αντέδρασε ενωμένη.

Κατά τον κ. Τζόνσον ο λόγος που το ταμείο έκανε «τα στραβά μάτια» για αυτό τον κίνδυνο είναι λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

 «Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα - και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Τζόνσον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης