Προσωρινά άνεργοι και βλέπουμε…
Και επισήμως, λοιπόν, η Κομισιόν προτείνει το μέτρο της «προσωρινής ανεργίας» προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Χωρίς η υπόδειξη να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οι Βρυξέλες προτείνουν να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να απασχολούν το εργατικό τους δυναμικό λιγότερες μέρες την εβδομάδα ή λιιγότερες ώρες εντός της εργάσιμης ημέρας, μειώνοντας αντίστοιχα τις μισθολογικές
Και επισήμως, λοιπόν, η Κομισιόν προτείνει το μέτρο της «προσωρινής ανεργίας» προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Χωρίς η υπόδειξη να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οι Βρυξέλες προτείνουν να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να απασχολούν το εργατικό τους δυναμικό λιγότερες μέρες την εβδομάδα ή λιιγότερες ώρες εντός της εργάσιμης ημέρας, μειώνοντας αντίστοιχα τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων. Παράλληλα, να μπορούν να διακόπτουν την παραγωγή σε επί μέρους τομείς για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο.
Η εξέλιξη προκαλεί την σφοδρή αντίδραση των Συνδικάτων, τα οποία προγραμματίζουν πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας, εντός του Μαρτίου, στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά προτάσεις και ιδέες που επιχειρούν να μεταθέσουν το κόστος της επερχόμενης κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων και των πολιτών της Ευρώπης προτείνοντας ουσιαστικά μισή εργασία, μισή αμοιβή και μισή ζωή».
«Αμετανόητα συνεχίζουν να προσεγγίζουν την έξοδο απ την κρίση με τη χρεοκοπημένη συνταγή του άκρατου φιλελευθερισμού που δημιούργησε την κρίση. Όταν η οικονομία ήταν σε ανάκαμψη και τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων στα ύψη, κανείς δε μίλησε για διανομή τμήματος των κερδών στους εργαζόμενους! Τώρα που η ΕΕ οδηγείται στην ύφεση, οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν να μετατραπεί η εργασία τους σε ανεργία, σε μερική απασχόληση, σε εκ περιτροπής εργασία, σε διαθεσιμότητες, σε υποχρεωτικές άδειες χωρίς αμοιβή και ασφάλιση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη-Πάλλη Πετραλιά, εμφανίστηκε καθησυχαστική δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι σταθερή στους νόμους και στις ρήτρες, που ισχύουν για τα εργασιακά δικαιώματα» και σημείωσε ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι θωρακισμένα».
Προέτρεψε δε τις επιχειρήσεις μέσα στις συνθήκες της κρίσης να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που δίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και οι φορείς του υπουργείου Απασχόλησης.
Ωστόσο η πρώτη επιχειρηματική αντίδραση ήταν επιδοκιμαστική της επιλογής της Κομισιόν, καθώς ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος επανέφερε, την πρότασή του για λιγότερες ώρες απασχόληση την εβδομάδα, ζητώντας παράλληλα να επανεξεταστεί το αίτημα για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας, με κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων από τους πόρους του ΟΑΕΔ.
«Αντί η επιχείρηση να βάλει λουκέτο, θα επιβαρύνεται λιγότερο με το 3ήμερο ή 4ημερο και θα έρχεται ως αρωγός ο ΟΑΕΔ και ως ταμείο απασχόλησης να ενισχύσει και να συμπληρώσει πλήρως τόσο το συνταξιοδοτικό, όσο και το μισθολογικό κομμάτι των εργαζομένων για μια περίοδο 6-12 μηνών», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για συμπληρωματικό μέτρο.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε ότι το κόστος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να περάσει μονομερώς στους εργαζόμενους, και μάλιστα με γενικευμένα μέτρα τέτοιας μορφής.
Το ΠΑΣΟΚ, ως αντίδοτο στον επερχόμενο κίνδυνο των απολύσεων, έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι οι επενδύσεις που θα δίνουν κίνητρα για τη διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας, η έμφαση στην κοινωνική προστασία, οι συστηματικοί έλεγχοι της αγοράς εργασίας και η θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησαν, πάντως, τα δύο κόμματα εξουσία για το ότι έχουν προλειάνει το έδαφος για τέτοια μέτρα μέσω της εργατικής νομοθεσίας που έχουν θεσπίσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr