Συνένοχοι ή βλάκες για το ρουσφέτι στους πλούσιους;

Συνένοχοι ή βλάκες για το ρουσφέτι στους πλούσιους;

Σοβαρό πολιτικό ζήτημα με απρόβλεπτες εξελίξεις: 10 βουλευτές (από ΝΔ έως ΣΥΡΙΖΑ) καταγγέλουν την ύποπτη εγκύκλιο - Τι λένε στο "ΘΕΜΑ" Παπαδημούλης, Λοβέρδος, Ντινόπουλος, Κωνσταντοπούλου, Στρατούλης, Κοντονής, Ρήγας, Οικονόμου, Αηδόνης, Μαριάς - Τι απαντά το υπ. Οικονομικών και η ανταπάντηση του "ΘΕΜΑτος"

Συνένοχοι ή βλάκες για το ρουσφέτι στους πλούσιους;
Πρόκληση για τους καθημαγμένους φορολογούμενους πολίτες αποτελεί η στάση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, που θεωρεί «νόμιμη» τη διάταξη του υπουργείου, η οποία ουσιαστικά προτρέπει αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό να τα νομιμοποιήσουν με τη μέθοδο της δωρεάς και πληρώνοντας φόρο 10%!

Παρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Θεοχάρης δηλώνει: «Η διάταξη αυτή δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ηταν εισήγηση των υπηρεσιών μας και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό». Πρυτανεύει δηλαδή για άλλη μια φορά το «νόμιμο και ηθικό» και η επίσημη πολιτεία μετατρέπεται σε πλυντήριο, δίνοντας συγχωροχάρτι σ’ αυτούς που όταν η πλειονότητα του λαού έδινε τη μάχη της επιβίωσης φρόντιζαν να βγάλουν στο εξωτερικό τα λεφτά τους ώστε να είναι εξασφαλισμένοι στην περίπτωση που συνέβαινε το μοιραίο για την οικονομία της χώρας. Σήμερα, λοιπόν, με την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη, που την ετοίμασαν μια νύχτα του Φλεβάρη οι υπηρεσιακοί (άραγε με την υπόδειξη τίνος ή να πιστέψουμε ότι αυτενέργησαν;), αποκτούν την ευχέρεια, εφόσον δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους, να εμφανίσουν κάποιον συγγενή «δωρητή» και να διώξουν από τους ώμους τους τα όποια ποινικά αδικήματα συνοδεύουν το μαύρο και αδήλωτο χρήμα.

 Η ίδια διάταξη καλύπτει αναδρομικά και αυτούς που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ και για τους οποίους ο έλεγχος είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει, παρότι έχουν περάσει από την παραλαβή της σχεδόν δύο χρόνια.
Κλείσιμο
Είναι επίσης εξόχως ένοχη η καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι διωκτικές φορολογικές αρχές, καθώς έχουν περάσει πάνω από 10 μήνες από τη στιγμή που οι τράπεζες απέστειλαν τα εμβάσματα με τα ονόματα αυτών που φυγάδευσαν πάνω από 12 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών αρχίζουν μόλις τώρα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ελεγχθούν και οι 22.000 περιπτώσεις. 

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», οι ελεγκτικές αρχές έχουν απομονώσει επί του παρόντος τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες οι οποίοι είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και έχουν ξεκινήσει φορολογικούς ελέγχους. Πρόκειται για επιχειρηματίες αλλά και για πρόσωπα τα οποία είναι τελείως άγνωστα στο ευρύ κοινό, οι οποίοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό από 30 έως 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων είναι: 

■ Επιχειρηματίας από τον χώρο του γυναικείου ενδύματος, ονόματι Γιάννης Ρ., η εταιρεία του οποίου ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της μόδας το 1979. Τα προϊόντα της είναι αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής και διατίθενται σε χοντρική πώληση σε ένα διευρυμένο πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. Μάλιστα το 1997 εγκαινιάστηκε το πρώτο μαγαζί της στην περιοχή της Γλυφάδας.

■ Σύζυγος αποθανόντος εφοπλιστή και πρόεδρος ιδρύματος που φέρει τα ονόματά τους, ονόματι Ελισάβετ Φ.

■ Επιχειρηματίας από τον χώρο του φαρμάκου, ονόματι Τίτος Β. Η οικογένειά του πούλησε πριν από λίγα χρόνια τη φαρμακοβιομηχανία που είχε δημιουργήσει σε αμερικανική πολυεθνική. 

■ Σύζυγος επιχειρηματία, ονόματι Μαρία Μ. Τα αρχικά του συζύγου της είναι Ν.Μ., ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του εργοστάσιο χάλυβα. Σημειωτέον ότι ο επιχειρηματίας προ μηνών προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας ενός εκ των εργοστασίων του, η εταιρεία του οποίου ιδρύθηκε πριν από περίπου 77 χρόνια. 

■ Ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Μ.

■ Ο οφθαλμίατρος Δημήτρης Σ. που έχει στην ιδιοκτησία του γνωστή κλινική. 

■ Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μεγάλης χαρτοβιομηχανίας Αναστάσης Κ. 

Στη σχετική λίστα των πρώτων 20 περιλαμβάνονται και ονόματα ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Σε σχετική ερώτηση του «ΘΕΜΑτος» προς τον γενικό γραμματέα κ. Θεοχάρη για το πόσοι από τη σχετική λίστα ελέγχονται, εκείνος απάντησε: «Δεν ελέγχονται λίγα άτομα. Ελέγχουμε περίπου 200 άτομα οι οποίοι είναι όλοι ύποπτοι για φοροδιαφυγή». Ψηλά στη λίστα των υπόπτων περιλαμβάνονται και άλλα πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από άγνωστα χωριά της ελληνικής περιφέρειας, οι οποίοι φυγάδευσαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Γενεύης, της Ζυρίχης, του Λονδίνου, του Μονάχου και της Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επαγγελματική τάξη η οποία έβγαλε τα λεφτά της σε ξένες τράπεζες ήταν αγρότες του ειδικού καθεστώτος που έπαιρναν επιστροφή ΦΠΑ, οι οποίοι όμως έστελναν καταθέσεις ύψους από 100.000 ευρώ έως και πολλά εκατομμύρια στο εξωτερικό, αν και στην Εφορία δήλωναν ψίχουλα. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από τη Θεσσαλία, με εισόδημα μόλις 500 ευρώ τον χρόνο, ο οποίος έβγαλε στο εξωτερικό το εξωφρενικό ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι το κύριο επάγγελμά του είναι η τοκογλυφία. Σχεδόν το 20% των επαγγελματιών που πιάστηκαν να βγάζουν μαύρα λεφτά στο εξωτερικό είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ενώ το 15% είναι δικηγόροι. 

Από τις λίστες δεν απουσιάζουν οι γιατροί, που αποτελούν το 5% των ελεγχομένων. Ετσι, για παράδειγμα, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ή να φορολογηθούν για αδήλωτα εισοδήματα:

■ Κατασκευαστής κατοικιών στην Αττική που δήλωνε εισόδημα λιγότερα από 60.000 ευρώ τον χρόνο πιάστηκε να έχει βγάλει στο εξωτερικό καταθέσεις 999.685 ευρώ.

■ Μηχανικός από τη Βόρεια Ελλάδα με εισοδήματα κάτω από 38.000 ευρώ τον χρόνο που έβγαλε στο εξωτερικό καταθέσεις 4.000.725 ευρώ.

■ Αρχιτέκτονας με ετήσιο εισόδημα 95.000 ευρώ και καταθέσεις 1.531.607 ευρώ.

■ Γυναίκα δικηγόρος από τη Βόρεια Ελλάδα που δήλωνε μόλις 10.136 ευρώ, αλλά έχει καταθέσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Επίσης 100 «ύποπτοι» είναι γουνέμποροι, 232 ασκούν χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων και οχημάτων, 105 εισαγωγείς ρούχων και υποδημάτων, ενώ 296 κάνουν χονδρεμπόριο ειδών οικιακής χρήσης, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής.

Σχεδόν όλοι πάντως στοχοποιούνται πλέον από το ΣΔΟΕ ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μαύρου χρήματος και όχι απλής φοροδιαφυγής.  Οι διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι πάνω από 5 εκατ. ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν 750 άτομα, πάνω από 2 εκατ. ευρώ 1.727 φυσικά πρόσωπα, πάνω από 1 εκατ. ευρώ 4.000 φορολογούμενοι, πάνω από 300.000 ευρώ 28.000 Ελληνες πολίτες και πάνω από 100.000 ευρώ 54.000 πολίτες.

10 βουλευτές (από Ν.Δ. έως ΣΥΡΙΖΑ) καταγγέλλουν την ύποπτη εγκύκλιο

Σοβαρό πολιτικό ζήτημα με απρόβλεπτες εξελίξεις το συγχωροχάρτι στους φοροφυγάδες - Καταδικάζουν ευθέως τη ρύθμιση Θεοχάρη με δηλώσεις στο «ΘΕΜΑ»

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη δημιουργείται μετά την ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων βουλευτών, από σχεδόν όλα τα κόμματα -ακόμη και της συγκυβέρνησης-, για την εγκύκλιο που παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έβγαλαν εκτός Ελλάδας τεράστια ποσά που δεν δικαιολογούνται να τα νομιμοποιήσουν με την καταβολή ενός συμβολικού, ουσιαστικά, φόρου και να αποφύγουν ποινικές επιπτώσεις, που για τους απλούς πολίτες ισχύουν στο ακέραιο.

Η προκλητική εγκύκλιος που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «ΘΕΜΑ» συγκεντρώνει τη μήνη της κοινής γνώμης και καθιστά τον κ. Θεοχάρη απολύτως έκθετο.

Με δηλώσεις τους στο «ΘΕΜΑ» οι βουλευτές κύριοι Δημήτρης Παπαδημούλης, Αργύρης Ντινόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Ρήγας, Σταύρος Κοντονής, Βασίλης Οικονόμου, Νότης Μαριάς, Χρήστος Αηδόνης και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου καταδικάζουν ευθέως τη ρύθμιση Θεοχάρη.

Δημήτρης παπαδημούλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ: «Θα φέρω το θέμα στη Βουλή»

«Μόνο σκανδαλώδη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την εγκύκλιο-ρουσφέτι του υπουργείου Οικονομικών σε εκείνους που έβγαλαν χοντρά λεφτά στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και, όπως φαίνεται, θα τη βγάλουν καθαρή, με το πρόσχημα ότι δήθεν αυτά προήλθαν από δωρεά κάποιου συγγενή τους. Αντί δηλαδή όποιος έχει βγάλει έξω μαύρα λεφτά να φορολογηθεί με 45%, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία ότι του τα έδωσε κάποιος εκπρόθεσμα ως δωρεά και να πληρώσει τελικά 10%. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φέρω το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση».

Αργύρης Ντινόπουλος βουλευτής Ν.Δ.: «Οχι στις γενικές και ισοπεδωτικές ασυλίες»

«Εδώ έγινε τόση φασαρία γι’ αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και τώρα θα τους “καθαρίσουμε”; Εκτός από τους αριθμούς είναι και η δύναμη του παραδείγματος, που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καταλυτική. Χρειάζονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη δώσουμε γενική και ισοπεδωτική ασυλία σε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Ζωή Κωνσταντοπούλου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Εξέταση Θεοχάρη και για λίστα Λαγκάρντ»

«Ο κ. Θεοχάρης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Προσελήφθη ως συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου τον Μάρτιο 2010, περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής και μαρτυρίες, γίνονταν έντονες εξωθεσμικές διεργασίες για την απόκτηση της λίστας Λαγκάρντ. Διετέλεσε γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, θέση την οποία διατήρησε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Και επί Γιάννη Στουρνάρα διορίστηκε γενικός γραμματέας Εσόδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητεί από τον περασμένο Οκτώβριο να εξεταστεί για τη λίστα Λαγκάρντ ενώπιον της Βουλής και τα κόμματα της συγκυβέρνησης αρνούνται».


Ανδρέας Λοβέρδος ανεξάρτητος βουλευτής, πρόεδρος της Νέας Ελλάδας: «Απαράδεκτη ενέργεια»

«Στις 15 Μαΐου με τον συνάδελφο Χρήστο Αηδόνη καταθέσαμε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών αν ελέγχθηκαν οι διάφορες "λίστες" με κεφάλαια που εξήχθησαν από την Ελλάδα. Περιμένοντας την απάντηση, ενημερωθήκαμε από το δημοσίευμα του “ΘEMAτος” για την άφεση αμαρτιών. Αντί των εξατομικευμένων ελέγχων και την εκ των υστέρων φορολόγηση, προφανώς λόγω έλλειψης δυνατοτήτων των μηχανισμών του κράτους μας, επιλέχθηκε η νομιμοποίηση αυτών των εξαχθέντων κεφαλαίων μέσω ενός  προστίμου χαμηλού ύψους. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια».

Βασίλης Οικονόμου κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗΜ.ΑΡ. : «Να σταματήσουν επιτέλους οι χάρες»
«Στην εποχή που ψάχνουμε και το τελευταίο ευρώ από τη φοροδιαφυγή, το ελληνικό κράτος δείχνει αξιοπερίεργη γαλαντομία απέναντι σε Ελληνες που δεν έχουν τουλάχιστον ελεγχθεί τυπικά για το πού βρήκαν τα υψηλά εισοδήματα και αν έχουν πληρώσει τον φόρο. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι χάρες και με δικαιοσύνη και αυστηρότητα το κράτος να πάρει πίσω αυτά που του αναλογούν».

Παναγιώτης Ρήγας βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Προσβολή του περί δικαίου αισθήματος» 
«Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να δείχνει αλλά και να είναι τίμια και επειδή οι καιροί είναι χαλεποί και πονηροί, η συγκεκριμένη ρύθμιση οφείλει να περιλαμβάνει δικλίδες ασφαλείας οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι η δωρεά ή η μεταβίβαση προς πρόσωπο συγγενικό που έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό είναι πραγματική, έχει γίνει όντως σε προγενέστερο χρόνο και πιστοποιείται με συγκεκριμένη πράξη. Μόνο έτσι δεν θα προσβάλλεται και η νομιμότητα αλλά και το περί δικαίου αίσθημα του συνεπούς Ελληνα φορολογούμενου πολίτη».   


Νότης Μαριάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανεξάρτητων Ελλήνων
«Η αμφιβόλου νομιμότητας, κατά την επιστημονική μας άποψη, υπ’ αριθμ. 1033/21-2-13 εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Θεοχάρη δίνει με διασταλτική ερμηνεία την ευκαιρία σε αρκετούς που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ να νομιμοποιήσουν τα ποσά που έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό, αρκεί να έχουν μπάρμπα στην Κορώνη που θα τους κάνει εκπρόθεσμη δωρεά τα αντίστοιχα ποσά. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός βομβαρδίζεται καθημερινά με χαράτσια και μειώσεις μισθών και συντάξεων».


Χρήστος Αηδόνης ανεξάρτητος βουλευτής Νέας Ελλάδας: «Ξέχασαν το κράτος δικαίου»
«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις. Η κυβέρνηση, αντί να εξαντληθεί στην προσπάθεια ελέγχου, εμφανίζεται σαν επαίτης και προσπαθεί να διευκολύνει όσους έχουν φοροαποφύγει. Πρόσφατα μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο καταθέσαμε μια ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών. Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για το ύψος των εσόδων από την αξιοποίηση των διαφόρων λιστών. Ακόμα περιμένουμε απάντηση. Το κράτος δικαίου είναι μια ξεχασμένη αποσκευή στις προτεραιότητες της τρικομματικής κυβέρνησης».


Δημήτρης Στρατούλης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Επιβράβευση της φοροδιαφυγής»
«Η χάρη και το φορολογικό ρουσφέτι που δίνεται στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού αποτελεί πρόκληση όταν το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εισπράξει δυόμισι χρόνια τώρα ούτε ένα ευρώ από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και σε άλλες λίστες καταθετών στις ξένες τράπεζες. Η σημερινή κυβέρνηση με την εγκύκλιο Θεοχάρη όχι μόνο ανέχεται, αλλά και επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή».

Σταύρος Κοντονής βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Διαχρονική κάλυψη της φοροδιαφυγής»

«Η πρόσφατη παρέμβαση του γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη για τη δυνατότητα ουσιαστικά ελεύθερου και αφορολόγητου επαναπατρισμού κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό με αόριστη αιτιολόγηση   επαναλαμβάνει τις παλαιότερες ρυθμίσεις Παπακωνσταντίνου και Αλογοσκούφη, που καλύπτουν διαχρονικά τις παράνομες μετακινήσεις κεφαλαίων που προέκυψαν από γενικευμένη φοροδιαφυγή».


Το Υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος. Συγκεκριμένα αναφέρει:


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στοχευμένους ελέγχους όλων των φορολογουμένων που αναφέρονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα, με εγκυκλίους που εξέδωσε αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις που ανακύπτουν ως προς τη φορολόγησή τους, τη διασταύρωση των χρημάτων που αναφέρονται στη λίστα και κυρίως την προέλευσή τους.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν ευνοεί φοροφυγάδες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος που επικαλείται η εφημερίδα, όχι μόνο δεν αμνηστεύει φορολογικά κάποιους της λίστας Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα καλύπτει κάθε κενό που μπορεί να υπήρχε και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου ορισμένοι να τύχουν χαμηλότερης φορολόγησης.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία που δίνεται, δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του θέματος, ούτε με την αδιαπραγμάτευτη βούληση του Υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπιστεί το θέμα με αυστηρότητα, αλλά και με Δικαιοσύνη.


Απάντηση ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ


ΔΩΣΤΕ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΞΕΠΛΥΜΕΝΩΝ»


Ενώ περιμέναμε μια απάντηση από την προηγούμενη Κυριακή, σε ένδειξη ελάχιστης ευαισθησίας για ένα θέμα που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, ήρθε σήμερα η απάντηση -κατ’ εντολή του κ. Χάρη Θεοχάρη προφανώς- οι συντάκτες της οποίας όμως, φαίνεται να μην έχουν διαβάσει τα δημοσιεύματα. Και γι αυτό το Δελτίο Τύπου είναι άρες μάρες κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ξεκίνησε λέει «στοχευμένους ελέγχους όλων των φορολογουμένων που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ.»

Μας περνούν μήπως για αφελείς; Ποιους ελέγχους εννοεί ακριβώς; Τις δύο ξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου και τη σύζυγο του Γ. Παπαντωνίου; Οι άλλοι 2.000 τι απέγιναν;

Γιατί εμείς εδώ και δύο χρόνια που ήλθε στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών, δεν ακούσαμε ούτε πληροφορηθήκαμε επίσημα ή ανεπίσημα για κάποιο άλλο έλεγχο και διασταύρωση. Ούτε είδαμε κάποια ανακοίνωση για επιβολή προστίμων όπως έγινε με άλλες χώρες που πήραν ανάλογες λίστες φορολογουμένων που είχαν καταθέσεις στην HSBC.

Επειδή όμως θεωρούμε ότι ο κ. γενικός έχει καταλάβει πολύ καλά που αναφερόμαστε ,μάλλον πετάει τη μπάλα στην εξέδρα θεωρώντας ότι το θέμα θα ξεχαστεί όπως και τόσα άλλα.

Πάντως εμείς, θα του ξαναθυμίσουμε ποια είναι τα μεμπτά σημεία της ΠΟΛ, που κατά δήλωση του ετοίμασαν οι υπηρεσίες του κι αυτός υπέγραψε κάνοντας την, νόμο του κράτους.

1. Η ΠΟΛ στην οποία αναφερόμαστε αφορά ,( όπως λέει και η επικεφαλίδα) σε όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012. Κι είναι αυτοί περί τους 22.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι συνολικά «πάρκαραν» σε ασφαλείς τράπεζες του εξωτερικού, περισσότερα από 12 δισ. ευρώ για να αποφύγουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

Φυσικά, δεν αποκλείει κι αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ γιατί τότε θα έπρεπε να κάνει ειδική μνεία .

2. Αυτοί λοιπόν οι φορολογούμενοι έχουν τώρα την υποχρέωση να αποδείξουν το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων, προκειμένου να αποφύγουν τις διατάξεις του νόμου περί μαύρου χρήματος, περί ξεπλύματος κλπ και τις συνακόλουθες ποινικές παραβάσεις.

3. Πολλοί όμως από τους 22.000, αλλά κυρίως της λίστας Λαγκάρντ, αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν την προέλευση αυτών των χρημάτων.

4. Ερχεται όμως η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη του περασμένου Φεβρουαρίου και τους δίνει τη δυνατότητα αν εμφανίσουν κάποιο συγγενή τους ή φίλο ως αναδρομικό δωρητή , πληρώνοντας φόρο από 10% ( και ανάλογα με το βαθμό συγγένειας) να νομιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα που είχαν εξάγει.

5. Ο σχετικός νόμος του 2010 στην αναφορά του για τις γονικές παροχές και δωρεές ενώ ήταν σαφής ότι η δωρεά για απόκτηση παγίων πρέπει να γίνεται εντός του ιδίου οικονομικού έτους, άφηνε ασαφές τι γίνεται στην περίπτωση των εμβασμάτων. Κι έρχεται ο κ. Θεοχάρης και διασαφηνίζει πως τα εμβάσματα είναι μια άλλη κατηγορία από τα πάγια και μπορούν να δικαιολογηθούν ως προς το πόθεν έσχες με …αναδρομική δωρεά!

6. Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, λένε οι δικές μας πληροφορίες, πολλοί είναι αυτοί που έκαναν χρήση αυτής της προνομιακής αλλά και σκανδαλώδους ταυτόχρονα ρύθμισης και μάλιστα ηχηρά ονόματα.

Γι αυτό εμείς υποστηρίζουμε ότι η εγκύκλιό σας κ. Θεοχάρη, είχε συγκεκριμένη στόχευση με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

Η απάντηση που οφείλετε στην ταλαιπωρημένη από τα συνεχή χαράτσια σας κοινωνία, είναι ποιοι επωφελήθηκαν αυτής της «περίεργης» ρύθμισης.

Ελπίζουμε όταν αύριο ρωτηθείτε από τη Βουλή, να είστε έτοιμος να δώσετε τη «λίστα των ξεπλυμένων».

Αυτά προς το παρόν και είμαστε έτοιμοι για συνέχεια αν χρειαστεί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης